Ierse band The Logues voelt zich hier thuis

Uitgaan & Cultuur

ALBERGEN - Wat is dat toch: die speciale band die Ierland en Nederland met elkaar onderhouden? In het voetballen keert het telkens terug, maar ook in de muziek. De Ierse band The Logues speelt zondagmiddag 4 november bij bierlokaal Morshuis in Albergen.

The Logues heeft een speciale band met Oost-Nederland. Zoveel is wel duidelijk. De formatie trad hier meermalen op en heeft in de regio Gramsbergen al een hele schare fans opgebouwd. The Logues, afkomstig uit Noord-Ierland, speelt die typisch folk waar Ierland wereldberoemd om is. Al heeft de band heel wat meer noten op de zang. Tijdens hun shows staan ondermeer covers van Bruce Springsteen op het repertoire, terwijl de vertolking van de Simon and Garfunkel-klassieker Sound of Silence een hit is op YouTube.

Verslingerd
De band tussen The Logues en Oost-Nederland is overigens niet geheel toevallig. Dat contact werd ooit gelegd via Gerrit en Jeannette Veltink uit Bergentheim, een echtpaar dat totaal verslingerd is aan Ierland. De twee nemen ieder jaar een hele groep Overijsselaars er mee naartoe om ze nader kennis te laten maken met het mystieke eiland. Tijdens een van die voorgaande trips werden ook de muzikale contacten gelegd. Zodoende halen de Bergentheimers nu meermalen per jaar Ierse bands naar deze regio. Dat leidde zelfs al eens tot een bijzonder liedje. Zo spelen The Logues het nummer ‘Yvonne John’, speciaal gecomponeerd om hun liefde voor Nederland te bezingen. Een nummer overigens over een speciaal merk shag. Maar aangezien Javaanse Jongens lastig is uit te spreken, is het maar ‘Yvonne John’ geworden. Een nummer dat regelmatig op de BBC wordt gedraaid. Waarin ze onder meer zingen over ‘Burkunthaim’, zoals Bergentheim op z’n Iers klinkt.

Tweede vaderland
Juist omdat regelmatig een groep Nederlanders met ‘de Veltinks’ meereist naar Ierland kennen veel Overijsselaars The Logues al. “Het is altijd leuk als je dan in je eigen Ierland optreedt en er staan ineens enthousiaste Nederlanders voor je neus”, zegt multi-instrumentalist Logan McCool. “Maar het is nog leuker als we dan naar Nederland gaan voor een weerzien met deze lui. Dat voelt als een reünie. En dat zorgt ervoor dat we Nederland intussen als ons tweede vaderland zien.” Het optreden bij bierlokaal Morshuis begint om 17.30 uur. Kaarten á € 10,- zijn in de voorverkoop te koop bij Morshuis.

Uitgaan & Cultuur

Tien jaar Harten 10 met Jannes en Poar Neem’n

MANDERVEEN - Het inmiddels meer dan bekende duo Harten 10 viert zaterdag 2 februari haar tienjarig jubileum. Tineke Willems (38) en Martien Ekkelenkamp (49) begonnen hun carrière in 2009, welke vanaf...
Lees verder
Uitgaan & Cultuur

Cantabilé sleept eerste prijs in de wacht op Kerstkorenfestival

MARIAPAROCHIE – Door het koor Cantabilé uit Mariaparochie is de eerste prijs behaald op het Kerstkorenfestival in Almelo. Zaterdag 22 december vond de derde editie van dit festival plaats. Er waren...
Lees verder