Zakelijk

‘Een betere overname had ik me niet kunnen wensen’

Bakkerij De Kraai gaat verder als Bakkerij Nollen

GEESTEREN - Onder de slogan ‘Nollen en De Kraai samen sterk’ heeft eigenaar Grego Kraaijvanger zijn vier bakkerswinkels ‘De Kraai’ in Geesteren, Albergen, Mariaparochie en Vriezenveen vanaf dinsdag 2 april overgedragen aan Bakkerij Nollen. De naam en huisstijl veranderen, de ambachtelijke kwaliteit blijft behouden. Tevens blijven Grego en zijn partner Anita het gezicht en aanspreekpunt in de vier bakkerijen. 

Fotograaf: Robin Hilberink
Fotograaf: Robin Hilberink

Dezelfde denkwijze

De ondernemers kennen elkaar al jaren. “We zaten bij elkaar in de klas op de bakkersopleiding”, vertelt Kraaijvanger. “Sindsdien hebben we altijd contact gehouden.” Nadat de ‘dorpsbakker’ had besloten om afstand te doen van zijn winkels, was Vincent Nollen dan ook de eerste potentiële overnamekandidaat waar hij aan dacht. “Zo’n beslissing nemen is één. Maar zie dan maar ’s een partij te vinden die dezelfde denkwijze heeft. Omdat ik Vincent al 35 jaar ken, weet ik dat hij wat dat betreft wel een gelijke is.”

De twee bakkers gingen met elkaar in gesprek en de overname werd beklonken. Vanaf dinsdag 2 april dragen de vier winkels van Bakkerij De Kraai de naam Bakkerij Nollen.

Ambachtelijk blijft ambachtelijk

De nieuwe eigenaar heeft in veertig jaar tijd een winkelbestand van maar liefst achttien filialen in Twente, Salland en de Achterhoek opgebouwd met het centrale productiecentrum in Hengevelde. Daar komen nu de vier winkels van De Kraai bij. Deze krijgen allemaal een nieuwe huisstijl. Bovendien wordt het assortiment er anderhalf keer zo groot. De beroemde miniwegge blijft daarvan onderdeel uitmaken.

“We zijn dan wel een grote bakkerij maar onze winkels zijn allemaal kleine bakkerijen”, licht Vincent Nollen toe. “Al onze producten worden ambachtelijk bereid, we zijn geen fabriek. Dat is nog een van de vele overeenkomsten tussen Bakkerij De Kraai en Bakkerij Nollen.”

‘Alleen maar blij’

Gemengde gevoelens bij de nieuwe toekomst van zijn levenswerk zijn bij Kraaijvanger naar eigen zeggen niet te bespeuren. “Een betere overname had ik me niet kunnen wensen”, laat hij weten. “Het voelt als een enorme opluchting dat er nu zekerheid is. Daarmee valt er een last van mijn schouders. Mentaal en fysiek werd de druk te groot”, legt hij uit. “Het is tegenwoordig heel lastig om vakmensen te vinden en ik heb geen opvolger. Daarnaast zijn de kosten de afgelopen jaren enorm gestegen. Om al deze redenen zijn er vakgenoten die hun winkels noodgedwongen moeten sluiten. Ik had zelf ook nog wel een paar maanden kunnen blijven door ploeteren met als gevolg dat de stekker er vervolgens uit móest. Dan is overname de enige optie die er overblijft. Ik ben dan ook zeker niet treurig, alleen maar blij.”

Medewerkers gaan mee

Hoewel dit klinkt als een afscheid, is het dat volgens Kraaijvanger beslist niet. “Met Vincent ben ik overeengekomen dat mijn partner Anita Oude Oosterik, die ook al twintig jaar werkzaam is bij De Kraai, en ik het gezicht en het aanspreekpunt blijven in de vier bakkerijen. Zelf ga ik in loondienst. Daarbij krijg ik de vrijheid om kansen uit te bouwen als ik deze zie. En, wat helemaal fijn is: ook onze 28 medewerkers behouden hun baan. De vier bakkers krijgen in Hengevelde hun nieuwe werkplek. Om toekomstperspectief te houden, is schaalvergroting soms nodig”, concludeert Kraaijvanger. “Dankzij de overname is mijn enthousiasme weer flink aangewakkerd. Ik ben nog lang niet klaar in dit vak en heb alle vertrouwen in de toekomst.”