Meer ruimte voor cursisten na verbouwing glasatelier Perles Art

Zakelijk

REUTUM - Wat voor Paula Oude Hengel begon als hobby, mondde na acht jaar uit in glasatelier Perles Art. De Reutumse maakt glaskralen, glassieraden en herinneringskralen. Tevens geeft ze sinds een paar jaar workshops. De animo hiervoor groeide zodanig dat de eigenaresse afgelopen voorjaar besloot om het atelier uit te breiden. Dankzij de verbouwing kunnen nu grotere groepen aan de Kerkstraat 108 terecht voor een workshop glaskralen branden.

De kleine tafel met zes branders is vervangen door een grote tafel met acht branders en de ruimte beschikt nu over een eigen toilet, extra raam en een keukenblokje. “Het is een enorm prettige ruimte geworden om in te werken”, zegt Paula tevreden.

Herinnering in glas
Naast kralen en sieraden zijn de zogeheten herinneringskralen een derde tak van sport van Perles Art. “Dat is inmiddels een professioneel leven gaan leiden”, laat Oude Hengel weten. “In overleg met de opdrachtgever verwerk ik as of haar van overleden dierbaren in glazen kralen. Maar ook van huisdieren. Zo heb ik eens hangers gevuld met paardenmanen en as van een overleden hond. Zelfs vakantieherinneringen zijn in glas te vangen. Bijvoorbeeld zand van de Atlantische Oceaan verwerkt in een kraal. De mogelijkheden zijn bijzonder veelzijdig.”

Van hobby naar passie
Een etalage in Frankrijk ligt ten grondslag aan de glaspassie van Oude Hengel. “In een etalage in Frankrijk zag ik zulke mooie glazen sieraden. Ik liep de winkel binnen en was gefascineerd door wat ik aantrof”, vertelt de glaskunstenares. “Terug in Nederland heb ik gelijk alles gegoogeld wat met glaskunst te maken had. Een cursus was de volgende stap en ik wist zeker: dit wilde ik gaan doen. Ik kocht een brander en ging aan de slag in de garage naast ons huis. Tot diep in de nacht was ik aan het branden. Geleidelijk aan werd de garage een atelier. Op beurzen en markten verkocht ik mijn glaskunst. Dat werden er steeds meer. Ik kocht meer branders en begon met het geven van workshops.”

Zelf sieraden maken
Naar de workshops is veel vraag. De vers uitgebreide ruimte is al veelvuldig volgeboekt. “Het atelier is groter en lichter geworden. Dat is fijner werken. Gemiddeld maken de cursisten op één avond tussen de acht en twaalf kralen”, informeert Oude Hengel. “Deze moeten eerst vijf uur afkoelen. Gelijk mee naar huis nemen kan dus niet. Ik maak na de workshop een afspraak om de kralen op te halen. Opsturen in een luchtkussen enveloppe kan ook. In dat geval stuur ik de uitgekozen leertjes en sluitingen mee zodat de cursisten er thuis zelf sieraden van kunnen maken.”

Ook op Glasrijk
Meer informatie is te vinden op de website: www.perles-art.nl. Perles Art is tevens te vinden op de glasmanifestatie Glasrijk Tubbergen. Paula Oude Hengel staat haar expositie in boekhandel ‘de Secretaresse’ aan de Grotestraat 55a . Glasrijk Tubbergen is dit jaar van woensdag 3 tot en met zondag 7 oktober.