Vrijwilligers steken handen uit de mouwen op Natuurwerkdag

Natuur & Milieu

HEZINGEN - Het is zaterdagmorgen behoorlijk koud op de parkeerplaats aan de Brandtorenweg in het Springendal maar de laagstaande zon, het kleurende bos en de mist zorgen voor een haast feeërieke sfeer. Na een welkom kopje koffie loopt een groep van 21 vrijwilligers naar de Strengen, het grasland waar zij aan de slag gaan in het kader van de Natuurwerkdag. Onderweg worden enthousiaste verhalen verteld over ontmoetingen met buizerds of een vos, en hoe mooi de herfst eigenlijk wel niet is.

De Strengen bestond aan het eind van de vorige eeuw nog gedeeltelijk uit een maisakker, maar door beekherstel en herstel van de heide is er een heel divers kruidenrijk grasland ontstaan, met stukken heide en jonge Jeneverbesstruiken. Dit laatste is best bijzonder omdat in Nederland nauwelijks natuurlijke verjonging van deze kenmerkende soort plaatsvindt.

Verwijderen jonge berkenboompjes
Voor het voortbestaan van populaties jeneverbes is het belangrijk dat er voldoende exemplaren in de buurt staan en dat ze vrij staan; de wind moet met name tijdens de bloei vrij spel hebben. Dit om het zogenaamde ‘roken’ te waarborgen. De plant verspreidt namelijk tijdens de bloei wolken van stuifmeel. Tussen de hei en jeneverbessen staan heel veel jonge berkenboompjes en de groep gaat met goede zin aan de slag om deze zogenaamde opslag te verwijderen. Een van de aanwezige vrijwilligers geeft aan dat de Natuurwerkdag een mooie gelegenheid is om de betrokkenheid van omwonenden bij hun gebied te versterken. Er zijn ook een aantal leden van de hardloopclub OLC’93 uit Ootmarsum. Zij lopen iedere zaterdag in het Springendal. Een van de leden geeft aan dat het daarom heel goed is om af en toe in het gebied te helpen.

Deelnemen vrijwilligersgroep
De ochtend eindigt met een welverdiende lunch met soep en broodjes, verzorgd door Hoeve Springendal. Lekker in het zonnetje en met uitzicht op de Strengen is iedereen heel tevreden met het resultaat. Mocht u niet op de Natuurwerkdag zijn geweest, maar wel graag een keertje in het Springendal/Dal van de Mosbeek aan de slag willen, dan kan op zaterdagochtend 17 november vrijblijvend worden meegedaan met de pas gestarte vrijwilligersgroep van Staatsbosbeheer en het Landschap Overijssel. Voor meer informatie of de opgave kan men terecht bij Paul Brandehof van Staatsbosbeheer, via p.brandehof@staatsbosbeheer.nl

Natuur & Milieu

Boswachterswandelingen in Springendal en Dal van de Mosbeek

MANDER-HEZINGEN - In het natuurgebied Springendal en Dal van de Mosbeek wordt hard gewerkt aan natuurherstel. Landschap Overijssel en Staatsbosbeheer maken de natuur hier weerbaarder tegen de...
Lees verder