Eerste grote carnavalsoptocht Albergen is twee uur sensatie

Uitgaan & Cultuur

ALBERGEN - De 48e editie van de optocht in Albergen ging de boeken in als de grootste aller tijden. Maar liefst 3.700 deelnemers startten zondag aan de Gentiaan. Ook het niveau van wagens en loopgroepen overtrof de stoutste verwachtingen. Zowel het publiek als de jury hadden er een zware dobber aan om uit alle passerende pracht en praal de allermooiste te kiezen. Voor het eerst was RTV Oost ter plaatse om live verslag te doen van het evenement.

Het koude februariweer speelde het evenement geen parten. Dit jaar trapte de stoet anderhalf uur eerder af dan voorgaande jaren. Een juiste keuze zo bleek toen kort nadat de laatste wagen de route verliet de eerste sneeuwvlokken vielen.

Uiteenlopende figuren
Het is ieder jaar weer bewonderenswaardig hoe creatief de carnavalisten zijn in het bedenken van een nieuw thema. Uiteenlopende figuren trokken voorbij in de vorm van elfjes, mummies, piraten, autocoureurs en piloten. De jongste bezoekers bekeken de langskomende carnavalisten warm ingepakt vanuit de buggy of vanaf een keukentrapje. Volwassen toeschouwers deden zo nu en dan in greep in de koelbox voor een verwarmende schnaps. Voor Sleutelprins Arjan en zijn Sik Evert was het een feestje in eigen dorp. Dat gold tevens voor CV de Sjikke Bökke die daags ervoor eerste werd in de categorie loopgroepen tijdens de optocht in Langeveen en deze zondag een ‘thuiswedstrijd’ speelde. “Wij hebben het niet koud hoor”, verzekert Sharon Huis in ’t Veld van de club. “Gewoon veel kleren aantrekken. Je wordt vanzelf wel warm als je loopt. Onze loopgroep bestond uit ongeveer 280 mensen. Om dan in eigen dorp mee te doen, is het allermooiste.”

Tijd
Weken voor aanvang van de optocht gaf de organisatie grote ruchtbaarheid aan het gewijzigde tijdstip van de start. In plaats van 13.30 uur was dat dit jaar 12.00 uur. “De vervroegde start kwam vorig jaar na de evaluatie naar voren en komt bij de wagenbouwers weg”, informeert woordvoerder Walter Lansink. “Na de optocht willen ze graag terug naar Albergen maar dat werd zo laat dat ze het niet meer konden redden. Door eerder te beginnen kunnen de deelnemers eerst naar huis. Daarna is er nog tijd om terug te komen.” Tijd speelde eveneens een cruciale rol voor een aantal verenigingen. DKW uit Vasse gebruikte de zaterdag om de wagen een laatste keer in de lak te zetten. En ook CV Oranjewijk uit Tubbergen was tot diep in de nacht bezig met het spuiten van de laatste onderdelen. De bewonderende blikken en complimenten vormden een blijk van waardering voor de tomeloze inzet van de wagenbouwers. Bezoekers waren onder de indruk van het kwalitatief goede deelnemersveld.

Goed voor elkaar
“De Sjikke Bökke en de Venfluiters hebben door de jaren heen veel kwaliteit laten zien”, zegt een toeschouwer op een oprit aan de route. “Ook de loopgroepen dragen hieraan een steentje bij. Vroeger zag je nog wel eens van die zogeheten ‘zuipwagens’, dat is nu echt niet meer aan de orde.” “De hele optocht ziet er super uit”, zegt de man die naast hem staat. “Als je je huis zo in de verf hebt als die carnavalswagens, dan heb je het goed voor elkaar.”

Televisie
Voor het eerst in de geschiedenis van de Albergse optocht werd door RTV Oost live verslag gedaan van de vrolijke stoet. “Vorig jaar was de optocht te volgen via Facebook. Maar liefst 531.000 bezoekers keken toen. Daarop kwamen zoveel reacties en verzoeken om de optocht live uit te zenden dat dat deze editie daadwerkelijk gebeurde. Voor ons voelt dat als een erkenning.” Lansink verzag de optocht samen met presentatrice Esther Rikken van commentaar. “Het mooie is dat ik nu voor het eerst zelf de optocht heb kunnen bekijken”, zegt Lansink. “Voorgaande jaren liep ik mee als begeleider. Geweldig om te zien hoe hoog de kwaliteit is van de deelnemers. Ook ben ik blij dat het allemaal weer heel goed verlopen is. We hebben genoten.” De uitslagen zijn als volgt:
Grote Wagens
1. CV De Kroegtijgers: “De Kroegtijgers vliegen er op uit”
2. Oranjewijk: BREXIT: “.Engelse drop out”
3. DKW Vasse: “Halloween”
4. Venfluiters: “Venfluiters in de ruimte”
5. CV Het Peleton: “Formule eend”
6. CV de Sjikkebökke: “Kapper”
Kleine wagens
1. CV Ketel: ‘Een gestrande piraat is een feestganger van formaat”
2. Dwarskiekers Harbrinkhoek: “Egypte”
3. Viskroam: “Vissen achter ’t net’
4. ’t Binnenveld: “Brandweer”
5. CV Noord Proost: “Elfen en Trollen”
Grote loopgroepen (boven 25 personen)
1. Bergkiekers: “Alles draait om Carnaval”
2. CV de Vondelstraat: “Clown uithangen”
3. CV Altied Skik: “Snoep”
4. CV de Keistenen: “Happy Carwash”
Kleine loopgroepen (tot 25 personen)
1. Tapuit dames: “Wie wil ons kussen?”
2. De Wifi's: “Keukenprinsessen”
3. De Dree Wiefkes: “Poetswiefke, Viswiefke en Tak'nwiefke”
4. De Feestclub: “Wij gaan voor de eeuwige roem”
Paren en Eenlingen
1. Hulo's: “Wij hebben roos”
2. De Twee Zsjes: “Steigerplank”
3. Duo Dinnetje: “Hoepel op!!”
Kinderen
1. Dekselse Jongens: “Carnaval vier je niet in je eendje”
Straatprijs
1. Oude Schoolstraat
2. Molendijk
Albergse Prijs
1. Sjikke Bökke
2. Viskroam

Uitgaan & Cultuur

Tien jaar Harten 10 met Jannes en Poar Neem’n

MANDERVEEN - Het inmiddels meer dan bekende duo Harten 10 viert zaterdag 2 februari haar tienjarig jubileum. Tineke Willems (38) en Martien Ekkelenkamp (49) begonnen hun carrière in 2009, welke vanaf...
Lees verder
Uitgaan & Cultuur

Cantabilé sleept eerste prijs in de wacht op Kerstkorenfestival

MARIAPAROCHIE – Door het koor Cantabilé uit Mariaparochie is de eerste prijs behaald op het Kerstkorenfestival in Almelo. Zaterdag 22 december vond de derde editie van dit festival plaats. Er waren...
Lees verder