Lynn Kuipers met Oranje-U16 naar mooie zesde plek op EK handbal

Sport & Vrijetijd

ALBERGEN - Twee weken geleden kwam een droom uit voor tophandbalster Lynn Kuipers (16 jaar). Ze mocht samen met vijftien andere meiden met Oranje-U16 naar het open EK Handbal in Zweden, gehouden van 2 tot en met 6 juli. Nederland behaalde een mooie zesde plek. Daarmee heeft het team zich gekwalificeerd voor de Jeugd Olympische Spelen, die juli volgend jaar plaatsvinden in Azerbeidzjan in de stad Baku. De nuchtere Abergse kijkt terug op een leerzaam toernooi en een mooie teamprestatie. “We gingen natuurlijk voor goud, maar aangezien we nog niet heel lang samen trainen, zijn we tevreden met een zesde plek. Een aantal andere landen was fysiek sterker dan wij, maar we speelden met technisch en snel hand-bal een goed EK. We hebben vooral veel geleerd en zijn als team gegroeid”, vertelt Lynn over haar eerste internationale toernooi met Oranje.

Na het doorlopen van vele scoutingsdagen maakt Lynn sinds mei vorig jaar deel uit van de selectie van Oranje-U16. Samen met vier andere meiden uit Twente behoort ze momenteel tot de dertig beste handbalsters van Nederland onder de zestien jaar. De afgelopen maanden trainde ze naast haar reguliere trainingen wekelijks met Oranje-U16 op Papendal. Na een trainingsstage van vier dagen voorafgaand aan het EK was het team klaar om te vertrekken naar Zweden. Lynn is linkshandig en speelt op de rechter opbouw. Ze heeft een goed afstandsschot en veel spelinzicht.

Open EK Handbal 2018
Tijdens het open EK Handbal streden twintig landen om de Europese titel. In de voorrondes versloeg Oranje-U16 Faröer, Georgië en Litouwen. De laatste wedstrijd tegen Hongarije, de uiteindelijke Europese kampioen, werd helaas verloren. In de hoofdronde wist Oranje met goed en technisch handbal te winnen van Polen en Frankrijk, maar de laatste wedstrijd tegen Zwitserland werd net verloren. Op doelsaldo mocht Oranje uiteindelijk strijden om plek vijf/zes in plaats van een/twee. “Dit was wel erg jammer, maar we hebben als team goed gepresteerd. Het had niet veel gescheeld of we waren nog hoger geëindigd”, vertelt de jonge Albergse. Ook in de laatste wedstrijd tegen Tsjechië heeft Oranje geknokt, maar nipt verloren met 25-24. Hiermee was de zesde plek en kwalificatie voor de Jeugd Olympische Spelen in Baku 2019 een feit. De support van alle Oranje ouders en fans was fantastisch!

Bijna tien jaar bij De Tukkers
Op zesjarige leeftijd begon Lynn met handballen bij De Tukkers in Albergen. “Samen met mijn vriendinnen ging ik op handbal en tot afgelopen seizoen heb ik altijd met ze samengespeeld.” Vorig jaar augustus maakte Lynn de overstap van De Tukkers naar DSVD in Deurningen om daar in de A topklasse te gaan spelen. Aanko-mend seizoen gaat ze spelen in Dames 2, een opleidingsteam voor Dames 1. DSVD Dames 1 speelt in de Eredivisie. “In de voorbereiding op het nieuwe seizoen heb ik met Dames 1 meegetraind en enkele wedstrijden meegespeeld. Na de zomervakantie mag ik ook een aantal competitiewedstrijden met Dames 1 mee.” Lynn is blij dat ze bij DSVD de kans krijgt om haarzelf verder te ontwikkelen om zo door te kunnen groeien. Naast haar eigen trainingen, traint ze ook wekelijks met Oranje op Papendal. “Ik hoop aankomend schooljaar mijn Havo-diploma te halen, zodat ik daarna naar de HandbalAcademie op Papendal kan om mij verder te ontwikkelen als handbalster.”

Nog meer dromen…
Naast het spelen bij de club trainde ze al vier jaar met andere talenten uit de regio bij HandbalSchool Twente (HST) in de IISPA in Almelo. “Vanuit HST mocht ik samen met andere talentvolle speelsters op het Regionaal Trainings Centrum (RTC) in Emmen trainen. Na verschillende voorrondes en scoutingsdagen waar handbalsters uit heel Nederland aan mee deden, werd ik uiteindelijk geselecteerd voor Oranje-U16.” Het komende seizoen en ook de seizoenen daarna zal Lynn zich steeds weer moeten bewijzen en onderscheiden om bij de selectie te kunnen blijven, want dat is niet vanzelfsprekend. “Mijn droom is om door te stromen naar Oranje-U18 en Jong Oranje (U20) om vervolgens in het Nederlands team te komen. Voorbeelden voor mij zijn Nycke Groot en Dione Housheer. Dione is ook linkshandig en speelt op de rechter opbouw bij Jong Oranje. Ze is pas achttien jaar en is net als Nycke creatief in haar spel en heeft veel spelinzicht. Ik kan nog heel veel van Nycke en Dione leren.”

Op de grote foto v.l.n.r.: Pipy Wolfs (D.S.V.D.), Lynn Kuipers (D.S.V.D.), Malene Froeling (D.S.V.D.) en Dané Spoler (Bentelo).
Op de kleine foto: een training op Papendal met Oranje-U16.

Sport & Vrijetijd

Piet Paulusma op bezoek bij De Kroesmennekes

Afgelopen donderdag heeft Piet Paulusma een bezoek gebracht aan carnavalsgenootschap De Kroesmennekes bij de Spil in Fleringen. Dat bezoek werd uitgezonden tijdens Piets Weerbericht na Hart van...
Lees verder
Sport & Vrijetijd

HV Stevo vindt in Laura Gruben gewenste nieuwe hoofdtrainer

Vanaf seizoen 2019/2020 zal Laura Gruben zich ontfermen over het hoofdtrainerschap van HV Stevo. Eerder werd bekend gemaakt dat de wegen van de Geesterse handbalvereniging en huidige trainer André...
Lees verder
Sport & Vrijetijd

Beweegproject Game, Eet & Match Tubbergen beste van heel Nederland

TUBBERGEN - Stichting de Klup Twente heeft voor haar succesvolle beweegaanbod Game, Eet & Match voor senioren uit Tubbergen de landelijke FNO Veerkracht bokaal gewonnen. Aan de prijs is een...
Lees verder
Sport & Vrijetijd

Workout Aquavaria team Cees ten behoeve van SamenLoop voor Hoop

TUBBERGEN - De voorbereiding van de SamenLoop voor Hoop op 21 en 22 september in Tubbergen verloopt uitstekend. Ruim 54 teams hebben zich reeds aangemeld. Deze teams proberen een zo hoog mogelijke...
Lees verder