Archief - Algemeen

Algemeen
Resultaten enquête gepresenteerd op eerste centrale parochieavond H. Pancratiusparochie

TUBBERGEN - Parochiebestuur en pastorale team konden afgelopen woensdag velen de hand schudden bij aanvang van de eerste centrale parochieavond van de H. Pancratius parochie. Zo’n 180 personen hadden gehoor gegeven aan de uitnodiging voor deze bijeenkomst. De opening werd verzorgd door het koor Multiple Voices uit Tubbergen onder leiding van Petra Kramer. Henny Oude Geerdink die fungeerde als gespreksleider. Hij heette iedereen namens het parochiebestuur van harte welkom. Uit het handen schudden bleek volgens hem een grote betrokkenheid. Hierna stelden de parochiebestuurders en pastores zich voor.

Aansluitend aan de voorstelronde volgde een aantal presentaties. Als eerste was er de presentatie van de enquête die in de hele parochie is afgenomen. Hans Kaptein uit Vriezenveen presenteerde namens de werkgroep die de enquête had voorbereid en uitgewerkt een hele reeks data. Doel van het onderzoek was om te achterhalen wat er in de parochie leeft. De verstrekte gegevens kunnen leiden tot veranderingen en vernieuwingen.

Resultaten enquête
De parochianen hadden drie weken de tijd om de vragenlijsten digitaal in te vullen. In totaal zijn 8701 huishoudens aangeschreven. Hiervan bezochten 2755 personen de site en vulden 1369 personen de gehele lijst in. Het onderzoek is daardoor steekproefwaardig (minimaal 951 persoenen). Uit het onderzoek is het volgende naar voren gekomen:
-Ouders zijn afgehaakt. De school doet er niets aan. Hectiek in gezinnen. Kindervieringen zijn niet op niveau. Gemis aan moderne actualiteit.
-Vraag jongeren wat ze willen. Herstel relatie school-kerk. Gebruik moderne media. Kinderen en jongeren zijn verschillend.
-Jonge gezinnen minder in de kerk omdat het ouderwets is. Imagoprobleem. Het is steeds hetzelfde. Vieringen zijn onbegrijpelijk. Gemakzucht. Jongeren en jonge gezinnen worden uit het oog verloren.
-Wees modern en actueel. Interactief. Contact onderhouden. Ontmoeten. Relatie ouders-kerk-school verbeteren.
-Uit de vraag of men vrijwilligerswerk zou willen doen blijkt er een behoorlijk potentieel aan vrijwilligers nog onbenut te blijven.
-Regelgeving bisdom is te star.
-De enquête is positief ontvangen.
De rapportage heeft een schat aan informatie gegeven maar schept ook verwachtingen. Het advies is om een visie met betrekking tot de activiteiten te maken, regelmatig te communiceren en ook gebruik te maken van het rapport ‘Samen Kerk, Samen sterk’. Vanuit de zaal kwam de opmerking hoe dit alles wordt teruggekoppeld? Het parochiebestuur en pastorale team hebben daarop laten weten al enkele ontwikkelingen in gang te hebben gezet. Verder zal er via de nieuwsblaadjes vanuit de locaties worden ingegaan op de aan hun gerichte opmerkingen. Tevens worden de website en Pancratius.nieuws.nl gebruikt voor de communicatie. Vervolgens was het wederom de beurt aan Multiple Voices om een optreden te doen.

Financiën
De tweede presentatie werd gehouden door Angelique Fiselier namens de financiële commissie. De aanwezigen hadden allen een overzicht van de jaarrekeningen 2015-2016 op tafel liggen. Fiselier gaf uitleg op de diverse onderdelen. Ook kon men de begroting 2017 bekijken. Er waren enkele vragen die meer betrekking hadden op een specifieke geloofsgemeenschap. Duidelijk werd wel dat men de bisdomafdracht aan de hoge kant vindt. Ook het nieuwe beleid rondom de vrijwilligersvergoeding leverde een opmerking op.

Bestuurlijke zaken
Brigitte Holtschlag verzorgde de derde presentatie. Zij ging in op de bestuurlijke zaken van het afgelopen jaar. Zaken die voorbij kwamen waren de nieuwe werkplekken van de pastores, de nieuwe aanstelling van Angelique Fiselier en Ine Kempers-Nolten, openstaande vacatures, onderzoek naar een centraal parochieblad, uniformering tarieven, vrijwilligersvergoeding, Sila, vernieuwd administratiesysteem, vastgoedverkoop en Kerktv.

Werk pastorale team
Pastoor Casper Pikkemaat nam de vierde en laatste presentatie voor zijn rekening. Hij ging in op de bezetting van het pastorale team, bestaande uit: pastor Linh (pr.), diaken Bert Huitink, pastor Jacqueline Meupelenberg en pastor Christianne Saris. Hun werk is verdeeld over de vier werkvelden Vieren-Dienen-Leren-Bouwen.
Vieren: Pancratiusdag, Top 2000, vernieuwde weekend liturgie en nieuwe aanvangstijden per 1 januari.
Dienen: troostdekentjes, vastenactie Matamba, Werelds eten en Passie.
Leren: sacramentenvoorbereiding, contact school/kerk en Geloven Nu.
Bouwen: kinder-jeugd-jongerenpastoraat, bisdombedevaart, jubileum Reutum 200 jaar en Mariaparochie 300 jaar.

Afsluiting
Als afsluiting vroeg de forumleider aan de pastoor wat de uitdaging is in deze tijd. Pikkemaat liet daarop weten door het verminderende kerkbezoek naar nieuwe wegen te zoeken. Maar ook kijken naar hoe de kerk present kan blijven in de parochie en hoe hierin een rol kan worden gespeeld. De forumleider bedankte iedereen voor de komst naar deze bijeenkomst. Multiple Voices zong als slotlied ‘Mag ik dan bij jou’ van Claudia de Breij. Velen bleven nog gezellig nakletsen onder het genot van een drankje.

Algemeen Riwald Dakar Team beste Nederlandse truckteam in Dakar 2018 TUBBERGEN - Na een eerste heftige week met daarin de duinen in Peru en de grote hoogtes in Bolivia stond het Riwald Dakar Team er goed voor. De top tien lonkte en dat was ook het doel. In de Op en... Lees meer »
Algemeen Dorpsommetje Langeveen nu ook voorzien van een rustpunt LANGEVEEN – Afgelopen zondag is door Prins Rudie (Oude Nijeweeme) en Adjudant Jos (Engbers) van Carnavalsvereniging de Turftrappers een bankje aangeboden aan Landgoed Huize Almelo op de Bruinehaarse... Lees meer »
Algemeen EHBO-vereniging Langeveen-Bruinehaar ontvangt baby- en kinderreanimatiepoppen LANGEVEEN – Tijdens de jaarvergadering van de EHBO-vereniging Langeveen – Bruinehaar afgelopen november zette Bennie Horenberg een punt achter zijn voorzitterschap van deze vereniging. Hij verrichtte... Lees meer »
Algemeen Koen Nijhuis gidst ondernemers door complexe wereld van digitale innovatie ALBERGEN – Om zijn talenten en drijfveren optimaal te kunnen blijven benutten volgde Koen Nijhuis zijn hart en stapte hij eind 2017 uit Nerds & Company om als zelfstandige verder te gaan. Dat... Lees meer »
Algemeen H. Pancratius parochie en Protestantse Gemeente luiden actie Kerkbalans samen in TUBBERGEN – Pastoor Casper Pikkemaat van de H. Pancratius Parochie en Rosée van der Kaap-Busscher van de Protestantse Gemeente Tubbergen hebben afgelopen zaterdag gezamenlijk de actie Kerkbalans... Lees meer »
Algemeen Buurtbieb Albergen krijgt subsidie voor aanschaf boeken De Buurtbieb Albergen, gevestigd in de ontmoetingsruimte van het Cultuurhoes, krijgt van de Provincie Overijssel een subsidie van € 3000,- voor de aanschaf van (kinder) boeken. Dit in het kader van... Lees meer »
Algemeen Fietspad Van Koersveldweg in Albergen bijna klaar Aannemer/wegenbouwer Lansink legde vlak voor het nieuwe jaar de laatste hand aan het nieuwe, vrijliggende fietspad langs de Van Koersveldweg in Albergen. “Fietsers kunnen nu veiliger langs de Van... Lees meer »
Algemeen Tubbergse basisscholen en Canisius willen doorstroom optimaliseren Wanneer basisschoolleerlingen een schooladvies krijgen, is het belangrijk dat zij goed voorbereid in het voortgezet onderwijs terechtkomen, zodat zij hun capaciteiten optimaal weten te benutten, of... Lees meer »
Algemeen Molenaar Josephien Kienhuis genomineerd voor Vrouw in de Media Award 2017 De Vrouw in de Media Award Overijssel is een onderdeel van de regionale en landelijke Vrouw in de Media Awards en een initiatief van Mediaplatform Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt. Met... Lees meer »
Algemeen VC Fleringen kent drukbezochte receptie FLERINGEN – VC Fleringen mocht afgelopen zaterdag veel belangstelling begroeten op haar receptie ter gelegenheid van haar vijftigjarig bestaan. Nadat iedereen een rondleiding over het compleet... Lees meer »
Algemeen ‘Nog efkes’ voor de Geesterse Kroegtijgers GEESTEREN – Met de opening van de Residentie, het eigen Kroegtijgersfeest en natuurlijk met het carnaval in het vizier laat de 334 leden tellende Kroegtijgers uit Geesteren graag zien hoe ze ervoor... Lees meer »
Algemeen Gemeentelijke carnavalsonderscheiding naar Bennie Oude Nijhuis ALBERGEN – Bennie Oude Nijhuis is tijdens de gemeentelijke gala-avond uitgeroepen tot ‘persoon van verdienste’. Burgemeester Wilmien Haverkamp reikte de verraste Albergenaar de bijbehorende... Lees meer »
Algemeen Sebastiaan Hendriks durft langzaam weer naar de toekomst te kijken ALBERGEN - De datum 8 november zal op de kalender in huize Hendriks voortaan goudomrand blinken. Het is de dag waarop Sebastiaan Hendriks voor de tweede keer geboren werd. Zo’n kleine drie weken... Lees meer »
Algemeen Weg met kledingstress, twijfels en miskopen! TUBBERGEN - Gerdien Letteboer is begin deze maand gestart met haar bedrijf Klerenenkleur.nl. Jou blij maken met een kledingstijl die helemaal past bij jouw uiterlijk en persoonlijkheid, dat is haar... Lees meer »
Algemeen Gemeente Tubbergen stimuleert elektrisch rijden met plaatsing laadpalen TUBBERGEN - In de gemeente Tubbergen is onlangs een elektrische laadpaal geplaatst voor het opladen van elektrische auto’s. De laadpaal staat bij een parkeerplaats op het Raadhuisplein en is klaar... Lees meer »
Algemeen Servicepunt Vrijwillige Inzet aan de slag TUBBERGEN - Het nieuwe Servicepunt Vrijwillige Inzet is op dinsdag 9 januari van start gegaan. Aan de openbare tafel in de Bibliotheek Tubbergen is dit punt van Stichting Welzijn Tubbergen Dinkelland... Lees meer »
Algemeen Bouwmensen Twente presenteert nieuwe opleiding tijdens Open Dag TUBBERGEN - Bouwmensen Twente Almelo, het opleidingsbedrijf voor de bouw van de aannemersbedrijven uit Tubbergen en omgeving, gaat dit jaar het aantal opleidingen uitbreiden. Naast de bekende... Lees meer »
Algemeen Cijferaar Gerard Kok benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau Gerard Kok is afgelopen zaterdagavond benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De gedecoreerde zet zich al meer dan veertig jaar in als vrijwilliger voor de samenleving van Fleringen. Niet... Lees meer »
Algemeen Tal van hoogtepunten op jubileumavond VC Fleringen Om het gouden jubileumjaar van VC Fleringen in te luiden waren afgelopen zaterdagavond meer dan driehonderd inwoners, leden, oud-leden, bestuurders en trainers present bij Eetcafé DOK’s. De avond... Lees meer »
Algemeen Prins Frank I en Secretaris Peter nieuwe hoogheden de Spekscheeters De Spekscheeters in Vasse maakten afgelopen zaterdagavond hun nieuwe hoogheden bekend in Residentie Bolscher. Verenigingsvoorzitter Walter Kemna nam deze avond de presentatie voor zijn rekening. Lees meer »