Algemeen
Op vakantie dankzij lege flessen
TUBBERGEN / VASSE - Een grote plastic bak met 1135 lege flessen en vier ondernemers met een groot sociaal hart maken mede vakanties mogelijk voor gezinnen die zelf niet op vakantie kunnen. Hennie Schröder zamelt de lege flessen en blikjes in bij zijn autowasserette in Tubbergen. Buurman Bennie van Kempers Kachels en Installatietaechniek brengt ze met zijn bedrijfsbus naar Vasse. Daar zorgt Ruben van Plus Droste Vasse dat er statiegeld van wordt gemaakt voor Sociaal Twente. Daphne Voorhuis, zorgondernemer bij Voorhuis SMD, organiseert er met de stichting Sociaal Vasse vakanties van voor gezinnen die zelf geen vakantie kunnen betalen.
“Na de wasstraat gaan veel bezoekers hier de auto stofzuigen“, vertelt Schröder. “Dan gooien ze het afval uit de auto. Wij scheiden heel bewust ons afval en vragen klanten dat ook te doen met lege flessen en blikjes. Ik heb er speciaal grote blauwe bakken voor neergezet. Als er statiegeld op de flesjes zit, houden wij die apart van de rest. Bennie huurt magazijnruimte bij mij en zag daar de bakken met flesjes staan. Toen hij hoorde dat ze naar een goed doel gaan, vertelde hij mij over Sociaal Twente. Ik was gelijk voor. Ik vind het een heel mooi idee dat wij zo samen, mèt onze klanten, kunnen bijdragen aan de vakanties voor deze gezinnen.”
“Wij werken heel graag mee aan acties van sponsoren”, glimlacht Voorhuis. “Nadat Bennie mij vroeg of we iets met de flesjes konden, ging ik gelijk naar Ruben Droste van de Plus in Vasse. Bennie kan wel volle bakken met zo’n 1000 flesjes brengen, maar heeft geen tijd om ze ook allemaal in de automaat te gooien. Ik vroeg Ruben hoe we dit kunnen doen, want hij denkt altijd heel mooi met Sociaal Twente mee. Ook nu staat hij weer met zijn team voor ons klaar. De medewerkers van de Plus zorgen dat op rustige momenten al die de flesjes en blikjes worden geteld en de opbrengst klaarligt. Geweldig toch?”
Sociaal Twente organiseert sinds 2017 vakanties voor Twentse gezinnen die zelf geen vakantie kunnen betalen. Afgelopen zomer was dat voor 10 gezinnen. De gezinnen worden aangedragen door zorgprofessionals en anoniem geplaatst. De stichting draait 100% op vrijwilligers en is financieel ook volledig afhankelijk van sponsoren en donateurs. Voorhuis: “We krijgen regelmatig bonnen voor een ijsje, uitje of diner, daar zijn we heel blij mee. Maar als er geld binnenkomt, gaat dat direct naar de overnachtingen. Omdat we in het hoogseizoen zitten, is dat de grootste kostenpost. Daar gaat het geld van de flesjes en blikjes dus ook naartoe.”