TUBBERGEN - In de maanden april en mei van dit jaar zond de Evangelische Omroep (EO) de serie Typisch Tubbergen uit. Gedurende twaalf afleveringen werden tradities, gewoontes, bijzondere gebeurtenissen maar vooral de, veelal markante, inwoners uit de negen kerkdorpen in beeld en geluid vastgelegd. Hoe hebben deze lokale ‘beroemdheden’ hun televisieoptreden ervaren? In een vierdelige serie blikken we met verschillende personen terug. Deze week in deel drie Els Voogsgeerd en Gijs Bronsema uit Tubbergen.
Voor Els Voogsgeerd en Gijs Bronsema begon het Typisch Tubbergen-avontuur na een onverwacht telefoontje van de makelaar. Het stel is namelijk samen met hun hondjes Ziba, Mikkel en Floortje woonachtig in een prachtig landhuis middenin de Tubbergse bossen dat al enige tijd te koop staat. “De programmamakers van de Evangelische Omroep waren op Funda op ons huis gestuit en wilden graag bij ons komen filmen voor een programma over het dorp Tubbergen. We waren niet meteen enthousiast, maar hebben uiteindelijk ingestemd onder de voorwaarde dat ze nadrukkelijk zouden vermelden dat het huis te koop staat”, vertelt Gijs die ongeveer tien jaar geleden bij Els introk.
Geen instructies
“De programmamakers hebben twee middagen met ons meegelopen en alle beelden geschoten in ongeveer vijf uur. We hebben ze het huis en het land eromheen laten zien en ze een kijkje gegeven in ons leven. De cameramensen en regisseurs waren erg aardig en plezierig om mee te werken. We hebben de camera’s nauwelijks gemerkt”, aldus Els. Toch kijken Els en Gijs met gemengde gevoelens terug op de spraakmakende serie. “We kijken er eigenlijk niet negatief, maar ook niet positief op terug. Het was bijzonder dat Tubbergen op de landelijke televisie kwam, maar we hadden het anders verwacht. Naar onze mening lieten de afleveringen niet typisch Tubbergen zien. Tuurlijk horen de zuipketen en het carnaval erbij, maar het kwam in bijna iedere aflevering opnieuw naar voren. Typisch Tubbergen is ook de paardensport en natuurlijk Glasrijk Tubbergen. We vinden het jammer dat deze onderwerpen niet belicht werden.”
Grootste passies niet uitgezonden
Ook op hun eigen beelden in het programma kijken de twee neutraal terug. “Niets is in scene gezet en wat er te zien was gebeurde ook echt, maar het is ons qua duur en inhoud een beetje tegengevallen. Ze hebben zoveel meer leuke momenten gefilmd die allemaal niet uitgezonden zijn. Dat vinden we erg jammer.” Het stel doelt hiermee op beelden waarin ze de kijkers meenamen in hun grootste passies. Els: “In een van de afleveringen was te zien dat we bij een bijzonder kunstwerk (Give and Take) in de tuin stonden, maar in wezen heb ik nog veel meer bijzondere werken laten zien. Zo heb ik mijn eerste werk, een paard gemaakt door Jacques Maris, dat ik samen met mijn overleden, eerste man kocht laten zien en verteld over mijn zoon die bij het beeld ‘Give and Take’ is getrouwd. Daarbij heeft Gijs nog gespeeld op de vleugel en een werk van Eric Satie laten horen dat werd gespeeld toen zijn vrouw overleed. Als dit te zien was geweest, hadden mensen ons echt leren kennen.”
Bekende gezichten
Gijs geeft aan dat de reacties op het programma van mensen buiten de gemeente verschillen met die van de Tubbergenaren zelf. “Mensen van buiten vonden het hilarisch om te zien. Toch proef ik hier in de omgeving dat men zich niet helemaal kan vinden in hoe het leven hier is gerepresenteerd. Zelf denk ik dat het soms negatieve beeld dat westerlingen van het leven en de mensen hier hebben, is bevestigd met Typisch Tubbergen.” Toch heeft de serie indruk gemaakt, want de gezichten van de bekende Tubbergenaren worden ook elders in het land herkend. “Ik was laatst bij een tentoonstelling in het Drents Museum in Assen toen er een vrouw naar mij toe kwam met de vraag of ik die vrouw van televisie was. Ik krijg deze vraag wel vaker, maar Gijs daarentegen wordt minder vaak herkend,” vertelt Els lachend.
Thuis voelen in Twente
Het huis van Els en Gijs staat nog steeds te koop, maar het stel heeft inmiddels een nieuw stulpje gevonden in Ootmarsum. “Het is heel anders dan we hier gewend zijn, maar qua onderhoud is het veel beter te behappen op onze leeftijd. Tot we nieuwe bewoners hebben gevonden, blijven we hier op deze fijne plek wonen.” Els en Gijs hebben overwogen te verhuizen naar het midden van het land om dichterbij hun kinderen en kleinkinderen te kunnen zijn, maar besloten toch in Twente te blijven; de plek waar het stel zich het meest thuis voelt.