Algemeen
Diamanten echtpaar Masselink
GEESTEREN - Voor Frans en Miny Masselink uit Geesteren is het zestig jaar geleden dat ze elkaar het jawoord hebben gegeven in het gemeentehuis. Pas een jaar later vond deze plechtigheid plaats in de kerk. Frans is geboren en getogen in Geesteren op de boerderij van Masselink (Bruggenbakker) aan de Bothofweg. Hij leerde Miny Paus uit Langeveen kennen op de dansles. Volgens Frans was dat een aardig begin maar de echte aantrekkingskracht kwam pas later, tijdens een dansavond bij Kottink op Koninginnedag.
Erve Schollink
Aan de Schollinksweg lag het voormalige Erve Schollink (Nijhuis). Dit was schuin tegenover de plek waar Frans is geboren. Het Erve Schollink was een karakteristieke Twentse boerderij. Daar woonden twee vrijgezelle broers genaamd Jens en Greats.
Frans hielp in zijn jeugdjaren altijd op deze boerderij en later sliep hij daar ook. Wanneer ’s morgens de werkzaamheden op Erve Schollink klaar waren ging hij naar zijn ouderlijk huis om te eten en daarna ging hij naar zijn werk. Op 16-jarige leeftijd begon hij te werken bij de A.B.T.B. Frans zegt hierover: “De eerste jaren ging ik vaak als bijrijder mee op de vrachtwagen om meel af te leveren bij de boeren. Dat vond ik prachtig en ik wilde daarom zelf graag chauffeur worden. Bij de boerderij reed ik soms stiekem een rondje op de vrachtwagen.
Ik had mijn eerste rijles van rijschoolhouder Boon Hein. Hein zei tegen mij: ‘Ik kan wa zeen daj a oarig good kunt veur’n, ik vroag meteen mer het examen vuer oe an’. Dat is de eerste keer gelukt en daarna volgde al snel het rijbewijs voor de vrachtwagen. Ik heb een mooie tijd gehad als vrachtwagenchauffeur bij de A.B.T.B. Het loon was in het begin niet hoog, ik verdiende 16,50 gulden per week. Toen ik 45 jaar was kreeg ik een hernia en werd ik afgekeurd. Gelukkig hadden we nog een kleine boerderij waar we inkomen konden uithalen.”
Nieuw huis
De oude, vervallen boerderij van Schollink heeft Frans geërfd. De boerderij verbouwen was geen optie. Er werd in 1964 een nieuw huis gebouwd naast de boerderij. Maar wat moesten ze met de vervallen boerderij? Voor Miny en Frans kwam er een oplossing. “Gelukkig waren er gegadigden die de boerderij van ons wilden kopen. Daar waren we blij mee, zelfs het Openluchtmuseum in Arnhem had interesse. Uiteindelijk hebben we het verkocht aan de architect Harrie Meinders. Hij heeft de boerderij met de oude gebinten gesloopt en weer herbouwd aan de Schotboersweg in Geesteren.” Zijn zoon Erwin woont er nu met zijn gezin en runt daar het Bouwkundig Buro Erwin Meinders.
In 2001 is de bestaande woning uitgebreid.
Inzet voor de gemeenschap
Naast het werk op de boerderij hebben Frans en Miny zich geen moment hoeven te vervelen. Ze hebben veel vrijwilligerswerk gedaan. Frans is 56 jaar lid geweest van de E.H.B.O. en werd benoemd als erelid. Ook Miny was lid en ze gingen geregeld samen op pad. Frans vond het een mooie tijd. “Je werd ingezet bij allerlei evenementen en dan maakten we na afloop nog wel eens wat mee. Bezoekers hadden soms te diep in het glaasje gekeken, we zagen ze moeizaam de weg naar huis vervolgen.” Frans heeft ook nog jaren gewerkt als chauffeur voor restaurant Kampkuiper. “Daar moest ik met bruidsparen rijden. Je haalde ze ’s morgens op, reed hun naar de kerk, ging mee met het maken van foto’s en na afloop van de bruiloft bracht je ze weer naar huis. Het was mooi om te doen en ik kreeg weer invulling in mijn leven.” Veel mensen kennen Frans ook als chauffeur op de buurtbus, wat hij zestien jaar heeft gedaan.
Daarnaast hielp hij bij het onderhoud van de pastorietuin en het kerkhof in Geesteren.
Voor de Stichting Welzijn Tubbergen heeft Frans mensen begeleid die in een rolstoel zaten. Schrijnend is het dat Frans elf jaar geleden een openhartoperatie heeft gehad en daarna een herseninfarct, waardoor hij nu zelf in een rolstoel zit. Voor al zijn vrijwilligerswerk heeft Frans een koninklijke onderscheiding gekregen.
Zonnebloem
Miny heeft zich dertig jaar verdienstelijk gemaakt als vrijwilligster voor de Zonnebloem. Zo was ze actief met het bezoeken van de zieken, verkocht loten en hielp rond Sinterklaas met de actie ‘Zon in de Schoorsteen’. Toen Miny nog in Langeveen woonde werkte ze als schoonmaakster in de school. In de vrije tijd hebben Frans en Miny veel gereisd met de trein. Doordat Frans zijn lichamelijke beperkingen had konden ze niet lang op vakantie gaan. De trein bracht uitkomst. Miny zegt: “We reisden door heel Nederland en hebben vele steden bezocht; daar hebben we hele mooie herinneringen aan overgehouden.”
Borghstaete
Het is acht jaar geleden dat ze zijn verhuisd naar het appartementencomplex Borgstaete in Tubbergen. Daar kunnen ze eventueel gebruik maken van de zorg van TMZ. Ze zijn erg tevreden met deze plek. Ook daar doet Miny nog veel vrijwilligerswerk.
Tijdens de heugelijke dag hebben de noabers van de Borgstaete de entree naar hun kamer mooi versierd en was er een gezellig samenzijn. Namens de gemeente is waarnemend burgemeester Ursula Bekhuis op bezoek geweest om het bruidspaar te feliciteren.
Het huwelijksjubileum zal waarschijnlijk klein gevierd worden met hun drie kinderen en tien kleinkinderen.