Tubbergse verloskundigen vinden beroep na dertig jaar nog altijd prachtig

Zakelijk

TUBBERGEN – Het is deze week dertig jaar geleden dat Irma Hoekstra-Engberink en Jeannette Tiehuis-Boerrigter de Verloskundigenpraktijk Tubbergen-Almelo overnamen van mevrouw Van Os. Om precies te zijn op 1 oktober 1988. Ze werken nu nog steeds, maar inmiddels samen met Ellen Hesselink, binnen deze praktijk. Ze zijn dus al weer drie decennia als verloskundige in deze omgeving werkzaam en komen zo regelmatig aanstaande vaders en moeders tegen waarbij ze zelf bij de geboorte zijn geweest.

Het is meestal heel dankbaar en mooi werk, maar ook een pittig beroep. “Er zijn soms bijzondere situaties die je niet voorziet en kinderen worden ook regelmatig ‘s nachts geboren. Vervolgens ga je overdag wel gewoon de kraamvisites rijden. Het werk is in die twintig jaar veranderd, ook al is het zwanger zijn en bevallen in de kern niet gewijzigd”, laat Irma weten.

Nauw betrokken
Een verloskundige is vanaf het begin van de zwangerschap tot en met ongeveer zes weken na de bevalling nauw betrokken bij de zwangere en haar partner. Mocht iemand een kinderwens hebben en hier vragen over hebben, dan is de verloskundige ook de aangewezen persoon voor informatie. Jeannette: “Tijdens de zwangerschap doen wij de controles bij de zwangere, we zien een zwangere ongeveer vijftien keer tijdens deze periode. Binnen de praktijk worden echo’s gemaakt. Bij de bevalling is de verloskundige ook aanwezig, tenzij er problemen optreden tijdens de zwangerschap of er iets is met de gezondheid van de zwangere. Dan wordt de zwangerschap en bevalling door de gynaecoloog begeleid. Verder komen we tijdens de eerste week na de bevalling regelmatig langs om te kijken hoe het met het jonge gezin gaat.” Tegenwoordig plaatst de verloskundige desgewenst ook een spiraal. Dit kan vanaf ongeveer twaalf weken na de bevalling.

Veel meer keuzemogelijkheden
Aanstaande ouders hebben tegenwoordig veel meer keuzemogelijkheden. Dit maakt het niet altijd eenvoudiger, ze moeten over veel verschillende zaken nadenken, bijvoorbeeld: willen we onderzoeken vroeg in de zwangerschap en welke dan, waar gaan we bevallen (toen Irma en Jeannette de praktijk overnamen bevielen de meeste zwangeren thuis, tenzij het medisch noodzakelijk was om naar het ziekenhuis te gaan) en welke voeding gaan we aan het kindje geven. Door al deze keuzes zijn de spreekuren ook anders. “Als verloskundige hebben we de taak om aanstaande ouders goed voor te lichten en zo de keuze voor hun duidelijk te maken”, zegt Jeannette. Het gebied waarin de Verloskundigenpraktijk Tubbergen-Almelo werkt is ten opzichte van de beginjaren een klein beetje aangepast. Destijds vielen Kloosterhaar en Sibculo ook onder het werkgebied, dat is nu niet meer. De praktijk beslaat momenteel de hele gemeente Tubbergen en Almelo (met name de noordoostelijke kant van Almelo). Ze werken goed samen met de verloskundigen, gynaecologen en kinderartsen in het ziekenhuis in Almelo en als de zwangere dit wil kan ze ook in Hardenberg bevallen. Ook is er een goede samenwerking met diverse kraamzorgorganisaties binnen deze regio. Irma en Jeannette geven beiden aan dat het werk nog steeds uitdagend is. “Iedere zwangerschap, bevalling en kraamtijd is weer anders. Dat is het mooie van werken met mensen!”

Bijzondere situaties
Bijzondere situaties die ze zich gelijk herinneren? Irma: Bij binnenkomst wordt het kindje al bijna geboren en de vrouw maar roepen: ja maar ik moet in het ziekenhuis bevallen! (omdat het eerste kindje niet wilde komen). En een kindje (op de boerderij) die na de bevalling mag komen kijken naar de baby en vraagt: wie likt nu straks de baby schoon? Jeannette: een bevalling waarbij op het moment het bed uit elkaar viel en de vrouw op een matras op de grond is bevallen. En een bevalling bij kaarslicht (omdat de stroom was uitgevallen).

Uitbreiding
Verloskundigenpraktijk Tubbergen-Almelo is in de voorbije dertig jaar uitgebreid met een collega. Eerst was Meike van Drie hier werkzaam, maar zij is geëmigreerd naar Italië. Nu is Ellen Hesselink de derde collega binnen de praktijk en werkt er ook een vaste waarneemster met Muriël Lammerink. Irma en Jeannette hopen nog vaak bij dit mooie proces van de zwangerschap en geboorte aanwezig te mogen zijn en veel kinderen binnen de gemeente Tubbergen en Almelo geboren te zien worden. Voor meer informatie over de praktijk zie www.verloskundigentubbergen.nl Op de foto ziet u van links naar rechts: Jeannette Tiehuis, Ellen Hesselink en Irma Hoekstra.