Dierenarts Lisette van Lieshout weet in twintig jaar groot netwerk op te bouwen

Zakelijk

REUTUM - Met drie agrariërs als klant startte Lisette van Lieshout twintig jaar geleden op een boerenerf aan de Reutummerweg in Reutum haar eigen dierenartspraktijk. Ze was destijds begin dertig, net afgestudeerd aan de faculteit in Utrecht en greep de kans aan om op het Twentse platteland haar toekomst op te bouwen. Nu, twintig jaar na dato, behoren meer dan honderd boeren tot haar klantenkring, om over het aantal particulieren die bij haar aankloppen met alles wat mauwt, blaft, piept, tokt en zingt nog maar te zwijgen.

De wachtkamer van Lisette van Lieshout zou perfect in de serie ‘Toen was geluk nog heel gewoon’ passen. Haar keuken is tevens wachtkamer. Baasjes die er met hun zieke huisdier aanschuiven mogen rekenen op goede koffie. Geen ‘flantuut’n’ uit een designerapparaat met een koekje uit cellofaan, maar vers gezet met dikwijls een plak cake of stukje taart van een dankbare klant of zomaar spontaan gebakken door één van haar inmiddels tien medewerkers. Want zo verloopt het in de praktijk van Lisette; ‘wie goed doet, goed ontmoet’.

Bezorgd baasje direct welkom
“Misschien is dat wel het geheim achter het succes van de praktijk”, zegt ze bescheiden, terwijl ze even haar hand opsteekt omdat haar telefoon overgaat. Het is 20.00 uur en aan de gelaatsuitdrukking van Lisette valt op te maken dat ze een bezorgd baasje aan de lijn heeft. Ze had erop gerekend na het spreekuur een vrij rustige avond te hebben, maar dat deert haar niet. Uiteraard mag de baas met zijn viervoeter langskomen. Ze verontschuldigd zich voor de onderbreking van het gesprek, snelt zich naar de behandelkamer en doet de lampen aan. In afwachting van de patiënt neemt ze snel nog een slok water en ontsmet haar handen. Wanneer ze een auto haar erf op ziet rijden staat ze al klaar om de kermende Beagle van zijn baasje over te nemen om het viervoetertje vervolgens voorzichtig te onderzoeken op de behandeltafel.

Met beide handen aangegrepen
“Uiteindelijk valt het mee hoor”, zegt ze, terwijl ze weer plaatsneemt aan de keukentafel. “Een vrij onschuldige aandoening, maar zonder medicatie had dit beestje een behoorlijk nare nacht kunnen hebben.” Op de vraag of ze überhaupt weleens rust heeft knikt ze, ondanks dat ze 24/7 bereikbaar is, bevestigend. “Ik vind rust in mijn werk. Maar, toen ik hier twintig jaar geleden de praktijk begon, wist ik heus niet wat me te wachten stond. Ik ben opgegroeid in Krimpen aan de IJssel. Daar was destijds geen ruimte om een eigen praktijk te beginnen en bovendien wilde ik niet alleen als klein-huisdieren-arts opereren, want het boerenleven heeft me altijd aangesproken. Toen ik de kans kreeg om in Reutum te starten als dierenarts greep ik die met beide handen aan.”

Niet digitaal onderlegd
Lisette is geen vrouw die de digitale snelweg bewandelt. Haar mobiel is er nog steeds een met druktoetsen; aan sms-en of appen doet ze niet. “De praktijk heeft een website, maar joh, het beheer ervan laat ik over aan de medewerkers, evenals Facebook. Natuurlijk is het belangrijk dat dit goed beheert wordt, maar laat me in vredesnaam ’s nachts op pad gaan om een schaap van haar lammetjes te verlossen.”

Een helder hoofd geboden
Eind jaren negentig begon Lisette haar missie in Reutum met drie boeren die zoveel vertrouwen in deze ‘stadsdeerne’ hadden dat ze vaste klant werden. Inmiddels heeft ze honderd duurzame relaties in Overijssel, Drenthe en Gelderland en rijdt ze tachtigduizend kilometers per jaar. Tijdens de voorbije twee decennia heeft ze veel gezien en meegemaakt. Ook haar lieten de varkenspest, MKZ, het ruimen van de dieren en het verdriet van de boeren niet koud. “Het is verschil kunnen én moeten maken tussen ratio en emotie”, zegt ze. “En uiteraard is het niet altijd eenvoudig om die switch te maken wanneer ik op weg naar huis ben. Maar, wanneer ik dan thuis kom, dikwijls ’s avonds laat, en ik zie een lief briefje van één van de medewerkers op tafel liggen, of er staat een bord eten in de koelkast dan gaat de knop om. En dat moet ook, immers de telefoon kan zomaar weer ’s nachts rinkelen en dan is een helder hoofd geboden.”