Archief - Algemeen

Algemeen
Mariakapel de Loo-Esch nu een plek waar men rust, hoop en troost kan vinden

GEESTEREN - Vanaf Erve Mensman vertrok afgelopen zondagmiddag rond de klok van 15.00 uur muziekvereniging St. Ceacilia met in haar kielzog een stoet van ruim tweehonderd belangstellenden. Het gezamenlijke doel was de Mariakapel aan de Meijersweg die even later feestelijk werd geopend. De bouw was geïnitieerd door de werkgroep Mariakapel. Na de opening wordt deze opgeheven en opgevolgd door de Stichting Mariakapel. Pastoor Pikkemaat wijdde de kapel in die de naam de Loo-Esch draagt.

Dankbaarheid kwam naar voren uit de woorden van de sprekers. Dankbaarheid voor de inzet van de werkgroep, de vrijwilligers, alle betrokkenen en de familie Haarhuis die grond beschikbaar stelde voor het nieuwe thuis van moeder Maria. “We hopen van harte dat Maria zich hier thuis voelt”, aldus Herman Huis in ’t Veld, voorzitter van Stichting Dorpsbelang Geesteren.

Perfecte plek
Nadat de beslissing was genomen om een Mariakapel in Geesteren te realiseren, werden aanvankelijk vijf plekken geschikt bevonden. “Voor het bepalen van de definitieve plek keken we onder meer naar het landschap, wat zou de omgeving ervan vinden en is de plek ‘hufterproof’”, laat Jan Pieter de Boer, voorzitter van Stichting Mariakapel, weten. “Deze locatie aan de Meijersweg werd door ons als de juiste plek bevonden en voldoet aan alle voorwaarden.” Het idee voor de kapel werd opgedaan in Lattrop waarna het benodigde bedrag door middel van acties en sponsoren bijeen werd gebracht. Na een voorbereiding van twee jaar werd uiteindelijk na de bouwvakantie gestart met de bouw van Mariakapel de Loo-Esch die in een tijdsbestek van slechts twee maanden het daglicht zag.

Louter complimenten
Als een haven van rust prijkt de Mariakapel nu aan de Meijersweg. Bedoeld als plek waar mensen hun gedachten kunnen ordenen of een gesprek kunnen aangaan met Maria. Een plek waar belangstellenden rust, hoop en troost kunnen vinden. De kapel heeft eikenhouten gebinten, Bentheimer stenen als ondergrond en glas-in-lood ramen die een impressie vertonen van het landschap. Het altaar is vervaardigd van bankfronten, afkomstig uit een kerk en bovenin hangt een kroonluchter die zijn oorsprong kent in Frankrijk. De bestrating ligt in de vorm van de Ster van Bethlehem, een vorm vol symboliek. Een prachtig, zeventig jaar oud Mariabeeld vormt het hart van de Loo-Esch. Het beeld komt uit de Mariaschool in Reutum en stond daarvoor in de basisschool van Fleringen. De nieuwste aanwinst in Geesteren krijgt louter complimenten van bezoekers. “Wij hebben de kroonluchter geschonken”, vertellen Hilde en Piet Heijblom uit het Limburgse Nederweert. “Heel bijzonder dat onze lamp hier nu hangt. We hebben familie in Geesteren en gaan zeker nog eens naar de kapel terug. Mariakapellen kennen wij in het katholieke zuiden ook maar deze is echt heel mooi.”

Maria devotie
De 95-jarige Johan Mensink luistert geboeid als pastoor Pikkemaat, wethouder Volmerink en overige sprekers vertellen. “Ik ben Maria-fan van het eerste uur”, zegt de Geesterenaar. “Dat heb ik geërfd van mijn ouders en het is een van mijn mooiste erfenissen. We leven in een wereld van onzekerheid, kijk maar naar de politiek. Mensen zijn radeloos, weten het niet meer. Deze kapel heeft Moeder van goede raad, in het Latijn Mater boni concillii in de balk gegrift staan. Iedereen heeft z’n eigen gedachten over Maria maar niemand kan het precies uitleggen. Daarom wordt er een Mariakapel gebouwd. Want al lopen de kerken leeg, de Mariakapellen lopen vol. Al zijn de kerkdeuren gesloten, Maria is er altijd, altijd.” Wanneer de sprekers hun verhaal hebben afgerond zingt het koor Cantare twee liederen waaronder ‘Ave Maria’ van Caccini. En hoewel ze pas thuis is gearriveerd, kwijt Maria zich deze zondagmiddag niet van haar taak. Het publiek zwijgt en luistert; de Loo-Esch hult zich in rust en stilte.

Algemeen Op en rond de Essen is op zoek naar jouw leukste zomer- of vakantiefoto! Maak jij deze zomer of tijdens je vakantie een mooie, leuke, zonnige, grappige of misschien wel ontroerde foto met Op en rond de Essen (papieren of online versie)? Stuur deze onder vermelding van ‘... Lees meer »
Algemeen Parelloop brengt sportiviteit én geld voor het goede doel VASSE - De vierde editie van de Parelloop was afgelopen vrijdagavond. Start- en finishlijn lagen voor de eerste keer bij SV Vasse. Er waren enkele veranderingen vergeleken bij voorgaande edities,... Lees meer »
Algemeen AVIA Festival on Wheels schenkt mooi bedrag aan Campagneteam Huntington Zondag 6 mei klinkt al weer als even geleden. Toch herinnert de organisatie van AVIA Festival on Wheels zich deze dag als de dag van gisteren. Een terrein vol met mooie bolides, een vette stuntshow,... Lees meer »
Algemeen Zonnige Lions Tour brengt € 3.000,- op voor Twentsewens Ambulance Voor het tweede achtereenvolgende jaar zette de Lions Club Tubbergen afgelopen zondag een Tourrit uit. Deelnemende auto’s waren oldtimers en youngtimers van voor het jaar tweeduizend. De opbrengst... Lees meer »
Algemeen Bouwbedrijf Hulshof viert jubileum in drievoud Voor Bouwbedrijf Hulshof is 2018 het jaar van het eremetaal. Het Tubbergse bedrijf viert dit jaar namelijk het tachtigjarig bestaan. En dat niet alleen. Werknemer Gerard Boerrigter staat vijftig jaar... Lees meer »
Algemeen Hans Kamphuis veertig jaar in dienst bij Tasche Staalbouw Op 2 juli 1978, afgelopen week veertig jaar geleden, trad Hans Kamphuis in dienst bij Tasche Landbouw in Fleringen. Dat deed hij bij de tak landbouwmechanisatie en stalinrichting. De agrariërs in... Lees meer »
Algemeen ’t Oale Roadhoes boekt hoge notering in Terras Top 100 Het terras van ’t Oale Roadhoes staat op de zeventiende plek van de afgelopen week uitgebrachte Terras Top 100. Bij de publieksprijs mocht deze Tubbergse horecagelegenheid een mooie negentiende... Lees meer »
Algemeen Klaas Metaal presenteert nieuw bedrijfspand tijdens open dag GEESTEREN – Naar aanleiding van de onlangs afgeronde verbouwing van het bedrijfspand houdt Klaas Metaal op zaterdag 7 juli een open dag. “Iedereen die geïnteresseerd is in wat we doen achter onze... Lees meer »
Algemeen Protestantse Gemeente Tubbergen heeft weer een vaste predikant TUBBERGEN – De Protestantse Gemeente Tubbergen heeft weer een vaste predikant. In een speciale kerkdienst afgelopen zondag werd ds. Esther Scheer-Weijenberg (35) verbonden als de nieuwe predikant.... Lees meer »
Algemeen Prachtige creaties kleuren de lucht tijdens Vliegerfeest Twente GEESTEREN – Afgelopen weekend vlogen er levensgrote vogels, tijgers, smurfen, stripfiguren en zelfs elfjes door de lucht bij Spalink in Geesteren. Op het speciaal ingezaaide weiland naast het... Lees meer »
Algemeen Fantastisch begin actie ‘Red de Grutto’ van Vogelwerkgroep Geesteren Met het uitdelen van flyers bij de première van het theaterstuk ‘Koning van het Grasland’ is een grote crowdfundingactie voor het behoud van de grutto begonnen. Vrijwilligers van de Vogelwerkgroep... Lees meer »
Algemeen Steun de Zonnebloem Albergen in aanschaf duo-fiets Zoals eerder in dit weekblad gemeld is de Zonnebloem Albergen druk bezig met de aanschaf van een duo-fiets met trapondersteuning voor volwassenen en kinderen die niet zelfstandig kunnen fietsen. Door... Lees meer »
Algemeen Lisa Geerdink kersenkoningin bij Land van Maas en Webbink Bij het Land van Maas en Webbink is dit jaar opnieuw een kersenkoningin gekozen. Na een bevroren oogst in 2017 is de oogst dit jaar weer succesvol. De keuze viel deze keer op Lisa Geerdink uit... Lees meer »
Algemeen Meester Marcel Schepers neemt afscheid van de Aloysiusschool GEESTEREN - Het zat al even in de pen, omdat meester Marcel eerder dit schooljaar reeds zijn dienstverband beëindigde, maar op vrijdag 29 juni neemt hij officieel afscheid van de Aloysiusschool.... Lees meer »
Algemeen Het Oordeel Voorbij: Een inspirerend boek met een persoonlijk verhaal MANDERVEEN - Afgelopen zondag lanceerde Silvia Rikmanspoel haar eerste boek, getiteld 'Het Oordeel Voorbij'. Samen met dochter Sanne, met wie ze het boek in eigen beheer uitgeeft, presenteerde ze het... Lees meer »
Algemeen Timmerfabriek Hilberink al 25 jaar vakkundig in hout GEESTEREN - Zondag 1 juli is het precies 25 jaar geleden dat Ronnie Hilberink startte met zijn bedrijf Timmerfabriek Hilberink. Begonnen in een schuur bij het huis van zijn vader telt het bedrijf aan... Lees meer »
Algemeen Krachttoer Overijssel ook naar Manderveen De Krachttoer Overijssel, een excursie per bus met ‘lokaal initiatief’ als rode draad, trekt op vrijdag 29 juni ook naar Manderveen. Inwoners vertellen dan over het plan dat ze zelf hebben gemaakt... Lees meer »
Algemeen Nieuwe glaskunst in vitrines op Raadhuisplein TUBBERGEN - Vrijwilligers van Stichting Glasrijk Tubbergen hebben voor verversing van de glaskunst in de vitrines op het Raadhuisplein in Tubbergen gezorgd. Het zijn glaskunstwerken die de afgelopen... Lees meer »
Algemeen Collecte Rode Kruis Dinkelland-Oldenzaal-Tubbergen gaat niet door De collecte van het Nederlandse Rode Kruis vindt plaats in de week van 25 tot en met 30 juni. De afdeling Dinkelland – Oldenzaal - Tubbergen heeft echter geen nieuwe collectecoördinator kunnen vinden... Lees meer »
Algemeen Tienjarig jubileum De Korenschoof: Van dagopvang naar compleet zorgaanbod De Korenschoof in Haarle is een zorgbedrijf in de vorm van een boerderij. ‘Onze dieren en de boerderij ondersteunen de zorg die wij bieden’ staat nadrukkelijk op de website. De rust en structuur op... Lees meer »