Algemeen

Burgemeester Anko Postma ‘opent’ aspergeseizoen in Mander

MANDER - Liefhebbers kijken er driekwart jaar naar uit; het aspergeseizoen. En nu de maand mei - dé aspergemaand - met rasse schreden nadert, is bij Aspergeboerderij Oude Luttikhuis in Mander het steken van het witte goud in volle gang. Afgelopen vrijdag werd het oogstseizoen ‘officieel’ geopend door burgemeester Anko Postma. Op uitnodiging van bedrijfseigenaren Nicole en Peter Oude Luttikhuis stak hij er de eerste asperge uit de grond. Daarmee beleefde de burgemeester zijn voordoop op aspergegrond.

Samen met zijn echtgenote Esther brengt burgemeester Anko Postma een bezoekje aan de aspergeboerderij. Na een hartelijk welkom door Nicole en Peter Oude Luttikhuis loopt het gezelschap naar de velden waar de komende weken dag in dag uit hard gewerkt wordt. Het aspergeseizoen staat voor de deur; tijd om de ondergrondse vruchten te oogsten.

Na ‘Tik-tik’ een klokgave asperge

Na het overhandigen van het nodige gereedschap en instructies voor het steken van zijn eerste asperge, blijkt dit toch niet zo eenvoudig als het lijkt. “Tik, tik, en omhoog”, moedigt Peter hem aan. “Dat doe ik, maar deze zit behoorlijk vast”, zegt de burgemeester en tovert vervolgens een halve, afgebroken asperge uit de grond. Echtgenote Esther kijkt lachend toe. “Best lastig hoor”, verdedigt de burgervader zijn beginnerspech. Peter geeft hem nog een kans. Zorgvuldig ‘tik-tikt’ hij een klokgave asperge uit het zandbed die hij triomfantelijk omhoog houdt. Op haar beurt toont ook Esther haar vaardigheden. Behoedzaam maakt zij eveneens haar succesvolle aspergedebuut. Het aspergeseizoen bij Oude Luttikhuis is geopend.

Hulp van scholieren uit de regio

“Ze smaken machtig goed!”, verklapt Peter. “Terwijl veel mensen dachten dat de asperges dit jaar de grond niet zouden uitkomen. Er is immers zoveel water gevallen de afgelopen periode. Gelukkig maakte de maand februari veel goed. Het was zelfs de warmste februarimaand ooit. Bij groeizaam weer groeien er meer asperges.”

Wanneer Peter meer vertelt over het familiebedrijf en de aspergeteelt, luistert het bezoek geboeid. “Een aspergeplant gaat zo’n acht tot tien jaar mee”, doceert Peter. “Aan elke wortel groeien gemiddeld tien asperges per seizoen. Zodra de kopjes boven de grond uitkomen, kunnen ze eruit.” Om de 4,5 hectare in korte tijd te ontdoen van het witte goud, komen scholieren uit de regio helpen met de oogst. “Een gezellige maar intensieve tijd”, zegt Peter. “24 Juni is de laatste oogstdag. Dan blijft het loof nog drie maanden op het land staan om voeding, suikers, te geven aan de plant.”

Kratten met asperges van Limburg naar Groningen

“Omdat dit zijn eerste jaar is als burgemeester van de gemeente Tubbergen, leek het ons een leuk idee dat hij het aspergeseizoen ‘officieel’ opent”, legt Nicole uit. “Mooi dat hij op die uitnodiging inging en er nu samen met zijn vrouw is.” Als dank en waardering voor zijn komst, overhandigt ze hem een portie kersverse asperges.

Het witte goud is geen onbekende delicatesse voor de burgervader. “Asperges? Heerlijk”, vindt hij. “We hebben ze gisteravond nog gegeten. Mijn grootouders hadden tijdens de Tweede Wereldoorlog evacués uit Limburg, omgeving Venlo”, vertelt de burgemeester. “Na de oorlog kwamen ze jaren achtereen rond Pinksteren naar mijn grootouders en later naar mijn ouders in Groningen met kratten vol asperges. Die aten we uiteraard met smaak op. En - met een blik op het smakelijke pakketje van Oude Luttikhuis - deze zeker ook.”