Algemeen
Koninklijke onderscheiding voor Martin Paus
TUBBERGEN - De Stichting Heemkunde Tubbergen vierde afgelopen zondag het 25-jarig bestaan. Vele genodigden waren aanwezig op deze feestelijke bijeenkomst, welke plaatsvond in de kapel van De Eeshof. Onder de gasten waren de commissaris van de Koning in Overijssel, Andries Heidema en de Fürst zu Bentheim und Steinfurt, Carl Ferdinand. Tevens behoorde burgemeester Anko Postma tot de genodigden. Deze drie heren kregen het eerste exemplaar van het boek uitgereikt dat gewijd is aan Jacob Middendorp, een voormalige boerenzoon uit Fleringen, die als wetenschapper in de 16e eeuw rector werd aan de universiteit van Keulen.
Bijzondere staat van verdienste
Iemand die heel veel heeft betekend voor de Stichting Heemkunde Tubbergen is Martin Paus. Hij was de medeoprichter van de stichting en jarenlang voorzitter. Hij heeft zich al die jaren met veel interesse verdiept in de geschiedenis van Tubbergen en omstreken.
Tijdens de speech van burgemeester Postma werd Martin Paus geroemd om zijn inzet voor de stichting maar ook voor de betrokkenheid en het vele werk dat hij heeft gedaan voor diverse andere verenigingen en andere instanties in Tubbergen. Hij mocht hiervoor een koninklijke onderscheiding in ontvangt nemen.
Burgemeester Postma sprak hierbij de volgende woorden: "Geachte leden van Heemkunde Tubbergen, als historicus voel ik me helemaal thuis in dit gezelschap. Ik sta hier voor een zaal vol liefhebbers van geschiedenis. Jullie weten als geen ander hoe belangrijk het is dat wij de verhalen over ons verleden kennen. 25 jaar geleden kwam een aantal geschiedenisliefhebbers op het idee om de stichting Heemkunde Tubbergen op te richten en dat feestelijke jubileum vieren wij vandaag. Tientallen publicaties zijn in al die jaren verschenen en er zijn talloze onderwerpen uitgewerkt. Jullie laten met jullie stichting zien hoe belangrijk bepaalde gebeurtenissen en figuren zijn in de geschiedenis. Een van die sleutelfiguren is Jacob Middendorp, de Fleringse boerenzoon die het in de 16de eeuw bracht tot rector van de Keulse universiteit. Hij was een pionier op het gebied van wetenschap en hoewel zijn bijdrage aan de wetenschap heel belangrijk was, is er in de geschiedschrijving maar weinig aandacht aan ‘onze’ Fleringse wetenschapper besteed. Tot nu toe, want jullie hebben er een prachtige uitgave over gemaakt. Dat die publicatie 414 jaar na zijn dood verschijnt, is niet vroeg, maar ook zeker niet te laat. Integendeel; het is prachtig dat hij vier eeuwen later de aandacht krijgt die hij verdient.
Dat deze publicatie over Middendorp is gemaakt, is met dank aan Martin Paus, jullie voorzitter. De rode draad in het leven van meneer Paus is geschiedenis van de regionale cultuur en daar sluit de publicatie over Middendorp naadloos op aan, zoals alle publicaties die van zijn hand komen. Hoewel hij ook over andere onderwerpen heeft geschreven, natuurlijk, zoals – ik denk een van zijn bekendste werken –over doctor Schaepman. Meneer Paus, u was in januari 2000 medeoprichter van Heemkunde Tubbergen en inmiddels bent u 15 jaar voorzitter. In uw leven heeft u ontzettend veel betekend op heemkundig gebied. Niet alleen in Tubbergen, maar ook in de regio en grensoverschrijdend. In al uw jaren vrijwillige inzet (want u doet dat echt allemaal vrijwillig) heeft u vele initiatieven genomen op het gebied van historie, kunst en cultuur. Met verve zet u zich daar voor in. Duizenden uren zelfs. De bibliotheken in Tubbergen, de Monumentencommissie, de commissie Kunst & Cultuur en de stichting Twentse Erven wil ik graag noemen maar ook uw betrokkenheid bij de ledenraad van de KRO-NCRV, l en kabelraden.nl. Maar ook TVC, FC Twente en de Tubbergse Pancratiusparochie: allemaal konden én kunnen ze rekenen op uw inzet. En we kennen u natuurlijk van uw rubriek ‘Boekennieuws’ in weekblad Op en Rond de Essen. Het is bovendien met dank aan u dat Tubbergen beschikt over de Indiëgedenksteen en ook zijn er gedenkstenen gekomen voor de zogenoemde ‘Tubbergsche politie-quaestie’ en de Tubbergse schrijfster Marie Koopmans. Toen de publicatie over Koopmans werd overhandigd aan kardinaal Simonis, werd de Tubbergse kerk zelfs verheven tot basiliek. Al deze verdiensten bij elkaar opgeteld maken van u niet alleen een vrijwilliger pur sang, maar ook een ambassadeur voor de gemeente Tubbergen.
Vraagbaak voor heemkundige zaken bovendien. Meneer Paus, hoewel het misschien leek alsof ik hier alleen maar ben uitgenodigd om het jubileum van stichting Heemkunde Tubbergen te komen vieren, is dat niet de hele waarheid. Ik ben hier namelijk ook om ú te eren voor al uw vrijwilligerswerk op het gebied van geschiedenis, regionale cultuur en heemkunde. Wij allen hier in de zaal willen u graag eren voor al uw vrijwilligerswerk. Een beter moment dan dit is er natuurlijk niet, nu we het 25-jarig jubileum van de heemkunde vieren én de presentatie van de publicatie over Jacob Middendorp. Met trots mag ik u daarom meedelen dat u wordt onderscheiden voor uw vele verdiensten voor mens en maatschappij. Voor Tubbergen, maar ook voor de regio, het grensgebied en daarbuiten. Meneer Paus, het heeft zijne majesteit de Koning behaagd om u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.”