Algemeen
Manderveen loopt uit voor feestelijke opening van De Samenwerking
‘Kloppend dorpshart waar activiteiten voor jong en oud samenkomen’
MANDERVEEN - Delen is vermenigvuldigen in de allernieuwste aanwinst van Manderveen. Dat werd vorige week zaterdag nogmaals duidelijk bij de opening van De Samenwerking. Het voormalige Kulturhus biedt huisvesting aan meerdere gebruikers. Dat zowel Basisschool de 7 Mijlen als de sportzaal en de dorpskroeg in één complex zijn ondergebracht is uniek in de regio. Tel daar de tomeloze inzet van inwoners tijdens de verbouwing en de bereidheid om er als vrijwilliger actief te zijn bij op en De Samenwerking is het kloppende dorpshart van Manderveen.
Drie jaar en 17.000 vrijwilligersuren. Het zijn slechts een aantal cijfers die betrekking hebben op de realisatie van het nieuwe multifunctionele gebouw De Samenwerking. Maar wat nog veel belangrijker is: het resultaat is er een om trots op te zijn. “Voor de realisatie van dit gebouw hebben we als dorp pionierswerk verricht”, aldus Jos Heidkamp, bestuursvoorzitter van Stichting De Samenwerking.
‘Veel meer dan een gebouw van stenen’
In aanloop naar Mijn Dorp 2030 werden inwoners van alle dorpen betrokken bij de inventarisatie van de plannen te verbetering van de leefbaarheid. Het behoud van de basisscholen werd in alle dorpen als een van de grootste prioriteiten aangemerkt. Manderveen is zowel gemeentelijk als regionaal het eerste dorp dat de basisschool onderbrengt in een multifunctioneel gebouw: De Samenwerking.
Het hele dorp liep zaterdag 30 maart uit voor de opening. “De Samenwerking is veel meer dan een gebouw van stenen”, spreekt voorzitter van het stichtingsbestuur Jos Heidkamp de honderden aanwezigen voor de ingang van het gebouw toe. “Het gaat erom wat je er doet. En dat is onder meer elkaar ontmoeten en spreken. Delen wat er leeft onderling. Activiteiten voor jong en oud komen hier samen. Hiervoor hebben we als dorp pionierswerk verricht.”
School en jeugd in het dorp houden
Volgens Jelle Hendriks van de werkgroep zijn in aanloop naar de ver- en deels nieuwbouw van De Samenwerking meerdere dorpen en steden bezocht om ideeën op te doen. “Tot dusver hebben we deze constructie, met onder meer de geïntegreerde basisschool, nergens kunnen vinden”, laat hij weten. En dat was wel een belangrijk aandachtspunt in het dorp. “Schoolbehoud is van levensbelang voor een dorp. Als de jeugd hier wegtrekt, bloedt ’t dood. Dit heeft dan ook gevolgen voor het lokale verenigingsleven.”
Zeven dagen per week reuring
“Daarnaast liep ook het dorpscafé Peddemors op z’n einde en was het Kulturhus in de oude vorm niet meer rendabel”, vervolgt Hendriks. “Door ruimte te creëren voor alle partijen is er voortaan zeven dagen per week reuring in het gebouw. Het café houdt het midden tussen een ‘wit sportcafé en een bruine kroeg. “Het café was nog een hele uitdaging, iedereen moet zich er thuis voelen. Ik vind dat het erg goed gelukt is”, zegt hij trots en vervolgt. “Het horecagedeelte wordt opgevangen door vrijwilligers. Doordat we beschikken over een grote vrijwilligerspoule kunnen we rouleren.”
De kracht van samenwerking
Voordat ze het gebouw officieel opent richt kernwethouder van Manderveen Hilde Berning haar woord tot het toegestroomde publiek. “Uit naam van de burgemeester Anko Postma, het college en de gemeenteraad kan ik jullie vertellen dat we enorm trots zijn op alles wat hier is gebeurd. Dat is niet niks. Dankzij de inzet en samenwerking van alle inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en het schoolbestuur van TOF Onderwijs kon dit resultaat tot stand komen”, benadrukt de wethouder.
“Daarmee is de toekomst voor het basisonderwijs en het multifunctionele gebouw de komende jaren gewaarborgd. ”Namens de gemeente, TOF Onderwijs en de kinderen van de basisschool bieden we gezamenlijk een cadeau aan. In samenwerking met kunstenaar Chris Veldhof laten we een wandpaneel/schilderij maken waar de kracht van samenwerking uit naar voren komt.”
Alles onder één dak
Wethouder Hilde Berning neemt vervolgens de schaar ter hand voor de officiële opening: het doorknippen van een rij lintjes achter elkaar. Elk lint staat symbool voor een van de gebruikers. Na plechtigheid wordt het feest binnen in de gezellig ingerichte ‘huiskamer’ voortgezet. Ondertussen kunnen belangstellenden een rondleiding door het gebouw maken waar de gebruikers hun deuren hebben geopend voor bezoekers. “Geweldig”, vindt Miny Mensen het resultaat. “Een keer per maand komen we hier samen met de Vrouwenvereniging”, vertelt ze. “Binnenkort beginnen we, in samenwerking met Stichting Welzijn Tubbergen/Dinkelland met een Open Eettafel. De animo hiervoor is groot; tot nu toe zijn er al achttien aanmeldingen.” De Manderveense is echter wel vaker te vinden in het nieuwe multifunctionele gebouw. “Als oma help ik tevens mee in de kleuterklas met het zogeheten ‘atelier’. Dan worden er diverse activiteiten gehouden zoals knutselen, sporten en bewegen. Nu hebben we alles onder één dak. Zelfs de fysiotherapeut heeft hier een ruimte. Daar hoef ik gelukkig nog niet naartoe.”
Oude nieuwe naam
Met De Samenwerking gaat het dorp sociaal en maatschappelijk een nieuwe toekomst in. Tegelijkertijd zijn de inwoners terug bij af. Althans, wat de naamgeving betreft. “Voordat het gebouw in 2001 werd verbouwd en de naam ‘Kulturhus’ kreeg, ging het rond 1972 al van start als De Samenwerking”, informeert Friso van de Aast. “Toen we inwoners uit Manderveen vroeger om mee te denken over de nieuwe naam, werd deze opnieuw aangedragen als optie. Dat is ‘m uiteindelijk ook (weer) geworden.” Want al tikte de klok ruim 50 jaar vooruit, De Samenwerking staat nog altijd symbool voor de inzet van de Manderveners. En dat zal waarschijnlijk altijd zo blijven.