Ronkende motoren bij de Classic Demo Race in Albergen

Uitgaan & Cultuur

ALBERGEN – Ongeveer negentig motoren die bijdragen aan een symfonie van motorgebrul bij manege Kemperink in Albergen, dat kan alleen de Classic Demo Race zijn. De race, die dit jaar voor het vijfde jaar gereden werd, brengt oude racemotoren naar Twente. De veelal gerestaureerde motoren streden op het 3,2 kilometer lange parcours door het buitengebied van Albergen om de overwinning. Opgesplitst in verschillende klassen reden de coureurs hun race.

Om te winnen hoefde er echter geen snelheidsrecord gereden te worden. “Vroeger ging het echt om de snelheid, nu niet meer. Veiligheid en gezelligheid staan voorop. Het gaat om de constantheid van de rondetijden, dus kan degene die als laatste finisht alsnog winnen”, aldus Rietje Busscher van de organisatie.

Past ook in Twente
Stichting Rijdend Motorsport Museum, waar de Albergse organisatie bij aangesloten is, rijdt vooral in het Noorden van het land. Busscher legt uit hoe de race naar het Oosten kwam: “We hebben het aan Herman en Marga Huis in ’t Veld te danken dat wij de demonstratierace hier al vijf jaar kunnen houden. Ze reden vaak mee in het Noorden en besloten dat die motoren ook hier in Twente passen. Zo zijn we begonnen met het organiseren van de Classic Demo Race. Samen met het bestuur en alle betrokkenen werken ze ontzettend hard om het evenement een succes te laten worden.”

Merkbaar succes
Het succes is merkbaar. Al voor de races echt zijn begonnen staat het publiek bij de start om de motoren te kunnen zien inrijden. Jong en oud staat achter de hekken om het spektakel mee te kunnen maken. Terwijl een kleine jongen gefixeerd naar de weg kijkt om niks te missen, kijkt zijn moeder vooral naar hem: “Het is mooi om te zien hoe hij geniet van de motoren. Hij vindt het geluid en de snelheid natuurlijk hartstikke stoer!” Het zijn dan ook niet zomaar motoren die voorbijschieten. Met uitzondering van de 50 CC klasse, uiterlijk bouwjaar 1972, zijn de motoren minstens 53 jaar oud. “Sommige motoren zijn nog compleet origineel, anderen zijn tot in het kleinste detail gerestaureerd. Dat is pure liefhebberij, bij hun stroomt de motorsport echt door het bloed”, aldus Busscher.

Geweldige hulpkrachten
Er zit veel voorbereiding in een racedag. Zo werd het terrein bij manege Kemperink omgebouwd tot rennerskwartier, het thuishonk van de coureurs, vlakbij de start en finish. “De familie Kemperink is fantastisch, vanwege de locatie natuurlijk. Maar ze helpen ons ook ontzettend goed, net als alle vrijwilligers, de EHBO en de buurt. We hebben echt het gevoel van Noaberschap. Iedereen wil meehelpen om een succesvolle racedag neer te zetten”, vertelt Busscher. Ze vervolgt enthousiast: “De mensen hier uit de buurt geven ook gewoon een dag hun huis op voor het parcours zodat de motoren er veilig langs kunnen. Zelfs de gemeente werkt ontzettend goed mee. We zijn dan ook ontzettend dankbaar voor iedereen die betrokken is, geweldig gewoon!”

Uitgaan & Cultuur

Reutums Amateur Toneel speelt ‘Opa in de kreukels’

Het Reutums Amateur Toneel staat 31 januari en 1 februari op de planken met ‘Opa in de kreukels’. Het komische toneelstuk is geschreven door Bernd Gombold en geregisseerd door Annie Slomp. De spelers...
Lees verder
Uitgaan & Cultuur

Tien jaar Harten 10 met Jannes en Poar Neem’n

MANDERVEEN - Het inmiddels meer dan bekende duo Harten 10 viert zaterdag 2 februari haar tienjarig jubileum. Tineke Willems (38) en Martien Ekkelenkamp (49) begonnen hun carrière in 2009, welke vanaf...
Lees verder
Uitgaan & Cultuur

Cantabilé sleept eerste prijs in de wacht op Kerstkorenfestival

MARIAPAROCHIE – Door het koor Cantabilé uit Mariaparochie is de eerste prijs behaald op het Kerstkorenfestival in Almelo. Zaterdag 22 december vond de derde editie van dit festival plaats. Er waren...
Lees verder