Algemeen
Harrie en Truus Grootelaar zestig jaar getrouwd
MANDERVEEN - In Manderveen heeft het gelukkige echtpaar Grootelaar op 26 november zijn diamanten huwelijk gevierd, samen met de vier kinderen, tien kleinkinderen, familie en noabers. “We hebben genoten van een gezellig kuierfeest. Het was heel mooi dat burgemeester Postma ook nog is gekomen om ons te feliciteren”, aldus Harrie en Truus. “In het verleden hebben we alle feesten gehouden in zaal Peddemors, dat was een begrip in Manderveen. Nu hebben we het, voor de eerste keer, gevierd in het nieuwe kultuurhus De Samenwerking. Het is een mooie aanwinst voor ons dorp.”
Harrie is geboren op de grens van Manderveen en Geesteren op de boerderij van Slutkeboer en Truus Grootelaar-Oude Engberink is afkomstig uit Tubbergen. Ze hebben elkaar leren kennen op een dansavond bij Kemperink in Tubbergen.
Hachelijk avontuur
Harrie kan zich nog goed herinneren dat ze Truus na een dansavond voor de eerste keer op de fiets naar huis heeft gebracht. “We mös’n deur ne zandpad vol met koel’n. Het was harstekke deuste, ie kön doar nig fiets’n. We mön de fiets zwat op nek nem’n mer het is al good goan.”
Na de lagere school is Harrie naar de Mulo (Mavo) gegaan. Hij is niet geslaagd, moest het eigenlijk nog een jaar over doen maar had er genoeg van en is aan het werk gegaan als timmerman. Hij heeft eerst 24 jaar bij aannemer Booijnk in Mander gewerkt en later ruim twintig jaar bij bouwbedrijf Ten Tije in Hengelo, waarvan de laatste vijftien jaar als uitvoerder. Hij ging er de eerste jaren regelmatig met de fiets naar toe.
Samen met zijn broers heeft hij hun huidige woning gebouwd, het was één van de eerste nieuwe huizen in Manderveen. Timmeren deed Harrie met plezier, hij heeft alle kinderen geholpen met het bouwen van hun huis. Nadat hij met pensioen is gegaan werkte hij nog één dag in de week bij Hans Oude Hendriksman in Langeveen.
Werken in kruidenierswinkels
Truus is opgegroeid aan de Kapsweg in Tubbergen. Op 8-jarige leeftijd zijn ze verhuisd naar de Reutummerweg. Na de lagere school ging ze naar de huishoudschool en daarna moest je aan het werk. “De eerste jaren heb ik bij de kruidenierswinkel Nijhuis in Geesteren gewerkt, daarna ruim vier jaar in de winkel van Hesselink in Tubbergen. Een korte periode heb ik ook nog bij Vos in Rossum gewerkt, zij hadden een kruidenierswinkel en een café. Al met al was het een mooie tijd.”
Truus had later de zorg voor het gezin, er was weinig tijd voor hobby’s. Ze is nog wel een aantal jaren lid geweest van de klootschietvereniging. Toen de kinderen naar de basisschool gingen was ze brigadier.
Vrijwilligerswerk
Harrie heeft zich verdienstelijk gemaakt voor de gemeenschap. Hij heeft achttien jaar als chauffeur op de buurtbus gezeten. Dit heeft hij gedaan totdat hij 75 jaar was, op die leeftijd moest je stoppen. Ook zijn inzet voor het verenigingsleven in Manderveen was groot. Zo was hij dertien jaar penningmeester van de voetbalvereniging en heeft ook nog in het derde elftal gevoetbald.
In 1977 was Harrie medeoprichter van de klootschietvereniging Manderveen en was jaren bestuurslid. “Met klootschieten was ik best wel fanatiek, tot mijn tachtigjarige leeftijd stond ik nog op de baan. Vooral de nazit was altijd heel gezellig.”
Het bestuurswerk mocht Harrie graag doen, hij was ook nog bestuurder van de 55+ ouderenvereniging.
Vakanties
Iets wat in het verhaal niet mag ontbreken waren de vakanties. Truus en Harrie vertellen enthousiast over die tijd. “Tijdens de bouwvak gingen we elk jaar met twee gezinnen op vakantie. Sauerland en Cochem waren de favoriete plekken. De kinderen mochten mee toen ze vijf jaar waren. Later zijn we ook nog naar Griekenland en Noorwegen geweest.”
Ze hebben een hechte familieband want ze zijn twintig jaar lang met de broers en zussen van Harrie een week op vakantie geweest. Ook met enkele noabers zijn ze regelmatig een weekend weg geweest; de fietsen gingen dan altijd mee. Truus en Harrie kijken tevreden terug “We hebben het altijd goed gehad met elkaar, de familie en noabers. Dat is wel een feestje waard.”