Archief - Algemeen

Algemeen
Resultaten enquête gepresenteerd op eerste centrale parochieavond H. Pancratiusparochie

TUBBERGEN - Parochiebestuur en pastorale team konden afgelopen woensdag velen de hand schudden bij aanvang van de eerste centrale parochieavond van de H. Pancratius parochie. Zo’n 180 personen hadden gehoor gegeven aan de uitnodiging voor deze bijeenkomst. De opening werd verzorgd door het koor Multiple Voices uit Tubbergen onder leiding van Petra Kramer. Henny Oude Geerdink die fungeerde als gespreksleider. Hij heette iedereen namens het parochiebestuur van harte welkom. Uit het handen schudden bleek volgens hem een grote betrokkenheid. Hierna stelden de parochiebestuurders en pastores zich voor.

Aansluitend aan de voorstelronde volgde een aantal presentaties. Als eerste was er de presentatie van de enquête die in de hele parochie is afgenomen. Hans Kaptein uit Vriezenveen presenteerde namens de werkgroep die de enquête had voorbereid en uitgewerkt een hele reeks data. Doel van het onderzoek was om te achterhalen wat er in de parochie leeft. De verstrekte gegevens kunnen leiden tot veranderingen en vernieuwingen.

Resultaten enquête
De parochianen hadden drie weken de tijd om de vragenlijsten digitaal in te vullen. In totaal zijn 8701 huishoudens aangeschreven. Hiervan bezochten 2755 personen de site en vulden 1369 personen de gehele lijst in. Het onderzoek is daardoor steekproefwaardig (minimaal 951 persoenen). Uit het onderzoek is het volgende naar voren gekomen:
-Ouders zijn afgehaakt. De school doet er niets aan. Hectiek in gezinnen. Kindervieringen zijn niet op niveau. Gemis aan moderne actualiteit.
-Vraag jongeren wat ze willen. Herstel relatie school-kerk. Gebruik moderne media. Kinderen en jongeren zijn verschillend.
-Jonge gezinnen minder in de kerk omdat het ouderwets is. Imagoprobleem. Het is steeds hetzelfde. Vieringen zijn onbegrijpelijk. Gemakzucht. Jongeren en jonge gezinnen worden uit het oog verloren.
-Wees modern en actueel. Interactief. Contact onderhouden. Ontmoeten. Relatie ouders-kerk-school verbeteren.
-Uit de vraag of men vrijwilligerswerk zou willen doen blijkt er een behoorlijk potentieel aan vrijwilligers nog onbenut te blijven.
-Regelgeving bisdom is te star.
-De enquête is positief ontvangen.
De rapportage heeft een schat aan informatie gegeven maar schept ook verwachtingen. Het advies is om een visie met betrekking tot de activiteiten te maken, regelmatig te communiceren en ook gebruik te maken van het rapport ‘Samen Kerk, Samen sterk’. Vanuit de zaal kwam de opmerking hoe dit alles wordt teruggekoppeld? Het parochiebestuur en pastorale team hebben daarop laten weten al enkele ontwikkelingen in gang te hebben gezet. Verder zal er via de nieuwsblaadjes vanuit de locaties worden ingegaan op de aan hun gerichte opmerkingen. Tevens worden de website en Pancratius.nieuws.nl gebruikt voor de communicatie. Vervolgens was het wederom de beurt aan Multiple Voices om een optreden te doen.

Financiën
De tweede presentatie werd gehouden door Angelique Fiselier namens de financiële commissie. De aanwezigen hadden allen een overzicht van de jaarrekeningen 2015-2016 op tafel liggen. Fiselier gaf uitleg op de diverse onderdelen. Ook kon men de begroting 2017 bekijken. Er waren enkele vragen die meer betrekking hadden op een specifieke geloofsgemeenschap. Duidelijk werd wel dat men de bisdomafdracht aan de hoge kant vindt. Ook het nieuwe beleid rondom de vrijwilligersvergoeding leverde een opmerking op.

Bestuurlijke zaken
Brigitte Holtschlag verzorgde de derde presentatie. Zij ging in op de bestuurlijke zaken van het afgelopen jaar. Zaken die voorbij kwamen waren de nieuwe werkplekken van de pastores, de nieuwe aanstelling van Angelique Fiselier en Ine Kempers-Nolten, openstaande vacatures, onderzoek naar een centraal parochieblad, uniformering tarieven, vrijwilligersvergoeding, Sila, vernieuwd administratiesysteem, vastgoedverkoop en Kerktv.

Werk pastorale team
Pastoor Casper Pikkemaat nam de vierde en laatste presentatie voor zijn rekening. Hij ging in op de bezetting van het pastorale team, bestaande uit: pastor Linh (pr.), diaken Bert Huitink, pastor Jacqueline Meupelenberg en pastor Christianne Saris. Hun werk is verdeeld over de vier werkvelden Vieren-Dienen-Leren-Bouwen.
Vieren: Pancratiusdag, Top 2000, vernieuwde weekend liturgie en nieuwe aanvangstijden per 1 januari.
Dienen: troostdekentjes, vastenactie Matamba, Werelds eten en Passie.
Leren: sacramentenvoorbereiding, contact school/kerk en Geloven Nu.
Bouwen: kinder-jeugd-jongerenpastoraat, bisdombedevaart, jubileum Reutum 200 jaar en Mariaparochie 300 jaar.

Afsluiting
Als afsluiting vroeg de forumleider aan de pastoor wat de uitdaging is in deze tijd. Pikkemaat liet daarop weten door het verminderende kerkbezoek naar nieuwe wegen te zoeken. Maar ook kijken naar hoe de kerk present kan blijven in de parochie en hoe hierin een rol kan worden gespeeld. De forumleider bedankte iedereen voor de komst naar deze bijeenkomst. Multiple Voices zong als slotlied ‘Mag ik dan bij jou’ van Claudia de Breij. Velen bleven nog gezellig nakletsen onder het genot van een drankje.

Algemeen Aanleg Belevenispad Albergen gaat laatste fase in Op zaterdag 10 november is er wederom een vrijwilligersdag op het terrein rond de MFA in Albergen. Er wordt gestart met de laatste fase van de aanleg van het Belevenispad en hulp is daarbij van harte... Lees meer »
Algemeen Fysiotherapie Langeveld breidt locatie Albergen uit met ruime oefenzaal De afgelopen maanden is er hard gewerkt in het pand aan de Zandhuisweg 37 in Albergen. In de praktijk van Fysiotherapie Langeveld heeft een grote verbouwing plaatsgevonden. Een mooie ruime wachtkamer... Lees meer »
Algemeen Rabobank verhuist tijdelijk vanwege verbouwing pand Tubbergen Tubbergen - Rabobank Noord en West Twente verhuist tijdelijk naar een andere locatie, omdat het pand aan De Eendracht 1 in Tubbergen verbouwd wordt. Vanaf 1 november kunnen klanten de bank bezoeken... Lees meer »
Algemeen Prins Bernhard Cultuurfonds steunt ‘Red de Grutto’ met maar liefst € 7500,- Geesteren - Goed nieuws voor de Stichting Vogelwerkgroep Geesteren (SVG). Afgelopen woensdag kregen zij namelijk het bericht dat het Prins Bernhard Cultuurfonds zal bijdragen aan de actie ‘Red de... Lees meer »
Algemeen Brood en Banketbakkerij Koopmans bakt beste speculaasbrokken van Overijssel TUBBERGEN – Donderdag 11 oktober is bekend gemaakt dat Brood en Banketbakkerij Koopmans, de Patisserie College Banketbakker uit Tubbergen en Almelo, de eerste prijs heeft gewonnen bij de provinciale... Lees meer »
Algemeen Deuren Horlogerie Silderhuis voorgoed gesloten TUBBERGEN - Een batterij verwisselen van het horloge, een sieraad kopen voor de dochter of een horloge aanschaffen voor de vriend. Velen hebben dat wel eens gedaan bij Silderhuis in Geesteren. Dit... Lees meer »
Algemeen Kom met je vriendinnetje of vriendje armbandjes maken in Bibliotheek Tubbergen! Van 3 tot en met 14 oktober is het weer Kinderboekenweek. Het thema is dit jaar ‘Vriendschap’. Onder het motto ‘Kom erbij!’ worden op vrijdagmiddag 12 oktober, onder professionele begeleiding van... Lees meer »
Algemeen Kinderen Mariaschool zingen tachtigjarige Gerard Weultjes toe LANGEVEEN – Op donderdag 4 oktober hebben de kinderen van de Mariaschool in Langeveen de tachtigjarige Gerard Weultjes toegezongen voor zijn huis. Gerard staat bekend als de opa van de Mariaschool,... Lees meer »
Algemeen Eerste exemplaar boek Martin Paus voor Amerikaans ambassadeur TUBBERGEN – Afgelopen woensdag kwam Pete Hoekstra, U.S. Ambassador to the Netherlands, naar de gemeente Wierden om het eerste exemplaar van het boek ‘Gerrit Jan Kollen, een prominent Wierdenaar’ in... Lees meer »
Algemeen Noodlijdende Pancratiusbasiliek houdt acties voor financiële steun Tubbergen - De beheercommissie, het pastoraal team en pastoor Casper Pikkemaat buigen zich over de mogelijkheden om de inkomsten voor de Pancratiusbasiliek in Tubbergen te vergroten. Reden hiertoe is... Lees meer »
Algemeen Eerste exemplaar ‘Het verleden leeft’ uitgereikt aan Stichting Heemkunde Geesteren GEESTEREN - Een kleine twee jaar heeft Herman Silderhuis nodig gehad om zijn derde fotoboek met als titel 'Het verleden leeft' af te ronden. Het boek is een vervolg op het eerder verschenen '... Lees meer »
Algemeen Akoestische wildredder bewijst zijn waarde Sinds de introductie in 2017 heeft de Wildbeheereenheid (WBE) Tubbergen inmiddels honderd akoestische wildredders kunnen uitgeven. De wildredders worden ingezet binnen het werkgebied van de WBE... Lees meer »
Algemeen Informatiemarkt Natura 2000-gebied Springendal-Dal van de Mosbeek Op dinsdag 25 september wordt er een openbare informatiebijeenkomst gehouden over de stand van zaken van de natuurherstelopgave in het Natura 2000-gebied Springendal-Dal van de Mosbeek. Lees meer »
Algemeen Buurtschap Weiteman onthult herdenkingsbord bij 85-jarig bestaan GEESTEREN - Op de hoek van de Weitemansweg en de Blankemeersweg gaf het afgelopen zaterdagmiddag een gezellige drukte. De noabers uit buurtschap de Weiteman kwamen er op Burendag samen om het 85-... Lees meer »
Algemeen Team De Tukkers volbrengt 2bike4alzheimer met flinke opbrengst MANDERVEEN – Gesteund door € 7.485,- aan donaties toog team De Tukkers afgelopen vrijdag naar Huizen in ‘t Gooi om deel te nemen aan 2bike4alzheimer. Monique Heyink, Vincent Webbink, Riky Webbink en... Lees meer »
Algemeen Mail een foto van jouw leukste huisdier! 4 oktober is het Dierendag. Die ene dag in het jaar waarop je jouw huisdier extra mag verwennen. Lees meer »
Algemeen Essenkracht is het duurzaamheidsplatform voor alle inwoners gemeente Tubbergen TUBBERGEN - Na een intensieve periode van voorbereiding en afstemming met lokale duurzaamheidsinitiatieven is op maandag 17 september Stichting Essenkracht formeel opgericht op het gemeentehuis in... Lees meer »
Algemeen Monique ter Grote nu voor twee projecten naar Tanzania Monique ter Grote gaat zich begin volgend jaar opnieuw inzetten voor de verbetering van de basisgezondheidszorg in District Same in Tanzania. Ze vertrekt op Nieuwjaarsdag voor drie weken naar het... Lees meer »
Algemeen Reutum en Haarle vieren tweehonderd jaar kerk Met als thema ‘Geloven is vertrouwen’ heeft de geloofsgemeenschap Reutum en Haarle afgelopen zondag tweehonderd jaar kerk gevierd. Aan de feestelijke Eucharistieviering ging een plechtige intocht... Lees meer »
Algemeen Onthulling plaquette ter herinnering aan ‘Tubbergse Politiequaestie’ Burgemeester Haverkamp-Wenker onthult op donderdag 20 september de plaquette die de herinnering levend blijft houden aan de ‘Tubbergsche Politiequaestie’. Ruim een eeuw geleden was deze kwestie... Lees meer »