Archief - Uitgaan & Cultuur

Uitgaan & Cultuur
Tropenrooster voor Midwinterhoornblazers Geesteren

GEESTEREN - De Twentenaar is opgegroeid met het geluid van de midwinterhoorn. De mooie donkere klanken die vroeger meestal 's avonds te horen waren. Vooral bij koud en vriezend weer konden de sonore klanken ver over de essen klinken. De afgelopen jaren hoorden we het geluid steeds minder. Het was oud en overbodig, niet meer van deze tijd. Tijden veranderen echter ook weer. Men is zich er steeds meer van bewust dat oude gebruiken niet altijd oubollig en overbodig zijn. Ze hebben dan misschien geen nut meer, maar ze hebben nog wel een functie. Het blazen op een midwinterhoorn geeft de trots van de Twentenaar op zijn geschiedenis en cultuur weer. De klanken van de midwinterhoorn maken ons meer bewust van het vergankelijke en geven rust. Ze zijn bijna vergelijkbaar met de klankschaal die in het boeddhisme gebruikt wordt.

In Geesteren is er ook een groep enthousiaste midwinterhoornblazers. Zowel jong als oud. Mannen, jongens en vrouwen. Vanaf de eerste zondag van de Advent, dat was dit jaar op zondag 3 december, halen ze de midwinterhoorn weer uit de kast om overal te gaan blazen tot Drie Koningen.

Geesterse Sjouwtocht
Voor vrijdagavond 15 december heeft de groep, in samenwerking met de AVG, weer de jaarlijkse Geesterse Sjouwtocht georganiseerd. Een sfeervolle wandeltocht, waarbij de deelnemer kan kiezen tussen ongeveer vier of ongeveer zeven kilometer in de omgeving van Geesteren. Onderweg zijn op diverse plekken midwinterhoornblazers, jachthoornblazers en proeverijen van streekproducten te vinden. De KPJ Geesteren verzorgd een levende kerststal. Absoluut de moeite waard om eens mee te lopen. Doe dan wel een veiligheidshesje aan en neem een goede zaklamp mee. De inschrijving is vanaf 17.30 tot 19.30 uur bij Erve Kampboer. Voor € 2,50 ontvangt de wandelaar de route en tevens een aantal kortingsbonnen voor de proeverijen.

Niet alleen in Geesteren
De groep heeft ook een Facebook-pagina aangemaakt, welke te vinden is onder 'Midwinterhoornblazers Geesteren'. Hierop staan mooie foto's van de groep blazers en is er een blaaskalender weergegeven. Hier kunt u zien waar en wanneer de mannen en vrouwen te horen zijn. En dat is heus niet alleen in Geesteren! U zult tevens zien dat de Midwinterhoornblazers Geesteren zelfs midden in de winter nog een tropenrooster hebben.

Uitgaan & Cultuur De Papsleef’n verhogen prijzenpot grote optocht Geesteren - Met de kersverse hoogheden Prins Maikel en zijn rechterhand Adjudant Gerard gaan de Papsleef’n weer een spetterend carnavalsseizoen tegemoet. Ondersteund door tal van fanatieke Papsleef’n... Lees meer »
Uitgaan & Cultuur Hartverwarmende Kerstfair Reutum Na maanden van voorbereiding was het de vraag hoe de Kerstfair in Reutum zou verlopen. De vele standhouders waren er klaar voor en vooral nieuwsgierig naar de bezoekers die hen een bezoekje zouden... Lees meer »
Uitgaan & Cultuur Kerstdorp Manderveen versterkt het kerstgevoel De vijfde editie van het Kerstdorp Manderveen bracht veel publiek op de been. Als vernieuwend aspect kreeg het evenement dit jaar een ander verhaal. De historie over de vierde wijze, Artaban, had... Lees meer »
Uitgaan & Cultuur ‘Santa Claus came to Tubbig’ en brengt een spektakel met zich mee Afgelopen zondag was het een feestje om in Tubbergen te zijn, een kerstfeestje om precies te zijn. De kerstman, verschillende koren, midwinterhoornblazers en vele anderen kwamen naar het dorpscentrum... Lees meer »
Uitgaan & Cultuur ‘A Celtic Christmas’ concert in Protestantse kerk TUBBERGEN - Een tijdje geleden werden de beheerders van de Protestantse kerk in Tubbergen benaderd door een muziekgroep met de vraag of zij een kerstconcert mochten organiseren in deze kerk. Lees meer »
Uitgaan & Cultuur Koorleden Mariaparochie/Harbrinkhoek figureren in theaterversie van bestseller MARIAPAROCHIE / HARBRINKHOEK - Het Dames- en Herenkoor Mariaparochie/Harbrinkhoek treden op 8 maart op in een voorstelling die plaats vindt in het Theaterhotel in Almelo. In de theaterversie van de... Lees meer »
Uitgaan & Cultuur Toneelvereniging MOP schittert MANDERVEEN - Het toneelstuk ‘Bed, Bad en Brood’ van toneelvereniging MOP ging afgelopen donderdag in première. Het stuk is geschreven door Anne Terwisscha. Met twee keer een goed gevulde zaal kan de... Lees meer »
Uitgaan & Cultuur Jan Kiezer en Anny Schilder live op het X-MAS Festival Manderveen MANDERVEEN – Jan Keizer en Anny Schilder (foto) bestijgen op zaterdag 16 december het podium van het X-MAS Festival in Manderveen. Tijdens de Saturday Night LIVE treden het bekende duo en de... Lees meer »
Uitgaan & Cultuur Ontmoeten en verbinden in vernieuwde Cultuurhoes Albergen ALBERGEN - Met de onthulling van het nieuwe logo is afgelopen vrijdagmiddag het vernieuwde Cultuurhoes in Albergen officieel geopend. Het gebouw is grondig gerenoveerd om ruimte te maken voor... Lees meer »
Uitgaan & Cultuur Kindermiddag ‘Pepernoten’ Watermolen Frans Mander – Op zondag 26 november houdt Landschap Overijssel de kindermiddag ‘Pepernoten’ in Watermolen Frans. Er worden zelfgemaakte pepernoten gebakken in de oude takkenoven. Lees meer »
Uitgaan & Cultuur Papsleef’n kiezen Siny Levering als Papsleef van het Jaar Onder grote belangstelling is zondagmiddag in Zaal Kottink, de residentie van Prins Maikel en Adjudant Gerard, de Papsleef van het Jaar bekend gemaakt. Dit gebeurde tijdens de ‘Pappot is los’, een... Lees meer »
Uitgaan & Cultuur Winterfair KerstAl-bergen van buiten naar binnen De Winterfair KerstAl-bergen is dit jaar niet buiten, zoals dat de afgelopen vier jaar het geval was, maar binnen. Het vergunningstraject ligt ter grondslag aan het besluit tot deze wijziging. “We... Lees meer »
Uitgaan & Cultuur Eerste avondje Hutspot laat naar meer smaken TUBBERGEN - In de Eeshof in Tubbergen stond op vrijdag 17 november Hutspot op het menu. Een nieuw cultureel recept dat is voortgekomen uit Kleintje Kaft en geïnitieerd vanuit een samenwerking tussen... Lees meer »
Uitgaan & Cultuur ‘Glas van de: Buren / Noabers / Nachbarn’ thema Glasrijk 2018 TUBBERGEN – Het thema van de 22ste editie van Glasrijk is ‘Glas van de: Buren / Noabers / Nachbarn’. De nieuwe curator Renée Korbee en het bestuur van Glasrijk hebben samen gekozen voor dit thema.... Lees meer »
Uitgaan & Cultuur ‘Anti vuurwerkverbod’ zorgt voor positief tegengeluid Bijna vijf jaar geleden, in december 2012, werd de Facebook-pagina ‘Anti vuurwerkverbod’ opgericht door Ron Brinkman. Inmiddels opereert de Wageninger niet meer alleen maar als onderdeel van een team... Lees meer »
Uitgaan & Cultuur Succesvol weekend voor Toneelgroep Fleringen FLERINGEN - Afgelopen weekend ging het toneelstuk ‘Het zal me een zorg zijn!’ van Toneelgroep Fleringen in première. Het stuk is geschreven door Mark Boer, een van de eigen spelers, en vertaald naar... Lees meer »
Uitgaan & Cultuur Carnavalsvereniging de Sjikke Bökke komt met eigen bokbier De Albergse carnavalsvereniging de Sjikke Bökke doet er alles aan om ook het aanstaande carnavalsseizoen voor jong en oud met veel plezier en gezelligheid te laten verlopen. Dit probeert zij door... Lees meer »
Uitgaan & Cultuur Griezelen op najaarskermis in Tubbergen Het laatste weekend van oktober stond in Tubbergen traditiegetrouw weer in het teken van de najaarskermis. Naast de kermisattracties en de kraampjes op het centrumplein, was er dit jaar een Halloween... Lees meer »
Uitgaan & Cultuur KBO Tubbergen op nostalgische muziektoer TUBBERGEN - De leden van KBO Tubbergen gaan dinsdag 14 november wat muziek betreft, even terug in de tijd. De enthousiaste harmonicagroep De Kloosterspeulers (foto) uit Kloosterhaar gaat de leden... Lees meer »
Uitgaan & Cultuur LEGO Bouwfestijn vormt een leuke start van de herfstvakantie MANDERVEEN – Zaterdagmiddag vond het grote LEGO Bouwfestijn plaats in de gymzaal van het Kulturhus in Manderveen. De vloer van de zaal lag bezaaid met LEGO, Duplo en Lightstax (soort van lichtgevende... Lees meer »