Archief - Algemeen

Algemeen
Mariakapel de Loo-Esch nu een plek waar men rust, hoop en troost kan vinden

GEESTEREN - Vanaf Erve Mensman vertrok afgelopen zondagmiddag rond de klok van 15.00 uur muziekvereniging St. Ceacilia met in haar kielzog een stoet van ruim tweehonderd belangstellenden. Het gezamenlijke doel was de Mariakapel aan de Meijersweg die even later feestelijk werd geopend. De bouw was geïnitieerd door de werkgroep Mariakapel. Na de opening wordt deze opgeheven en opgevolgd door de Stichting Mariakapel. Pastoor Pikkemaat wijdde de kapel in die de naam de Loo-Esch draagt.

Dankbaarheid kwam naar voren uit de woorden van de sprekers. Dankbaarheid voor de inzet van de werkgroep, de vrijwilligers, alle betrokkenen en de familie Haarhuis die grond beschikbaar stelde voor het nieuwe thuis van moeder Maria. “We hopen van harte dat Maria zich hier thuis voelt”, aldus Herman Huis in ’t Veld, voorzitter van Stichting Dorpsbelang Geesteren.

Perfecte plek
Nadat de beslissing was genomen om een Mariakapel in Geesteren te realiseren, werden aanvankelijk vijf plekken geschikt bevonden. “Voor het bepalen van de definitieve plek keken we onder meer naar het landschap, wat zou de omgeving ervan vinden en is de plek ‘hufterproof’”, laat Jan Pieter de Boer, voorzitter van Stichting Mariakapel, weten. “Deze locatie aan de Meijersweg werd door ons als de juiste plek bevonden en voldoet aan alle voorwaarden.” Het idee voor de kapel werd opgedaan in Lattrop waarna het benodigde bedrag door middel van acties en sponsoren bijeen werd gebracht. Na een voorbereiding van twee jaar werd uiteindelijk na de bouwvakantie gestart met de bouw van Mariakapel de Loo-Esch die in een tijdsbestek van slechts twee maanden het daglicht zag.

Louter complimenten
Als een haven van rust prijkt de Mariakapel nu aan de Meijersweg. Bedoeld als plek waar mensen hun gedachten kunnen ordenen of een gesprek kunnen aangaan met Maria. Een plek waar belangstellenden rust, hoop en troost kunnen vinden. De kapel heeft eikenhouten gebinten, Bentheimer stenen als ondergrond en glas-in-lood ramen die een impressie vertonen van het landschap. Het altaar is vervaardigd van bankfronten, afkomstig uit een kerk en bovenin hangt een kroonluchter die zijn oorsprong kent in Frankrijk. De bestrating ligt in de vorm van de Ster van Bethlehem, een vorm vol symboliek. Een prachtig, zeventig jaar oud Mariabeeld vormt het hart van de Loo-Esch. Het beeld komt uit de Mariaschool in Reutum en stond daarvoor in de basisschool van Fleringen. De nieuwste aanwinst in Geesteren krijgt louter complimenten van bezoekers. “Wij hebben de kroonluchter geschonken”, vertellen Hilde en Piet Heijblom uit het Limburgse Nederweert. “Heel bijzonder dat onze lamp hier nu hangt. We hebben familie in Geesteren en gaan zeker nog eens naar de kapel terug. Mariakapellen kennen wij in het katholieke zuiden ook maar deze is echt heel mooi.”

Maria devotie
De 95-jarige Johan Mensink luistert geboeid als pastoor Pikkemaat, wethouder Volmerink en overige sprekers vertellen. “Ik ben Maria-fan van het eerste uur”, zegt de Geesterenaar. “Dat heb ik geërfd van mijn ouders en het is een van mijn mooiste erfenissen. We leven in een wereld van onzekerheid, kijk maar naar de politiek. Mensen zijn radeloos, weten het niet meer. Deze kapel heeft Moeder van goede raad, in het Latijn Mater boni concillii in de balk gegrift staan. Iedereen heeft z’n eigen gedachten over Maria maar niemand kan het precies uitleggen. Daarom wordt er een Mariakapel gebouwd. Want al lopen de kerken leeg, de Mariakapellen lopen vol. Al zijn de kerkdeuren gesloten, Maria is er altijd, altijd.” Wanneer de sprekers hun verhaal hebben afgerond zingt het koor Cantare twee liederen waaronder ‘Ave Maria’ van Caccini. En hoewel ze pas thuis is gearriveerd, kwijt Maria zich deze zondagmiddag niet van haar taak. Het publiek zwijgt en luistert; de Loo-Esch hult zich in rust en stilte.

Algemeen Riwald Dakar Team beste Nederlandse truckteam in Dakar 2018 TUBBERGEN - Na een eerste heftige week met daarin de duinen in Peru en de grote hoogtes in Bolivia stond het Riwald Dakar Team er goed voor. De top tien lonkte en dat was ook het doel. In de Op en... Lees meer »
Algemeen Dorpsommetje Langeveen nu ook voorzien van een rustpunt LANGEVEEN – Afgelopen zondag is door Prins Rudie (Oude Nijeweeme) en Adjudant Jos (Engbers) van Carnavalsvereniging de Turftrappers een bankje aangeboden aan Landgoed Huize Almelo op de Bruinehaarse... Lees meer »
Algemeen EHBO-vereniging Langeveen-Bruinehaar ontvangt baby- en kinderreanimatiepoppen LANGEVEEN – Tijdens de jaarvergadering van de EHBO-vereniging Langeveen – Bruinehaar afgelopen november zette Bennie Horenberg een punt achter zijn voorzitterschap van deze vereniging. Hij verrichtte... Lees meer »
Algemeen Koen Nijhuis gidst ondernemers door complexe wereld van digitale innovatie ALBERGEN – Om zijn talenten en drijfveren optimaal te kunnen blijven benutten volgde Koen Nijhuis zijn hart en stapte hij eind 2017 uit Nerds & Company om als zelfstandige verder te gaan. Dat... Lees meer »
Algemeen H. Pancratius parochie en Protestantse Gemeente luiden actie Kerkbalans samen in TUBBERGEN – Pastoor Casper Pikkemaat van de H. Pancratius Parochie en Rosée van der Kaap-Busscher van de Protestantse Gemeente Tubbergen hebben afgelopen zaterdag gezamenlijk de actie Kerkbalans... Lees meer »
Algemeen Buurtbieb Albergen krijgt subsidie voor aanschaf boeken De Buurtbieb Albergen, gevestigd in de ontmoetingsruimte van het Cultuurhoes, krijgt van de Provincie Overijssel een subsidie van € 3000,- voor de aanschaf van (kinder) boeken. Dit in het kader van... Lees meer »
Algemeen Fietspad Van Koersveldweg in Albergen bijna klaar Aannemer/wegenbouwer Lansink legde vlak voor het nieuwe jaar de laatste hand aan het nieuwe, vrijliggende fietspad langs de Van Koersveldweg in Albergen. “Fietsers kunnen nu veiliger langs de Van... Lees meer »
Algemeen Tubbergse basisscholen en Canisius willen doorstroom optimaliseren Wanneer basisschoolleerlingen een schooladvies krijgen, is het belangrijk dat zij goed voorbereid in het voortgezet onderwijs terechtkomen, zodat zij hun capaciteiten optimaal weten te benutten, of... Lees meer »
Algemeen Molenaar Josephien Kienhuis genomineerd voor Vrouw in de Media Award 2017 De Vrouw in de Media Award Overijssel is een onderdeel van de regionale en landelijke Vrouw in de Media Awards en een initiatief van Mediaplatform Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt. Met... Lees meer »
Algemeen VC Fleringen kent drukbezochte receptie FLERINGEN – VC Fleringen mocht afgelopen zaterdag veel belangstelling begroeten op haar receptie ter gelegenheid van haar vijftigjarig bestaan. Nadat iedereen een rondleiding over het compleet... Lees meer »
Algemeen ‘Nog efkes’ voor de Geesterse Kroegtijgers GEESTEREN – Met de opening van de Residentie, het eigen Kroegtijgersfeest en natuurlijk met het carnaval in het vizier laat de 334 leden tellende Kroegtijgers uit Geesteren graag zien hoe ze ervoor... Lees meer »
Algemeen Gemeentelijke carnavalsonderscheiding naar Bennie Oude Nijhuis ALBERGEN – Bennie Oude Nijhuis is tijdens de gemeentelijke gala-avond uitgeroepen tot ‘persoon van verdienste’. Burgemeester Wilmien Haverkamp reikte de verraste Albergenaar de bijbehorende... Lees meer »
Algemeen Sebastiaan Hendriks durft langzaam weer naar de toekomst te kijken ALBERGEN - De datum 8 november zal op de kalender in huize Hendriks voortaan goudomrand blinken. Het is de dag waarop Sebastiaan Hendriks voor de tweede keer geboren werd. Zo’n kleine drie weken... Lees meer »
Algemeen Weg met kledingstress, twijfels en miskopen! TUBBERGEN - Gerdien Letteboer is begin deze maand gestart met haar bedrijf Klerenenkleur.nl. Jou blij maken met een kledingstijl die helemaal past bij jouw uiterlijk en persoonlijkheid, dat is haar... Lees meer »
Algemeen Gemeente Tubbergen stimuleert elektrisch rijden met plaatsing laadpalen TUBBERGEN - In de gemeente Tubbergen is onlangs een elektrische laadpaal geplaatst voor het opladen van elektrische auto’s. De laadpaal staat bij een parkeerplaats op het Raadhuisplein en is klaar... Lees meer »
Algemeen Servicepunt Vrijwillige Inzet aan de slag TUBBERGEN - Het nieuwe Servicepunt Vrijwillige Inzet is op dinsdag 9 januari van start gegaan. Aan de openbare tafel in de Bibliotheek Tubbergen is dit punt van Stichting Welzijn Tubbergen Dinkelland... Lees meer »
Algemeen Bouwmensen Twente presenteert nieuwe opleiding tijdens Open Dag TUBBERGEN - Bouwmensen Twente Almelo, het opleidingsbedrijf voor de bouw van de aannemersbedrijven uit Tubbergen en omgeving, gaat dit jaar het aantal opleidingen uitbreiden. Naast de bekende... Lees meer »
Algemeen Cijferaar Gerard Kok benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau Gerard Kok is afgelopen zaterdagavond benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De gedecoreerde zet zich al meer dan veertig jaar in als vrijwilliger voor de samenleving van Fleringen. Niet... Lees meer »
Algemeen Tal van hoogtepunten op jubileumavond VC Fleringen Om het gouden jubileumjaar van VC Fleringen in te luiden waren afgelopen zaterdagavond meer dan driehonderd inwoners, leden, oud-leden, bestuurders en trainers present bij Eetcafé DOK’s. De avond... Lees meer »
Algemeen Prins Frank I en Secretaris Peter nieuwe hoogheden de Spekscheeters De Spekscheeters in Vasse maakten afgelopen zaterdagavond hun nieuwe hoogheden bekend in Residentie Bolscher. Verenigingsvoorzitter Walter Kemna nam deze avond de presentatie voor zijn rekening. Lees meer »