Carnaval afgetrapt met sleuteloverdracht

Uitgaan & Cultuur

TUBBERGEN – Op zaterdag 20 januari, klokslag 11.11 uur, werd het gemeentehuis in Tubbergen gekleurd door een bonte stoet van carnavalsverenigingen, dansmariekes en blaaskapellen voor de overdracht van de gemeentelijke sleutel. Burgermeester Haverkamp droeg met de symbolische sleutel haar macht voor de komende carnavalsperiode over aan Sleutelprins Arjan en zijn Sik Evert van de Alberger Bökke. Er was echter niet alleen de sleuteloverdracht, ook werden enkele ‘steken’ uitgedeeld. Zo was de ‘steek onder water’ van het college dit jaar voor Langeveen voor het gebrek aan ‘law en order’ in het dorp.

Nadat alle carnavalsverenigingen uit de gemeente zich met hun dansmariekes en blaaskapellen hadden verzameld op het Raadhuisplein maakte het sleuteldorp zijn opwachting. Met een grote politieauto voorop verschenen de hoogheden van de Alberger Bökke en de Bokk’n Hörnkes met luide sirenes en de klanken van ‘I got the Key’ ten tonele. De verenigingen waren compleet en de stoet verplaatste zich onder begeleiding van blaaskapellen naar de hal van het gemeentehuis.

‘Carnavalsmotie’
Sjef Hagel, voorzitter van de sleutelvereniging, heette iedere vereniging uit de negen kerkdorpen van de gemeente Tubbergen welkom. Na het welkomstwoord kwam Leon Oosterik aan het woord. Hij gaf te kennen dat de gemeenteraad een ‘carnavalsmotie’ wilde indienen. Daarmee werd gedoeld op de steek onder water die het college een week eerder tijdens het gemeentegala uitdeelde aan de gemeenteraad. De raad gaf met deze motie de steek onder water terug, onder de voorwaarde dat het voltallige college met de optocht in Geesteren vooraan mee zou lopen. De burgermeester ging akkoord en vervolgde het programma met haar speech en het uitdelen van de steek onder water.

‘Probleemwijken’
Burgermeester Haverkamp stelde in haar scherpe toespraak alle gebeurtenissen van het afgelopen jaar aan de kaak. Ze begon haar speech met de woorden: “In Enschede hebben ze hier en daar probleemwijken. Nou, in Tubbergen niet hoor. De hele gemeente is een probleemwijk…”. Vervolgens sprak ze iedere ‘probleemwijk’ apart even toe. Zo werden de tegenvallende prestaties van STEVO benoemd, kwamen de kapotte stoplichten in Fleringen aan bod, werd aandacht geschonken aan de ‘verwencommissie’ van MVV’29 en zette ze enkele leden van de Raad van Elf uit het Dubbeldorp op hun plek. Ook kwamen de slooppartij bij de Molenberg in Reutum, de gijzeling in Albergen en de vele diefstallen van tuinmachines in Vasse voorbij en kregen de Schaop’nköpkes een steek onder water voor hun luide gedrag tijdens het gemeentegala. Natuurlijk werd het ‘grensvolk’ uit Manderveen en Langeveen niet overgeslagen. Zo werden de hoogheden van Manderveen benoemd en kreeg Langeveen dit jaar de bekende steek onder water voor het gebrek aan ‘law en order’ in het dorp. Burgermeester Haverkamp drong de hoogheden uit Langeveen er dan ook op aan hun lijfspreuk te herzien en aan te passen naar: “Met deze steek boven mijn bed, houd ik mij voortaan aan de wet.”

Jos Lipgloss
Het programma in het gemeentehuis werd afgesloten door ‘Jos Lipgloss, alias Glossy Jossie’, die de bonte stoet meenam naar ‘t Oale Roadhoes. Als glazenwasser kwam hij in heel de gemeente om de glazen te wassen. Zo was hij ook bij alle prinsen uit de negen dorpen langs geweest en had hij over eenieder waar hij naar binnen gluurde wel iets te vertellen. Daarnaast kwamen alle hoogheden een voor een op het podium om de sleutelprins en zijn sik een ludiek cadeau te overhandigen.

Uitgaan & Cultuur

Teksten en illustraties zussen Kamphuis in ‘Naar bed, naar bed, zie Duimelot’

Dick Bruna, Toon Hermans, Paul van Loon en Max Velthuijs. Het is een greep uit de auteurs van wie het werk te zien en te lezen is in het onlangs door Uitgeverij Leopold Amsterdam uitgebrachte...
Lees verder
Uitgaan & Cultuur

Veel optredens en eigen festival in jubileumjaar Shantykoor de Schuytenvaerders

De Schuytenvaerders vieren dit jaar het eerste lustrum. Het jubileumjaar wordt voor dit shantykoor een drukke periode met veel optredens en een eigen festival. Op tweede paasdag werd de aftrap...
Lees verder
Uitgaan & Cultuur

Leerlingen Canisius ondersteunen Paaspakkettenactie gemeenschappelijke kerken

Op maandag 26 maart zijn door vrijwilligers van de diaconie van de H. Pancratius parochie Tubbergen én van de PKN in Tubbergen, in samenwerking met de leerlingen en medewerkers van de RK...
Lees verder