Archief - Algemeen

Algemeen
Resultaten enquête gepresenteerd op eerste centrale parochieavond H. Pancratiusparochie

TUBBERGEN - Parochiebestuur en pastorale team konden afgelopen woensdag velen de hand schudden bij aanvang van de eerste centrale parochieavond van de H. Pancratius parochie. Zo’n 180 personen hadden gehoor gegeven aan de uitnodiging voor deze bijeenkomst. De opening werd verzorgd door het koor Multiple Voices uit Tubbergen onder leiding van Petra Kramer. Henny Oude Geerdink die fungeerde als gespreksleider. Hij heette iedereen namens het parochiebestuur van harte welkom. Uit het handen schudden bleek volgens hem een grote betrokkenheid. Hierna stelden de parochiebestuurders en pastores zich voor.

Aansluitend aan de voorstelronde volgde een aantal presentaties. Als eerste was er de presentatie van de enquête die in de hele parochie is afgenomen. Hans Kaptein uit Vriezenveen presenteerde namens de werkgroep die de enquête had voorbereid en uitgewerkt een hele reeks data. Doel van het onderzoek was om te achterhalen wat er in de parochie leeft. De verstrekte gegevens kunnen leiden tot veranderingen en vernieuwingen.

Resultaten enquête
De parochianen hadden drie weken de tijd om de vragenlijsten digitaal in te vullen. In totaal zijn 8701 huishoudens aangeschreven. Hiervan bezochten 2755 personen de site en vulden 1369 personen de gehele lijst in. Het onderzoek is daardoor steekproefwaardig (minimaal 951 persoenen). Uit het onderzoek is het volgende naar voren gekomen:
-Ouders zijn afgehaakt. De school doet er niets aan. Hectiek in gezinnen. Kindervieringen zijn niet op niveau. Gemis aan moderne actualiteit.
-Vraag jongeren wat ze willen. Herstel relatie school-kerk. Gebruik moderne media. Kinderen en jongeren zijn verschillend.
-Jonge gezinnen minder in de kerk omdat het ouderwets is. Imagoprobleem. Het is steeds hetzelfde. Vieringen zijn onbegrijpelijk. Gemakzucht. Jongeren en jonge gezinnen worden uit het oog verloren.
-Wees modern en actueel. Interactief. Contact onderhouden. Ontmoeten. Relatie ouders-kerk-school verbeteren.
-Uit de vraag of men vrijwilligerswerk zou willen doen blijkt er een behoorlijk potentieel aan vrijwilligers nog onbenut te blijven.
-Regelgeving bisdom is te star.
-De enquête is positief ontvangen.
De rapportage heeft een schat aan informatie gegeven maar schept ook verwachtingen. Het advies is om een visie met betrekking tot de activiteiten te maken, regelmatig te communiceren en ook gebruik te maken van het rapport ‘Samen Kerk, Samen sterk’. Vanuit de zaal kwam de opmerking hoe dit alles wordt teruggekoppeld? Het parochiebestuur en pastorale team hebben daarop laten weten al enkele ontwikkelingen in gang te hebben gezet. Verder zal er via de nieuwsblaadjes vanuit de locaties worden ingegaan op de aan hun gerichte opmerkingen. Tevens worden de website en Pancratius.nieuws.nl gebruikt voor de communicatie. Vervolgens was het wederom de beurt aan Multiple Voices om een optreden te doen.

Financiën
De tweede presentatie werd gehouden door Angelique Fiselier namens de financiële commissie. De aanwezigen hadden allen een overzicht van de jaarrekeningen 2015-2016 op tafel liggen. Fiselier gaf uitleg op de diverse onderdelen. Ook kon men de begroting 2017 bekijken. Er waren enkele vragen die meer betrekking hadden op een specifieke geloofsgemeenschap. Duidelijk werd wel dat men de bisdomafdracht aan de hoge kant vindt. Ook het nieuwe beleid rondom de vrijwilligersvergoeding leverde een opmerking op.

Bestuurlijke zaken
Brigitte Holtschlag verzorgde de derde presentatie. Zij ging in op de bestuurlijke zaken van het afgelopen jaar. Zaken die voorbij kwamen waren de nieuwe werkplekken van de pastores, de nieuwe aanstelling van Angelique Fiselier en Ine Kempers-Nolten, openstaande vacatures, onderzoek naar een centraal parochieblad, uniformering tarieven, vrijwilligersvergoeding, Sila, vernieuwd administratiesysteem, vastgoedverkoop en Kerktv.

Werk pastorale team
Pastoor Casper Pikkemaat nam de vierde en laatste presentatie voor zijn rekening. Hij ging in op de bezetting van het pastorale team, bestaande uit: pastor Linh (pr.), diaken Bert Huitink, pastor Jacqueline Meupelenberg en pastor Christianne Saris. Hun werk is verdeeld over de vier werkvelden Vieren-Dienen-Leren-Bouwen.
Vieren: Pancratiusdag, Top 2000, vernieuwde weekend liturgie en nieuwe aanvangstijden per 1 januari.
Dienen: troostdekentjes, vastenactie Matamba, Werelds eten en Passie.
Leren: sacramentenvoorbereiding, contact school/kerk en Geloven Nu.
Bouwen: kinder-jeugd-jongerenpastoraat, bisdombedevaart, jubileum Reutum 200 jaar en Mariaparochie 300 jaar.

Afsluiting
Als afsluiting vroeg de forumleider aan de pastoor wat de uitdaging is in deze tijd. Pikkemaat liet daarop weten door het verminderende kerkbezoek naar nieuwe wegen te zoeken. Maar ook kijken naar hoe de kerk present kan blijven in de parochie en hoe hierin een rol kan worden gespeeld. De forumleider bedankte iedereen voor de komst naar deze bijeenkomst. Multiple Voices zong als slotlied ‘Mag ik dan bij jou’ van Claudia de Breij. Velen bleven nog gezellig nakletsen onder het genot van een drankje.

Algemeen Op en rond de Essen is op zoek naar jouw leukste zomer- of vakantiefoto! Maak jij deze zomer of tijdens je vakantie een mooie, leuke, zonnige, grappige of misschien wel ontroerde foto met Op en rond de Essen (papieren of online versie)? Stuur deze onder vermelding van ‘... Lees meer »
Algemeen Parelloop brengt sportiviteit én geld voor het goede doel VASSE - De vierde editie van de Parelloop was afgelopen vrijdagavond. Start- en finishlijn lagen voor de eerste keer bij SV Vasse. Er waren enkele veranderingen vergeleken bij voorgaande edities,... Lees meer »
Algemeen AVIA Festival on Wheels schenkt mooi bedrag aan Campagneteam Huntington Zondag 6 mei klinkt al weer als even geleden. Toch herinnert de organisatie van AVIA Festival on Wheels zich deze dag als de dag van gisteren. Een terrein vol met mooie bolides, een vette stuntshow,... Lees meer »
Algemeen Zonnige Lions Tour brengt € 3.000,- op voor Twentsewens Ambulance Voor het tweede achtereenvolgende jaar zette de Lions Club Tubbergen afgelopen zondag een Tourrit uit. Deelnemende auto’s waren oldtimers en youngtimers van voor het jaar tweeduizend. De opbrengst... Lees meer »
Algemeen Bouwbedrijf Hulshof viert jubileum in drievoud Voor Bouwbedrijf Hulshof is 2018 het jaar van het eremetaal. Het Tubbergse bedrijf viert dit jaar namelijk het tachtigjarig bestaan. En dat niet alleen. Werknemer Gerard Boerrigter staat vijftig jaar... Lees meer »
Algemeen Hans Kamphuis veertig jaar in dienst bij Tasche Staalbouw Op 2 juli 1978, afgelopen week veertig jaar geleden, trad Hans Kamphuis in dienst bij Tasche Landbouw in Fleringen. Dat deed hij bij de tak landbouwmechanisatie en stalinrichting. De agrariërs in... Lees meer »
Algemeen ’t Oale Roadhoes boekt hoge notering in Terras Top 100 Het terras van ’t Oale Roadhoes staat op de zeventiende plek van de afgelopen week uitgebrachte Terras Top 100. Bij de publieksprijs mocht deze Tubbergse horecagelegenheid een mooie negentiende... Lees meer »
Algemeen Klaas Metaal presenteert nieuw bedrijfspand tijdens open dag GEESTEREN – Naar aanleiding van de onlangs afgeronde verbouwing van het bedrijfspand houdt Klaas Metaal op zaterdag 7 juli een open dag. “Iedereen die geïnteresseerd is in wat we doen achter onze... Lees meer »
Algemeen Protestantse Gemeente Tubbergen heeft weer een vaste predikant TUBBERGEN – De Protestantse Gemeente Tubbergen heeft weer een vaste predikant. In een speciale kerkdienst afgelopen zondag werd ds. Esther Scheer-Weijenberg (35) verbonden als de nieuwe predikant.... Lees meer »
Algemeen Prachtige creaties kleuren de lucht tijdens Vliegerfeest Twente GEESTEREN – Afgelopen weekend vlogen er levensgrote vogels, tijgers, smurfen, stripfiguren en zelfs elfjes door de lucht bij Spalink in Geesteren. Op het speciaal ingezaaide weiland naast het... Lees meer »
Algemeen Fantastisch begin actie ‘Red de Grutto’ van Vogelwerkgroep Geesteren Met het uitdelen van flyers bij de première van het theaterstuk ‘Koning van het Grasland’ is een grote crowdfundingactie voor het behoud van de grutto begonnen. Vrijwilligers van de Vogelwerkgroep... Lees meer »
Algemeen Steun de Zonnebloem Albergen in aanschaf duo-fiets Zoals eerder in dit weekblad gemeld is de Zonnebloem Albergen druk bezig met de aanschaf van een duo-fiets met trapondersteuning voor volwassenen en kinderen die niet zelfstandig kunnen fietsen. Door... Lees meer »
Algemeen Lisa Geerdink kersenkoningin bij Land van Maas en Webbink Bij het Land van Maas en Webbink is dit jaar opnieuw een kersenkoningin gekozen. Na een bevroren oogst in 2017 is de oogst dit jaar weer succesvol. De keuze viel deze keer op Lisa Geerdink uit... Lees meer »
Algemeen Meester Marcel Schepers neemt afscheid van de Aloysiusschool GEESTEREN - Het zat al even in de pen, omdat meester Marcel eerder dit schooljaar reeds zijn dienstverband beëindigde, maar op vrijdag 29 juni neemt hij officieel afscheid van de Aloysiusschool.... Lees meer »
Algemeen Het Oordeel Voorbij: Een inspirerend boek met een persoonlijk verhaal MANDERVEEN - Afgelopen zondag lanceerde Silvia Rikmanspoel haar eerste boek, getiteld 'Het Oordeel Voorbij'. Samen met dochter Sanne, met wie ze het boek in eigen beheer uitgeeft, presenteerde ze het... Lees meer »
Algemeen Timmerfabriek Hilberink al 25 jaar vakkundig in hout GEESTEREN - Zondag 1 juli is het precies 25 jaar geleden dat Ronnie Hilberink startte met zijn bedrijf Timmerfabriek Hilberink. Begonnen in een schuur bij het huis van zijn vader telt het bedrijf aan... Lees meer »
Algemeen Krachttoer Overijssel ook naar Manderveen De Krachttoer Overijssel, een excursie per bus met ‘lokaal initiatief’ als rode draad, trekt op vrijdag 29 juni ook naar Manderveen. Inwoners vertellen dan over het plan dat ze zelf hebben gemaakt... Lees meer »
Algemeen Nieuwe glaskunst in vitrines op Raadhuisplein TUBBERGEN - Vrijwilligers van Stichting Glasrijk Tubbergen hebben voor verversing van de glaskunst in de vitrines op het Raadhuisplein in Tubbergen gezorgd. Het zijn glaskunstwerken die de afgelopen... Lees meer »
Algemeen Collecte Rode Kruis Dinkelland-Oldenzaal-Tubbergen gaat niet door De collecte van het Nederlandse Rode Kruis vindt plaats in de week van 25 tot en met 30 juni. De afdeling Dinkelland – Oldenzaal - Tubbergen heeft echter geen nieuwe collectecoördinator kunnen vinden... Lees meer »
Algemeen Tienjarig jubileum De Korenschoof: Van dagopvang naar compleet zorgaanbod De Korenschoof in Haarle is een zorgbedrijf in de vorm van een boerderij. ‘Onze dieren en de boerderij ondersteunen de zorg die wij bieden’ staat nadrukkelijk op de website. De rust en structuur op... Lees meer »