Kerstdorp Manderveen versterkt het kerstgevoel

Uitgaan & Cultuur

MANDERVEEN - De vijfde editie van het Kerstdorp Manderveen bracht veel publiek op de been. Als vernieuwend aspect kreeg het evenement dit jaar een ander verhaal. De historie over de vierde wijze, Artaban, had plaats gemaakt voor een vertelling over de jongen met de fluit. Ook vernieuwing was er te vinden in de kerststal. Daar kroop dit jaar het college van wethouders, burgemeester en gemeentesecretaris in de huid van Jozef, Maria en de drie Wijzen uit het oosten.

De mensen van de EHBO Mariaparochie-Harbrinkhoek zochten de warmte op in de keet. Wegens afwezigheid van de Manderveense EHBO’ers namen zij hun honneurs waar. “Ze spelen allemaal mee met het verhaal of met de muziek, mooi is dat hè?”, klonk het vanaf de post.

Drive
“Als je bedenkt dat Manderveen 650 inwoners heeft en er daar 120 van meespelen op het Kerstdorp dan is dat best veel”, beaamt initiatiefnemer Jeroen Oosterik. “Dit kerstdorp is echt voor-, van- en door Manderveen op poten gezet. Alleen kun je niks, met elkaar moet je het doen.” En daar waren veel Manderveners afgelopen zondag zeker voor te porren. Saamhorigheid vierde hoogtij tijdens het eerste lustrum. “Het was even spannend of het wel door kon gaan”, laat Oosterik weten. “De sneeuw en daarmee gepaard gaande nattigheid zorgden voor een modderig terrein. Toch heb ik geen moment getwijfeld over de doorgang. Je moet altijd positief blijven en vooral de drive proberen over te brengen.”

Nieuw verhaal
Ieder jaar komt de organisatie nieuwe bezoekers tegen maar ook komt een groot deel van het publiek het jaar erop weer. “Dan hoor je later dat ze zeiden: ‘Eem kiek’n wat e noe weer hef oet prakkizeerd”, zegt Oosterik lachend. “Dit jaar is dat het nieuwe kerstverhaal. Het gaat over de jongen met de fluit die op weg is naar Jezus. Deze fluit heeft zeven tonen. Telkens als er iets gebeurt op zijn levenspad verliest de fluit een toon, net zo lang tot alle tonen eruit zijn”, vertelt de organisator. “Uiteindelijk durft hij niet meer naar Jezus maar bereikt indirect toch zijn doel. Exact zo gaat het in ons eigen leven”, doceert Oosterik. “Welke weg je ook gaat, je komt daar waar je hoort te zijn.” Zelf heeft de Mandervener nog altijd plezier aan het organiseren van het kerstdorp. “Het is iedere keer enorm gezellig. En dit jaar hebben we ook nog eens het college dat meedoet; een unicum!”

College in de stal
Van de zestien stalletjes werd het laatste in gebruik genomen voor een bijzonder gezelschap. Niemand minder dan burgemeester Wilmien Haverkamp vertolkte de rol van Maria, bijgestaan door gemeentesecretaris Gerard Mensink. De drie wethouders Roy de Witte, Erik Volmerink en Tom Vleerbos wierpen zich op als respectievelijk Caspar, Balthasar en Melchior. “Ik weet niet of jullie ze vandaag al eerder hebben gezien?”, vraagt gelegenheidsverteller en communicatieadviseur bij Noaberkracht Erna Ekkelkamp. “Disse nie”, roept een stem uit het publiek. De bezoeker heeft gelijk de lachers op zijn hand. Kerstdorp Manderveen is steeds meer een traditie aan het worden. “Elk jaar komen we hier”, vertelt Jorieke Haarhuis uit Langeveen. “Familie van mij doet mee en ik vind het leuk dat er altijd wel weer iets wordt veranderd. Nu zijn er bijvoorbeeld schilderijen te zien en er is een waarzegster in een van de eerste stalletjes. Je treft levende dieren en op korte, bondige wijze wordt het kerstverhaal verteld. Ik vind dat kerstdorp Manderveen bijdraagt aan het kerstgevoel”, besluit ze.

Kersttoespraak
Als het evenement ten einde loopt, houdt Wilmien Haverkamp haar eerste kersttoespraak als burgemeester van Tubbergen. “Als college zijn we er trots op dat we hier vandaag niet alleen als bezoeker rondwandelen, maar ook echt deel uitmaken van dit bijzondere kerstdorp. Ergens anders zouden we ons misschien wat misplaatst voelen in kerststal-kleren, maar in het Kerstdorp voelt dat anders, omdat we deel uitmaken van het grote geheel. Elkaar ontmoeten en samen het verhaal van kerstmis laten zien. En in dat verhaal ervaren we waar het allemaal om draait in het leven: geloof, hoop, maar vooral liefde en omzien naar elkaar.”

Uitgaan & Cultuur

Teksten en illustraties zussen Kamphuis in ‘Naar bed, naar bed, zie Duimelot’

Dick Bruna, Toon Hermans, Paul van Loon en Max Velthuijs. Het is een greep uit de auteurs van wie het werk te zien en te lezen is in het onlangs door Uitgeverij Leopold Amsterdam uitgebrachte...
Lees verder
Uitgaan & Cultuur

Veel optredens en eigen festival in jubileumjaar Shantykoor de Schuytenvaerders

De Schuytenvaerders vieren dit jaar het eerste lustrum. Het jubileumjaar wordt voor dit shantykoor een drukke periode met veel optredens en een eigen festival. Op tweede paasdag werd de aftrap...
Lees verder
Uitgaan & Cultuur

Leerlingen Canisius ondersteunen Paaspakkettenactie gemeenschappelijke kerken

Op maandag 26 maart zijn door vrijwilligers van de diaconie van de H. Pancratius parochie Tubbergen én van de PKN in Tubbergen, in samenwerking met de leerlingen en medewerkers van de RK...
Lees verder