Algemeen

Presentatie boek Ten Cate: een blik op bedrijf en familiegeschiedenis

GEESTEREN - Komend najaar, op zaterdagmiddag 22 november, vindt in café-zaal Kottink een bijzondere gebeurtenis plaats: de presentatie van het boek over Kousenfabriek L. ten Cate. De jaarlijkse dia-avond voor de donateurs vindt enkele dagen later plaats op woensdagavond 26 november, eveneens bij Kottink. Het boek belicht niet alleen de indrukwekkende geschiedenis van de onderneming, maar werpt ook een unieke blik op de familie achter de kousenfabriek. In aanwezigheid van genodigden, waaronder de familie Ten Cate en andere nauw betrokkenen, wordt een eerbetoon gebracht aan een van oorsprong familiebedrijf met een rijke traditie.

Luchtfoto van de Ten Cate fabriek aan de Langeveenseweg
Luchtfoto van de Ten Cate fabriek aan de Langeveenseweg

De realisatie van Kousenfabriek L. ten Cate in Geesteren had een grote, positieve invloed op het dorp en de omgeving. De voordelen waren merkbaar op verschillende niveaus.

Werkgelegenheid

De fabriek bood werk aan een groot aantal inwoners van Geesteren en omliggende dorpen. Mensen die voorheen afhankelijk waren van agrarisch werk of ambachtelijke beroepen kregen hierdoor een stabiel inkomen. Jonge vrouwen kregen ook de kans om in de naaizaal of andere afdelingen aan de slag te gaan, wat hun financiële zelfstandigheid vergrootte.

Lokale middenstand

Doordat veel inwoners een vast salaris verdienden, konden ze meer besteden in de lokale winkels en bij ambachtslieden. Bakkers, slagers en kruideniers zagen hun omzet stijgen door de toename van koopkracht in het dorp. Ook bedrijven in transport en onderhoud profiteerden, doordat de fabriek mede afhankelijk was van lokale leveranciers en dienstverleners.

Verenigingsleven en maatschappelijke betrokkenheid

Ten Cate stimuleerde het sociale leven in Geesteren door activiteiten te organiseren zoals de Hertenrit, een jaarlijkse fietsrally voor medewerkers en hun familie. De fabriek ondersteunde de lokale sportclubs, muziekvereniging St. Caecilia en andere maatschappelijke initiatieven, wat bijdroeg aan een sterk gemeenschapsgevoel. Medewerkers en hun gezin waren vaak actief in het dorpsleven, wat de sociale samenhang in Geesteren versterkte.

Voorzieningen en infrastructuur

De aanwezigheid van de fabriek leidde tot verbeteringen in de infrastructuur, zoals betere wegen en voorzieningen voor arbeiders. De fabriek had al vroeg moderne kleedkamers en douches, waarvan sommige medewerkers gebruikmaakten omdat ze thuis geen douche hadden. Kortom, Kousenfabriek L. ten Cate had niet alleen een economische impact op Geesteren, maar verrijkte ook het sociale en culturele leven van het dorp. De jaarlijkse vuurwerkshows op Koninginnedag en de Huisvlijttentoonstelling in dorpshuis Erve Kampboer zijn hiervan treffende voorbeelden.

Woningbouw en huisvesting

Door de groei van de werkgelegenheid bij Ten Cate trokken meer mensen naar Geesteren om daar te werken. Loets ten Cate wist met aantrekkelijke vooruitzichten mensen uit onder andere Haarlem en Hengelo die bekend waren met de fabricage van kousen over te halen naar Geesteren te verhuizen. De families van Bentheim en Egberink zijn hiervan voorbeelden. De voortdurende toename van nieuwe medewerkers leidde tot een grote behoefte aan woningen in Geesteren. In een groot aantal  gevallen hielp Loets ten Cate bij het verkrijgen van huisvesting voor werknemers en hun gezin, mede door zijn goede contacten met de gemeente Tubbergen en de woningbouwvereniging.

De fabriekswoningen aan de Langeveenseweg, een aantal woningen aan de Kotmanstraat en Pastoor Cramerstraat werden in overleg met deze instanties gerealiseerd. De gestage uitbreiding van woningen droeg bij aan de uitbreiding van het dorp. Veel arbeiders die voorheen op boerderijen of in kleine woningen zonder moderne voorzieningen woonden, konden dankzij hun stabiele inkomen een betere woning betrekken. Hierdoor steeg de algemene levensstandaard in het dorp. Door deze ontwikkelingen groeide Geesteren niet alleen in inwonersaantal, maar veranderde het ook van een agrarisch georiënteerd dorp naar een plek met een diversere bevolkingssamenstelling en verbeterde leefomstandigheden.

Bernard Hemmer sleutelfiguur bij komst van Ten Cate

Een sleutelfiguur bij de komst van Ten Cate naar Geesteren was Bernard Hemmer. Hemmer was eind jaren veertig begin jaren vijftig raadslid voor de KVP in de gemeenteraad van Tubbergen. Ook was hij lid van Provinciale Staten. Zonder zijn vastberaden inzet en politieke invloed was het nooit gelukt om de fabriek naar Geesteren te halen. Hemmer speelde een doorslaggevende rol bij de totstandkoming van deze vestiging en liet daarmee een onuitwisbare stempel achter op Geesteren in het bijzonder en de gemeente Tubbergen in het algemeen.

Tot slot

Het boek wordt verrijkt met een indrukwekkend aantal foto’s die de rijke geschiedenis van Ten Cate in beeld brengt. De werkgroep van de Stichting Heemkunde Geesteren (SHG), die betrokken is bij de realisatie van het boek, blijft de komende tijd druk bezig met de verdere afronding. Oud-werknemers en huidige medewerkers van Ten Cate die de presentatie van het boek op zaterdagmiddag 22 november a.s. willen bijwonen, dienen zich, i.v.m. de te verwachten belangstelling, vooraf aan te melden bij Joop Rietmeijer, e-mailadres joop.rietmeyer@hetnet.nl of tel. 06-21856873.

In Op en Rond de Essen zullen we u op de hoogte houden van de vorderingen en de laatste ontwikkelingen rondom dit bijzondere project over een fabriek en een familie die in Geesteren een herinnering voor de eeuwigheid achterlaten.