Samengestelde Wedstijd Vasse toe aan veertigste editie

Sport & Vrijetijd

Vasse – De Bosruiters Vasse houden op zondag 7 oktober voor de veertigste keer de jaarlijkse Samengestelde Wedstrijd (SGW) Vasse voor paarden en pony’s. Het evenement vindt plaats op de terreinen rond de Tumuliweg. De Samengestelde Wedstrijd bestaat uit de disciplines springen, dressuur en cross.

Historie evenement
De Samengestelde Wedstrijd voor paarden bestaat zelfs al veel langer. Deze Cross van Vasse, door de toenmalige zandafgraving en het gebied rond de Tumuliweg, werd voor het eerst gehouden in het begin van de vijftiger jaren, onder leiding van de heer Jo Heerdink van Sint Hubertus. Bij velen staat hij bekend als ‘Jo van de Mooie Vrouw’. De organiserende verenigingen in die jaren waren Sint Hubertus uit Mariaparochie en de Loleeruiters uit Almelo. Later werden De Bosruiters ook bij de organisatie betrokken, maar deze vereniging is in 1958 opgeheven omdat de goede paarden waren verkocht en lichte tractoren werden aangeschaft voor de landbouwwerkzaamheden. De Samengestelde Wedstrijd ging in de zestiger jaren verder onder leiding van Jo Heerdink van Sint Hubertus en Hennie Stamsnieder. Laatstgenoemde jureert en geeft nog steeds les bij de huidige Bosruiters. Na de sluiting en demping van de zandafgravingen was het organiseren van de Samengestelde Wedstrijd moeizaam en werd deze opgeheven.

Heroprichting vereniging
Herman Sanderink, ook wel bekend als ‘Scholten Herm’ maakte zich er sterk voor dat rijvereniging De Bosruiters werd heropgericht. En dat lukte op 20 februari 1974, maar destijds in eerste instantie voor de pony’s. Eén ruiter uit de oude Bosruiters nam plaats in het bestuur, dat was Hendrik Geerdink, in de volksmond ‘Kosters Hendrik’. Het oude vaandel van De Bosruiters werd weer uit de kast gehaald. Jaarlijks wordt door De Bosruiters een voorjaarsconcours voor pony’s gehouden. Dit evenement is nog steeds terug te vinden op de wedstrijdkalender.

Veertigste editie
Het was in 1978 dat een groep enthousiaste bestuursleden, leden en vrijwilligers van De Bosruiters opnieuw de schouders eronder zette en de Samengestelde Wedstrijd Vasse tot een succes maakte. Vanaf oktober 1978 organiseren De Bosruiters deze wedstrijd elk jaar in oktober. Vanaf 2000 is het telkens het eerste weekend van oktober en hiermee hebben De Bosruiters een vaste plek op de landelijke SGW-kalender verworven.

Niets veranderd aan de opzet
De verschillende verenigingen kwamen vroeger met een vrachtwagen vol paarden en pony’s. Degenen die de drie onderdelen, dressuur, springen en de cross op een beetje niveau onder de knie hadden kwamen in aanmerking voor de prijzen. Tegenwoordig komen de paardenliefhebbers met eigen vervoer, maar aan de opzet en beleving van een crossdag is niets veranderd. Op alle niveaus beleven zowel de ruiters als de bezoekers een prachtige sportieve dag in de mooie natuur rond de Tumuliweg.

Veiligheid staat voorop
Een wedstrijd als deze organiseren kan niet zonder hulp van vrijwilligers. Maanden van te voren beginnen de crossbouwers een middag in de week in het bos. Dit, in tegenstelling tot vroeger, waar zij een week van tevoren met een schema op een kladpapiertje de cross bouwden. Tegenwoordig is een goede opleiding tot parcoursbouwer vereist. De parcoursbouwer stuurt de bouwploegen aan. Hierbij is de veiligheid een steeds belangrijker aspect geworden. Vroeger werd met dikke bomen gewerkt, nu bevat iedere oxer een breekboom. Alles voor de veiligheid van ruiter en paard. De Samengestelde Wedstrijd wordt dusdanig opgebouwd dat het een eenheid vormt met de natuur.

Betrokken groep vrijwilligers
Terugkijkend op veertig jaar cross, is de vereniging zeer trots dat zij dit evenement met de vele vrijwilligers, grondeigenaren en sponsoren tot stand weet te brengen. Er is een grote groep vrijwilligers die jaarlijks de datum vrij houdt om deze geweldige dag te kunnen laten plaatsvinden. De organiserende vereniging De Bosruiters nodigt eenieder uit om op zondag 7 oktober naar dit unieke evenement in de mooie bosachtige omgeving van de Tumuliweg in Vasse te komen.

Sport & Vrijetijd

Piet Paulusma op bezoek bij De Kroesmennekes

Afgelopen donderdag heeft Piet Paulusma een bezoek gebracht aan carnavalsgenootschap De Kroesmennekes bij de Spil in Fleringen. Dat bezoek werd uitgezonden tijdens Piets Weerbericht na Hart van...
Lees verder
Sport & Vrijetijd

HV Stevo vindt in Laura Gruben gewenste nieuwe hoofdtrainer

Vanaf seizoen 2019/2020 zal Laura Gruben zich ontfermen over het hoofdtrainerschap van HV Stevo. Eerder werd bekend gemaakt dat de wegen van de Geesterse handbalvereniging en huidige trainer André...
Lees verder
Sport & Vrijetijd

Beweegproject Game, Eet & Match Tubbergen beste van heel Nederland

TUBBERGEN - Stichting de Klup Twente heeft voor haar succesvolle beweegaanbod Game, Eet & Match voor senioren uit Tubbergen de landelijke FNO Veerkracht bokaal gewonnen. Aan de prijs is een...
Lees verder
Sport & Vrijetijd

Workout Aquavaria team Cees ten behoeve van SamenLoop voor Hoop

TUBBERGEN - De voorbereiding van de SamenLoop voor Hoop op 21 en 22 september in Tubbergen verloopt uitstekend. Ruim 54 teams hebben zich reeds aangemeld. Deze teams proberen een zo hoog mogelijke...
Lees verder