Natuur & Milieu
Inzet drone bij redden reekalfjes blijft gratis
GEESTEREN - Enkele weken geleden zijn er berichten in de media verschenen betreffende het vragen van een vergoeding voor het opsporen van reekalfjes met behulp van de drone van Vogelwerkgroep Geesteren. Uit de reacties hierop is gebleken dat dit bericht tot verwarring en verontwaardiging heeft geleid bij sommige belanghebbenden.
Vogelwerkgroep Geesteren is een groep van vrijwilligers die zich inzet voor de bescherming van de weidevogels. Hierbij maakt ze onder andere gebruik van drones om de nesten op te sporen en te beschermen. Deze drones zijn aangeschaft met financiële bijdragen uit verschillende fondsen die dit streven een warm hart toedragen. De kosten van onderhoud en de aanschaf van accu’s voor deze drones komen voor rekening van de Vogelwerkgroep.
Ook heeft de Vogelwerkgroep drasplassen aangelegd, waardoor de jonge weidevogels in drogere tijden voldoende voedsel kunnen vinden en kunnen overleven. Ook de aanleg en onderhoud van deze plassen wordt gedeeltelijk bekostigd door bijdragen van fondsen. De overige kosten moeten door de Weidevogelgroep gedragen worden. De inkomsten van de Vogelwerkgroep bestaan uit voornoemde fondsbijdragen voor investeringen in projecten en de jaarlijkse bijdragen van de bijna honderd donateurs. Deze jaarlijkse donaties zijn onvoldoende om de vaste jaarlijkse kosten te betalen.
Teneinde meer inkomsten te genereren heeft het bestuur verschillende mogelijkheden de revue laten passeren, waaronder een donateursactie. Ook is de mogelijkheid om een vergoeding te vragen voor het inzetten van de drones bij het opsporen van reekalfjes aan de orde gekomen. Dit is een dienst die niet tot de kernactiviteiten behoort, maar wel in het verlengde daarvan ligt. In het daarop volgende persbericht is deze mogelijkheid uitvergroot aan de orde gekomen en dit heeft geleid tot onbegrip en verontwaardiging bij sommige agrariërs en in jagerskringen. “Het was de bedoeling om dit als mogelijkheid te overwegen en daarover met de betrokkenen van gedachten te wisselen. Ook beoogden wij hiermee de lichtzinnige aanvragen voor de inzet van een drone, waardoor we bij serieuze gevallen soms te laat kwamen, terug te dringen.
De Vogelwerkgroep had deze soms heftige reacties niet verwacht en het was ook geenszins de bedoeling deze eventuele vergoeding als vaststaand te presenteren”, aldus de Vogelwerkgroep.
Om een beeld te krijgen van de werkwijze met de drones bij andere soortgelijke instellingen en om indien mogelijk tot eenheid van beleid te komen, zijn diverse instellingen in de regio benaderd. Daarbij is gebleken dat in het algemeen geen vaste vergoeding voor de inzet van drones voor het opsporen van reekalfjes wordt gevraagd. Wel wordt bij de meesten een vrijwillige bijdrage gevraagd. “Zoals gezegd wil de Vogelwerkgroep tot eenheid van beleid komen en sluiten wij ons aan bij de meerderheid en vragen wij een vrijwillige bijdrage voor de inzet van onze drones. Het zal voor iedereen te begrijpen zijn dat we moeite hebben om de financiële eindjes aan elkaar te knopen. Toch willen wij als Vogelwerkgroep onze activiteiten blijven uitvoeren en indien mogelijk uitbreiden.”
Aanmeldingen als donateur à € 25,00 per jaar zijn zeer welkom op info@vogelwerkgroepgeesteren.nl of telefonisch op 06-10886676.