Beweegproject Game, Eet & Match Tubbergen beste van heel Nederland

Sport & Vrijetijd

TUBBERGEN - Stichting de Klup Twente heeft voor haar succesvolle beweegaanbod Game, Eet & Match voor senioren uit Tubbergen de landelijke FNO Veerkracht bokaal gewonnen. Aan de prijs is een geldbedrag van € 10.000,- verbonden, waarmee De Klup Twente Game, Eet & Match mag uitrollen in andere gemeenten. De ‘strijd’ om de bokaal tijdens een landelijke conferentie was bloedstollend spannend en er was dan ook explosie van vreugde bij de Klup-delegatie in de Rijtuigenloods in Amersfoort toen voorzitter Nanne de Vries het verlossende woord sprak.

Het landelijke fonds FNO heeft met haar Meer Veerkracht, Langer Thuis programma vier jaar lang meer dan honderd projecten gefinancierd die eraan bijdragen dat ouderen langer op een prettige manier zelfstandig thuis kunnen wonen. De Klup Twente kreeg twee keer een fikse som geld toegekend: een keer voor het ontwikkelen van gamenastiek voor senioren (wekelijks beweegprogramma Fief worden en fief blijven) en een keer voor een jaar Game, Eet & Match, een combi exergamen en samen eten voor ouderen in de plattelandsgemeenten Tubbergen, Twenterand, Borne en Wierden en in Almelo.

Nieuwe technologieën goed voor ouderen
Aan Game, Eet & Match hebben in 2018 zeker honderd ouderen in de maand meegedaan. Ze werden van huis gehaald en weer thuisgebracht. Opvallend was dat er veel deelnemers bijzaten met een broze gezondheid, met flinke fysieke problemen en zelfs een flink aantal mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel. GEM maakte eens te meer duidelijk dat toepassing van nieuwe technologieën (gamen) perfect is voor ouderen: iedereen kan het op z’n eigen niveau meespelen, het is uitdagend, grappig, er wordt veel gelachen en er worden grenzen verlegd. Door de combinatie met eten leerden de deelnemers elkaar beter kennen en ontstonden vriendschappen en tal van andere initiatieven.

Geweldig compliment
Voorzitter Nanne de Vries van de FNO-programmacommissie zei in zijn toespraak voor de prijsuitreiking, dat de keuze tussen de vijf genomineerden ontzettend moeilijk was, temeer de deelnemende projecten sterk van elkaar verschilden. Game, Eet & Match werd uiteindelijk de winnaar door een optelsom: GEM is – indirect – goed voor de gezondheid van mensen, doet iets tegen vereenzaming en zorgt ervoor dat vervoer geen obstakel is. Ook speelde een rol dat het project een financiële injectie heel goed kan gebruiken en dat de projectleiders, vrijwilligers en deelnemers - waar gevraagd - meewerkten aan FNO-bijeenkomsten in het land. Projectleiders Hanny ter Doest en Monique Schuchart zijn dolblij met de bokaal. “Omdat het zo’n geweldig compliment is. Vooral voor de vrijwillige coaches en de vrijwillige koks die Game, Eet & Match uitvoeren. Want zonder die fantastische mensen is er helemaal geen Game, Eet & Match”, aldus Hanny ter Doest in een eerste reactie. “We vinden het geweldig dat we GEM nu ook kunnen aanbieden aan ouderen die vorig jaar niet konden meedoen maar we hopen vooral dat het gemeenten ertoe brengt dat ze het ‘beste project’ van Nederland voor hun eigen senioren willen financieren. De senioren willen het dolgraag, iedereen heeft daarvoor een petitie ondertekend. Die gaan naar de verschillende gemeenten. Want op dit moment hebben we het geld er gewoon niet voor. Het gaat helemaal niet om grote bedragen – zeker niet voor een overheid - en het doet zoveel goed. Als gemeenten een bescheiden bijdrage zouden doen, is de feestvreugde echt compleet!”

Vervolg
Bij het FNO krijgt Meer Veerkracht, Langer Thuis nog een vervolg. Het fonds gaat lessen trekken uit alle goede ervaringen en deze verspreiden. Onder meer in de vorm van UP talkshows, zoals in november in Deventer werd gehouden. De programma-evaluatie is in de tweede helft van 2019.

Sport & Vrijetijd

Roep om samenwerking bij vijftigjarig bestaan Volleybalvereniging Tornado

GEESTEREN – Volleybalvereniging Tornado ziet Abraham en dat is afgelopen zaterdagavond goed gevierd. In een met clubkleuren versierde Zaal Kottink, de geel-zwarte ballonen en slingers prijkten in de...
Lees verder
Sport & Vrijetijd

Piet Paulusma op bezoek bij De Kroesmennekes

Afgelopen donderdag heeft Piet Paulusma een bezoek gebracht aan carnavalsgenootschap De Kroesmennekes bij de Spil in Fleringen. Dat bezoek werd uitgezonden tijdens Piets Weerbericht na Hart van...
Lees verder
Sport & Vrijetijd

HV Stevo vindt in Laura Gruben gewenste nieuwe hoofdtrainer

Vanaf seizoen 2019/2020 zal Laura Gruben zich ontfermen over het hoofdtrainerschap van HV Stevo. Eerder werd bekend gemaakt dat de wegen van de Geesterse handbalvereniging en huidige trainer André...
Lees verder