Oud-Albergenaar ‘Ralph George’ maakt bijna Twents aanvoelend album

Uitgaan & Cultuur

ALBERGEN - Op 23 maart verschijnt ‘The Perfectly Imperfect Side of Love’ van Ralph George, de artiestennaam van Ralph Koopman, oud-inwoner van Albergen. Als aanloop naar deze verschijning werd op vrijdag 26 januari de eerste single ‘Does Heaven Got a Clue’ van het album gelanceerd. De momenteel in Utrecht woonachtige singer-songwriter werkte gedurende een groot deel van 2017 aan deze bijzondere plaat. Het gehele project kwam tot stand in samenwerking met singer-songwriter Jean Koning, wie als meewerkend songwriter te boek staat en daarnaast de rol van producent op zich nam.

Van Koning is bekend dat hij songs schrijft waarin de psychologie van de karakters de boventoon voert; iets wat Ralph George bijzonder aantrok. Hij wilde niets liever dan ‘gevoel’ overbrengen. Door zich in de (soms autobiografische) levens van de karakters te verplaatsen, lukte het om een eerlijk, ambachtelijk maar gelijktijdig ambitieus album te maken.

Heimwee naar zijn roots
Voor George was het gevoel van wanhoop, weemoed en heimwee naar zijn roots in de nummers verwerken een van de belangrijkste aspecten tijdens de productie. Gevoelens welke hij ervoer tijdens een periode van burn-out en depressie die hem vrijwel onmiddellijk na zijn afstuderen aan de toneelschool overvielen. Aan huis gebonden in de Randstad, overdacht hij de vele stappen welke hij heeft moeten zetten om aan zijn creativiteit uiting te geven. Van zelfverzonnen en opgevoerde toneelstukjes en playbackshows in Albergen, de plaats die hij vanwege familie en vrienden nog regelmatig aandoet, naar een professionele entertainment-opleiding bleek uiteindelijk een zeer grote stap. En George moest aan zichzelf toegeven dat een leven als acteur voor hem niet haalbaar was. Maar zelfs tijdens deze donkere periode nam zijn creativiteit niet af. Zingen bleek een ambacht welke hij in die periode herontdekte. Door regelmatig video’s op social media te plaatsen van door hem gezongen covers, trok hij de aandacht van zijn producent en met hem de aandacht van het Indie label Out Of Office Records.

Opnamesessie
Na een periode van louter gesprekken voeren, volgde in januari 2017 een lange sessie van schrijven, en in de zomer de eigenlijke opnamesessie. “Voor mij was het belangrijkste dat ik niet alleen de donkere periode van burn-out en depressie wilde aankaarten in de muziek, maar zeer zeker ook de hoop die er onlosmakelijk aan verbonden is”, zegt Ralph. “Ik dacht niet verder te kunnen komen dan af en toe een cover op social media te plaatsen. Maar ik hoopte diep van binnen natuurlijk op iets meer. Ik had alleen geen idee waar te beginnen. Ik zag zoveel mensen om me heen met dezelfde ambities, die net als ik vastliepen. En uiteraard kreeg ik goedbedoelde adviezen als ‘meedoen aan Idols’ of ‘meedoen aan The Voice Of Holland’ maar dan zou ik net als op de toneelschool alleen maar gevormd worden tot iets wat het publiek graag ziet of hoort, en het was al gebleken dat zoiets niets voor mij is. Ik wilde mijzelf vormen. Ik wilde tot iets komen wat het publiek misschien niet aantrekkelijk vind, maar wel 100 procent Ralph is.”

Roerige wereld
George wilde door de muziek duidelijk maken waar hij vandaan komt. Wat hij heeft moeten doorstaan door het bijna veilige Twente achter zich te laten en zich in de roerige wereld van de entertainment te storten. Het album ademt daardoor een alternative-countrysfeer. Het gebruik van louter akoestische instrumenten, de intieme verhalen over verraad, wanhoop en angst. Het is in theorie erg donker, maar de stem van George brengt een vorm van hoop. “Het laat voor mij zien, dat aan het eind van elke donkere dag, er altijd nog een sprankje hoop resteert”, laat hij weten. En die hoop was niet vergeefs. De single is wereldwijd te downloaden op alle grote sites, te streamen via de meest bekende kanalen als Deezer, Spotify en Applemusic. Het wordt gedraaid op goed beluisterde diensten als I-Heart-Radio en stond in Amerika in de A100 Indie List. Medio maart zal Ralph George zijn plaat promoten middels een kleine clubtour. Er breekt dus een spannende tijd voor hem aan. De foto is gemaakt door Marieke Lubbers.

Uitgaan & Cultuur

Teksten en illustraties zussen Kamphuis in ‘Naar bed, naar bed, zie Duimelot’

Dick Bruna, Toon Hermans, Paul van Loon en Max Velthuijs. Het is een greep uit de auteurs van wie het werk te zien en te lezen is in het onlangs door Uitgeverij Leopold Amsterdam uitgebrachte...
Lees verder
Uitgaan & Cultuur

Veel optredens en eigen festival in jubileumjaar Shantykoor de Schuytenvaerders

De Schuytenvaerders vieren dit jaar het eerste lustrum. Het jubileumjaar wordt voor dit shantykoor een drukke periode met veel optredens en een eigen festival. Op tweede paasdag werd de aftrap...
Lees verder
Uitgaan & Cultuur

Leerlingen Canisius ondersteunen Paaspakkettenactie gemeenschappelijke kerken

Op maandag 26 maart zijn door vrijwilligers van de diaconie van de H. Pancratius parochie Tubbergen én van de PKN in Tubbergen, in samenwerking met de leerlingen en medewerkers van de RK...
Lees verder