Archief - Algemeen

Algemeen
Slager Jan Lansink geeft het stokje door aan Emiel Hendriks

VASSE – Na een zelfstandige periode van 23 jaar draagt ambachtelijk slager Jan Lansink (53) zijn ‘Slagerij Lansink’ over aan zijn opvolger. Vanaf 1 januari zal Emiel Hendriks (35) de slagerij, die al sinds jaar en dag is gevestigd in de Plus-supermarkt in Vasse voortzetten. Omwille van zijn gezondheid heeft Jan moeten besluiten ermee te stoppen, geen gemakkelijke keuze. “Door mijn slechte knieën speelde het de afgelopen jaren wel soms door mijn gedachten, maar ik heb nooit echt actief naar iemand gezocht”, aldus Jan. Totdat Emiel, die zo’n twaalf jaar werkzaam was in de slagerij van de Plus in Tubbergen, op zijn pad kwam en een geschikte kandidaat bleek.

“Emiel had weleens aangegeven dat hij graag voor zichzelf wilde beginnen, dus heb ik hem zo’n drie jaar geleden benaderd. We zijn met elkaar in gesprek gegaan en hebben de mogelijkheden besproken”, vertelt Jan. Vorig jaar is het balletje gaan rollen en sinds 1 oktober is Emiel fulltime aan het werk bij Slagerij Lansink om het bedrijf, de werknemers en vaste klanten te leren kennen. Emiel: “Voor de klanten verandert er niets na 1 januari; de trein blijft gewoon lopen. We gaan met hetzelfde personeel op dezelfde voet verder.”

Ambachtelijke slagerij
Hoewel Slagerij Lansink gevestigd is in de zaak van Plus Droste is het een zelfstandige slagerij. Zo maakt Lansink 95% van de producten helemaal zelf, waardoor ze meer persoonlijke service bieden dan een gemiddelde slager in een supermarkt. “Wij kunnen altijd aan de wensen van onze klanten voldoen. Als een klant bij ons bijvoorbeeld aangeeft graag wat dikkere karbonades te willen, dan snijden we ze gewoon wat grover dan normaal. Daar doen wij niet moeilijk over.” Daarbij adviseert Jan zijn klanten met veel plezier over de beste bereidingswijze van zijn vlees. “Laatst had ik iemand aan de balie die vroeg welk vlees ze het beste bij de spruitjes kon nemen. Ik heb haar toen geadviseerd de spruitjes in vieren te snijden en lekker te wokken met wat spekjes en champignons. De volgende dag kwam ze terug om te vertellen dat het hartstikke lekker was en dat zelfs de kinderen de spruitjes hadden opgegeten. Het zijn ook dit soort kleine gebaren die het vak zo leuk maken.”

Passie in het slagersvak
Jan Lansink begon zijn eigen slagerij 23 jaar geleden in Vasse, nadat de vorige uitbater Hubert Nijland ermee stopte. De Albergernaar wist al vroeg dat zijn passie bij het slagersvak lag en werkte tijdens en na de slagersvakopleiding bij verschillende (keur)slagers. “Na mijn opleiding ging ik aan de slag bij Henk Wolthuis in Almelo. Ook heb ik een tijdje gewerkt bij Slagerij Oerbekke in Albergen waar ze destijds zelf de dieren nog slachtten. Na mijn militaire dienst op de centrale slagerij in Haarlem ben ik chef slager geweest bij een keurslager in Deventer, waarna ik de kans kreeg om voor mijzelf te beginnen in Vasse.” Emiel volgde eveneens de slagersvakopleiding nadat hij per toeval in het vak was gerold. Emiel: “Na mijn opleiding in de detailhandel ging ik aan het werk bij de Jumbo. Ik wilde graag meer uren maken en zo kwam ik terecht in de slagerij van de supermarkt. Ik maakte kennis met het slagersvak en niet veel later begon ik met de opleiding. Vervolgens heb ik twaalf jaar in de slagerij van de Plus-supermarkt in Tubbergen gewerkt, waardoor ik in contact kwam met Jan.”

Uitbreiding assortiment
Door de jaren heen is het assortiment van Slagerij Lansink flink uitgebreid en telkens vernieuwd. Tevens is er meer toegelegd op de toelevering van producten aan bedrijven en verenigingen. “In de loop der tijd zijn we begonnen met het leveren van gehaktballen aan onder andere verenigingen, horeca en cafetaria. Daarbij liggen onze bakleverworsten en bloedworsten bij verschillende supermarkten in de schappen.” Een andere succesformule is de diepvrieskorting die klanten krijgen bij afname van minimaal drie kilo per vleessoort. Maar ook de vele toeristen die vertoeven in Vasse en omstreken weten de weg naar Lansink te vinden voor het bestellen van barbecuevlees in de zomermaanden. Niet alleen het assortiment is groter geworden de afgelopen jaren; zo’n twaalf jaar geleden werd er een groot stuk bij de slagerij aan gebouwd en in 2013 is de winkel nog volledig gemoderniseerd.

Toekomst nog ongewis
Wat Jan in de toekomst gaat doen, weet hij nog niet. Maar een ding is zeker: het zal zonder twijfel met vlees te maken hebben. “Ik heb op het moment nog niets op het oog, maar dat komt wel. Het lijkt me bijvoorbeeld wel leuk om iets in de verkoop van vlees te doen, de ervaring heb ik immers in huis.”

Algemeen Heemkunde Geesteren presenteert dvd en nieuw onderwerp donateursavond Afgelopen november hield de Stichting Heemkunde Geesteren in Zaal Kottink haar jaarlijkse lezing/dia-avond voor haar donateurs, andere belangstellenden en uiteraard de bewoners van het gebied Noord-... Lees meer »
Algemeen De Boekenhoek in Mariaparochie is jarig In maart is het een jaar geleden dat de Boekenhoek in de sporthal van Mariaparochie werd geopend. Gezien de lege plekken in de boekenkast lijkt het erop dat er veelvuldig boeken worden geleend.... Lees meer »
Algemeen Schaop’nböllkes dragen collecte-steentje bij aan het dak van de basiliek TUBBERGEN – Carnavalsvereniging de Schaop’nböllkes hield tijdens alle vier de gala avonden een collecte ten behoeve van het dak van de basiliek. Een spontane actie die ontstond dankzij het... Lees meer »
Algemeen Medewerkster Droste’s Herberg in de prijzen bij Horecatalent Achterhoek TUBBERGEN – De 20-jarige Tessa Meijer uit Lattrop-Breklenkamp, werkzaam bij Droste’s Herberg in Tubbergen, heeft samen met de 18-jarige Anouk van der Vegt uit Borne (Hotel Restaurant het Witte Paard... Lees meer »
Algemeen Familie Alberink brengt eigen zuivel aan de man HARBRINKHOEK – Sinds halverwege december staat er aan de Almeloseweg in Harbrinkhoek een zwart huisje. Dat huisje is de boerderijwinkel van de familie Alberink, waar ze ambachtelijke zuivelproducten... Lees meer »
Algemeen Flinke steun van Roelvink Fonds voor Red de Grutto GEESTEREN – Het Roelvink Fonds, dat culturele initiatieven in Twente steunt, schenkt € 5000,- aan de actie Red de Grutto van Vogelwerkgroep Geesteren. Drie plasdrasgebieden worden nu aangelegd in... Lees meer »
Algemeen Herman Borgerink na 43 jaar Woningstichting Tubbergen met pensioen Jarenlang was Herman Borgerink één van de belangrijke gezichten van Woningstichting Tubbergen maar na een periode 43 jaar komt hier een eind aan. Hij gaat vanaf maart met pensioen. Het wordt steeds... Lees meer »
Algemeen MANS-oprichter Tiny Peddemors wisselt van bestuurszetel met Ilse Haarhuis GEESTEREN – Zeven jaar nadat Tiny Peddemors samen met Niek Hannink netwerkorganisatie MANS Twente oprichtte, heeft ze haar bestuursfunctie neergelegd. In Ilse Haarhuis vond Peddemors een goede... Lees meer »
Algemeen Jonge ondernemers JD Bouwgroep enthousiast van start TUBBERGEN - Jong, enthousiast en kundig, zo kan je Joost Hofhuis en Daan van der Woude wel omschrijven. Afgelopen januari startten zij als duo een nieuw bouwbedrijf met de naam JD Bouwgroep. En de... Lees meer »
Algemeen Enquête biedt duidelijkheid over woonbehoefte in Albergen ALBERGEN - De inwoners van Albergen kregen in januari de mogelijkheid om de enquête over de woonbehoefte in te vullen. Deze enquête bevatte onder andere de vraag of inwoners denken aan verhuizen en... Lees meer »
Algemeen Cheque Schaopmantrofee toegekend aan SamenLoop voor Hoop TUBBERGEN - De Schaopmantrofee werd dit jaar toegekend aan Miriam en Bertus van Lubek voor hun maatschappelijke betrokkenheid bij zowel carnavalsvereniging De Schaop’nböll’kes als ook bij... Lees meer »
Algemeen Professionals samen voor aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling TUBBERGEN - De gemeente Tubbergen heeft afgelopen donderdagmiddag de themabijeenkomst ‘Geweld hoort nergens thuis’ gehouden. Tijdens deze informatieve middag kwamen onderwerpen als de verbeterde... Lees meer »
Algemeen Autobedrijf Tijhuis en Van Berkum Carrosseriebedrijf verbinden naam aan optocht Turftrappers LANGEVEEN/BRUINEHAAR – Op zaterdag 23 februari trekt voor de negentiende keer de Eerste Twentse Carnavalsoptocht door de straten van Langeveen en Bruinehaar. Deze optocht van Carnavalsvereniging de... Lees meer »
Algemeen Brandweer blij met werkgevers van vrijwilligers TUBBERGEN - Autobedrijf Jol, Cletas Beplatingen en Dorein Doseer en Reinigingssystemen in Tubbergen kregen woensdag 6 februari gevelbordjes uitgereikt van burgemeester Wilmien Haverkamp. Brandweer... Lees meer »
Algemeen SamenLoop voor Hoop doet oproep voor muziek- en amusementsprogramma De gemeente Tubbergen gaat op 21 en 22 september iets bijzonders beleven. Dat weekend is SamenLoop voor Hoop, een 24-uurs wandelestafette waarbij de deelnemers samen stil staan bij kanker en zij... Lees meer »
Algemeen Tubbergen vmbo-leerlingen naar Skills Talents bij Bouwmensen Tubbergen - De provinciale kampioenschappen Skills Talents voor BWI en PIE vmbo-leerlingen worden dit jaar voor het eerst op locatie gehouden. Opleidingsbedrijf Bouwmensen Twente in Almelo stelt... Lees meer »
Algemeen Sociaal Team Tubbergen verhuist naar bibliotheek TUBBERGEN - Vanaf 1 februari houdt het Sociaal Team Tubbergen haar spreekuren in de Bibliotheek in Tubbergen. Deze locatie past bij het idee van Wij in de Buurt om goed zichtbaar en bereikbaar te... Lees meer »
Algemeen Computercursus in Cultuurhoes Albergen krijgt vervolg ALBERGEN – De basiscursus Windows 10 in Cultuurhoes Albergen is afgelopen week door tien deelnemers afgerond. Zij zijn nu in staat om zelfstandig bewerkingen en instellingen door te voeren. De... Lees meer »
Algemeen Wereldwinkel Albergen start nieuwe afdeling De Wereldwinkel is een progressieve, commerciële ideële instelling, die zich inzet voor de handel in producten uit ontwikkelingslanden. De eerste wereldwinkel begon in 1971 in de stadskern van... Lees meer »
Algemeen Toekomst Twente Print verzekerd met mede-eigenaar Raymond Keemers TUBBERGEN - Twente Print is een begrip in Tubbergen en omgeving. Ruim twintig jaar al hebben Marinus en Margré Fokkens hun ziel en zaligheid in de zaak gestoken. Het waren turbulente jaren. Waar veel... Lees meer »