Archief - Zakelijk

Zakelijk
Bij Erve Harmelink staat de gast centraal

FLERINGEN - De laatste hand wordt momenteel gelegd aan het vervolmaken van Erve Harmelink. Het nieuwe pand aan de Ootmarsumseweg 289 in Fleringen is afgelopen jaar gebouwd op initiatief van Paula Harmelink en opent op zaterdag 20 januari haar deuren. Met dit concept wil ze een ontmoetingsplek zijn voor ouderen die zorg nodig hebben en nog thuis wonen of ouderen die wat meer onder de mensen willen zijn. Dankzij haar jarenlange ervaring als verpleegkundige zijn ook bezoekers met een medische achtergrond welkom. Hierbij een netwerk vormend samen met de mantelzorgers, verpleegkundigen van de thuiszorgorganisaties, huisarts en andere hulpverleners. Persoonlijke zorg staat bij Erve Harmelink dan ook voorop: “Iedereen moet zich hier goed én thuis voelen”, aldus Paula.

Vanuit haar beroep als verpleegkundige op de spoedeisende hulp in het MST in Enschede ziet Paula Harmelink de zorg voor ouderen toenemen. Het zette haar aan het denken over haar eigen toekomst en de hulp die zij zou kunnen bieden. Dagbesteding Erve Harmelink is daarop het fysieke antwoord.

Landelijke huiselijkheid
Oorspronkelijk stond op de plek waar nu de dagbesteding is verrezen een schuur. De fundering zat nog in de grond en in overleg met haar echtgenoot Arjan ontstond het idee om er een dagbesteding te realiseren. “De laatste jaren is het lastiger geworden om naar een verzorgingshuis te gaan”, legt Paula uit. “Onder meer vanwege ruimtegebrek en de gewijzigde regelgeving voor wonen in een verzorgingshuis. De regering wil dat mensen langer thuis blijven wonen. Terwijl de vergrijzing alleen maar verder toeneemt. Tevens wil ook een grote groep ouderen zolang mogelijk in vertrouwde omgeving blijven wonen. Dit is een heel mooi streven maar het moet natuurlijk wel veilig en verantwoord zijn. Hieraan hopen wij ons steentje bij te dragen.” Vorig jaar zomer zette de Fleringse de eerste stap richting gemeente waarna het balletje begon te rollen. Nu de bouwwerkzaamheden afgerond zijn beschikt Erve Harmelink over twee huiskamers met twee keukens waar gezamenlijk maaltijden kunnen worden bereid en een rustkamer met aangrenzende badkamer. Relaxstoelen staan uitnodigend in de huiskamers die een gezellige, huiselijke sfeer ademen in een landelijke inrichting. “De tuin is inmiddels aangelegd”, informeert Paula. “Komend voorjaar krijgt de moestuin vorm en wordt de weide ingericht voor hobbydieren en fruitbomen. Rondom het erf komt een veiligheidssysteem met detectoren die bij het passeren een signaal afgeven. Mocht het nodig zijn, kunnen we hiervan gebruik maken.”

Diversiteit
Erve Harmelink biedt ruimte aan dertig gasten die worden verdeeld over twee groepen. “Daarbij kijken we naar de samenstelling van de groep om de veiligheid te kunnen waarborgen”, laat de initiatiefneemster weten. “Ook mensen met een medische achtergrond kunnen bij ons terecht. De medewerkers zijn bevoegd om verpleegkundige handelingen te verrichten. Daarnaast zijn we op zoek naar vrijwilligers die er samen met de gasten een keer op uit trekken of gewoon een praatje met ze maken. Vaak is het bezoek aan de dagbesteding al een uitje op zich. Ze kunnen contact leggen met andere bezoekers, samen een kop koffie drinken en worden vermaakt. Tegelijkertijd ontlasten we de mantelzorgers. Wij zorgen voor voldoende diversiteit. Bijvoorbeeld door te werken met verschillende thema’s waarbij we onze missie en visie uitdragen. Onze visie hierbij is dat iedereen een meerwaarde heeft, dit in combinatie met een goede balans tussen rust en activiteit, goed eten en drinken en regelmatig naar buiten.”

Open dag
De dagbesteding binnen Erve Harmelink geschiedt op basis van PGB-budget. “Een consulent van het thema ondersteuning en zorg binnen de WMO bekijkt of iemand in aanmerking komt voor dit budget. Een indicatie om onze dagbesteding te bezoeken is niet perse noodzakelijk”, laat Paula weten. “Wanneer er geen indicatie afgegeven wordt, maar iemand wil wel gebruik maken van de dagbesteding om de mantelzorgers te ontlasten, dan is dit mogelijk. Hierbij gaan we de samenwerking aan met een thuiszorgorganisatie, fysiotherapiepraktijk, een pedicure en kapper om zo zorg op maat te kunnen bieden. Als nog meer disciplines zich willen aansluiten, staan wij hier zeker voor open. Met elkaar passen we op de ouderen en onze diensten moeten een toevoeging zijn op de levenskwaliteit van onze gasten.” Zaterdag 20 januari houdt Erve Harmelink een open dag van 10.00 uur tot 16.00 uur. Meer informatie is te vinden op de website: www.erveharmelink.nl, via het emailadres op de website of telefonisch: 06-53286563. Het is ook mogelijk op afspraak langs te komen om Erve Harmelink te bekijken en door te spreken wat mogelijk is.

Zakelijk Lenferink Timmerfabriek terecht trots op eigenhandig gebouwd bedrijfspand ALBERGEN – “Kijk, met een druk op de knop kan het bureaublad hoger en lager worden gesteld. We spelen hiermee in op het nieuwe werken. Het is mogelijk om zowel staand als zittend aan dit bureau te... Lees meer »
Zakelijk AUTODÖBBER opent nieuw bedrijfspand voor publiek GEESTEREN - Precies tien jaar geleden begonnen Lars en Brenda Döbber met hun bedrijf AUTODÖBBER aan ’n Mös in Geesteren. Zowel de werkzaamheden, de specialisaties als de klantenkring namen zodanige... Lees meer »
Zakelijk CijferMeester Accountant Grooten nu in Harbrinkhoek én Hengelo HARBRINKHOEK - Mark Grooten is AA-accountant en beschikt over een jarenlange ervaring als accountant, adviseur en controller. Door de opgedane ervaring in diverse branches is hij in staat om ZZP'ers... Lees meer »
Zakelijk Tubbergse verloskundigen vinden beroep na dertig jaar nog altijd prachtig Het is deze week dertig jaar geleden dat Irma Hoekstra-Engberink en Jeannette Tiehuis-Boerrigter de Verloskundigenpraktijk Tubbergen-Almelo overnamen van mevrouw Van Os. Om precies te zijn op 1... Lees meer »
Zakelijk DentalSave: persoonlijke aandacht, service en vooral nog meer tijd voor de cliënt De voorbereidingen waren geruime tijd in volle gang maar nu is de kop eraf; in de tweede week van augustus opende Irma Godeke-Velthof haar eigen tandtechnisch laboratorium in Albergen. De Albergse is... Lees meer »
Zakelijk Meer ruimte voor cursisten na verbouwing glasatelier Perles Art Wat voor Paula Oude Hengel begon als hobby, mondde na acht jaar uit in glasatelier Perles Art. De Reutumse maakt glaskralen, glassieraden en herinneringskralen. Tevens geeft ze sinds een paar jaar... Lees meer »
Zakelijk Edwin Paus en Ronald Lenferink bundelen krachten in nieuw accountantskantoor GEESTEREN - Edwin Paus en Ronald Lenferink zijn 1 september gestart met hun eigen accountantskantoor, te weten Lenferink Paus Accountants en Adviseurs. Ze hebben alle twee een jarenlange ervaring in... Lees meer »
Zakelijk Brudas Groente & Fruit verhuist naar groter onderkomen Albergen – Brudas Groente & Fruit is zijn ‘jasje’ ontgroeid en verhuist naar een groter onderkomen. Op donderdag 13 september openen voor het eerst de deuren van de nieuwe winkel aan de... Lees meer »
Zakelijk Dierenarts Lisette van Lieshout weet in twintig jaar groot netwerk op te bouwen REUTUM - Met drie agrariërs als klant startte Lisette van Lieshout twintig jaar geleden op een boerenerf aan de Reutummerweg in Reutum haar eigen dierenartspraktijk. Lees meer »
Zakelijk Dianne Kamphuis als spiritueel begeleider ‘brug tussen twee werelden’ HARBRINKHOEK – Dianne Kamphuis-Veldhuis werkt, naast haar parttime baan als KCC-medewerkster bij de overheid, als spiritueel begeleider (medium). In haar praktijkruimte aan huis in Harbrinkhoek geeft... Lees meer »
Zakelijk Cafetaria Hammies opent haar deuren in Albergen Marina Hammink opent op woensdag 1 augustus voor het eerst de deuren van Cafetaria Hammies, gelegen aan de Ootmarsumseweg in Albergen. Marina is geen onbekend gezicht in het dorp, want ze was ruim... Lees meer »
Zakelijk Ben Lentferink legt na vijftig jaar de ‘schaar’ neer “Een luisterend oor, een goed geheugen en verstand van het vak”, dat zijn volgens Ben Lentferink de belangrijkste eigenschappen van een kapper. Ruim vijftig jaar heeft Lentferink, samen met zijn... Lees meer »
Zakelijk Feestelijke opening Eye Wish Haasewinkel Tubbergen Zaterdag 21 april opende Eye Wish Haasewinkel Tubbergen na een kortstondige verbouwing haar deuren. Het interieur van de winkel is grondig onder handen genomen en heeft nu een eigentijdse uitstraling... Lees meer »
Zakelijk Veldscholten Hoveniers kan het complete plaatje bieden Martijn Veldscholten is sinds dit jaar actief onder de naam Veldscholten Hoveniers, nadat Veldscholten & Molenaar Hoveniers eind vorig jaar stopte. Hij heeft het personeel van de oude formatie... Lees meer »
Zakelijk Annelies Nijhof en Machteld Snijders het gezicht van Primera Tubbergen Sinds deze maand runnen Machteld Snijders en Annelies Nijhof samen de Primera Tubbergen. Beide dames zijn al langer voor deze gemakswinkel werkzaam maar hebben meer verantwoordelijk gekregen omdat... Lees meer »