Archief - Algemeen

Algemeen
Mariakapel de Loo-Esch nu een plek waar men rust, hoop en troost kan vinden

GEESTEREN - Vanaf Erve Mensman vertrok afgelopen zondagmiddag rond de klok van 15.00 uur muziekvereniging St. Ceacilia met in haar kielzog een stoet van ruim tweehonderd belangstellenden. Het gezamenlijke doel was de Mariakapel aan de Meijersweg die even later feestelijk werd geopend. De bouw was geïnitieerd door de werkgroep Mariakapel. Na de opening wordt deze opgeheven en opgevolgd door de Stichting Mariakapel. Pastoor Pikkemaat wijdde de kapel in die de naam de Loo-Esch draagt.

Dankbaarheid kwam naar voren uit de woorden van de sprekers. Dankbaarheid voor de inzet van de werkgroep, de vrijwilligers, alle betrokkenen en de familie Haarhuis die grond beschikbaar stelde voor het nieuwe thuis van moeder Maria. “We hopen van harte dat Maria zich hier thuis voelt”, aldus Herman Huis in ’t Veld, voorzitter van Stichting Dorpsbelang Geesteren.

Perfecte plek
Nadat de beslissing was genomen om een Mariakapel in Geesteren te realiseren, werden aanvankelijk vijf plekken geschikt bevonden. “Voor het bepalen van de definitieve plek keken we onder meer naar het landschap, wat zou de omgeving ervan vinden en is de plek ‘hufterproof’”, laat Jan Pieter de Boer, voorzitter van Stichting Mariakapel, weten. “Deze locatie aan de Meijersweg werd door ons als de juiste plek bevonden en voldoet aan alle voorwaarden.” Het idee voor de kapel werd opgedaan in Lattrop waarna het benodigde bedrag door middel van acties en sponsoren bijeen werd gebracht. Na een voorbereiding van twee jaar werd uiteindelijk na de bouwvakantie gestart met de bouw van Mariakapel de Loo-Esch die in een tijdsbestek van slechts twee maanden het daglicht zag.

Louter complimenten
Als een haven van rust prijkt de Mariakapel nu aan de Meijersweg. Bedoeld als plek waar mensen hun gedachten kunnen ordenen of een gesprek kunnen aangaan met Maria. Een plek waar belangstellenden rust, hoop en troost kunnen vinden. De kapel heeft eikenhouten gebinten, Bentheimer stenen als ondergrond en glas-in-lood ramen die een impressie vertonen van het landschap. Het altaar is vervaardigd van bankfronten, afkomstig uit een kerk en bovenin hangt een kroonluchter die zijn oorsprong kent in Frankrijk. De bestrating ligt in de vorm van de Ster van Bethlehem, een vorm vol symboliek. Een prachtig, zeventig jaar oud Mariabeeld vormt het hart van de Loo-Esch. Het beeld komt uit de Mariaschool in Reutum en stond daarvoor in de basisschool van Fleringen. De nieuwste aanwinst in Geesteren krijgt louter complimenten van bezoekers. “Wij hebben de kroonluchter geschonken”, vertellen Hilde en Piet Heijblom uit het Limburgse Nederweert. “Heel bijzonder dat onze lamp hier nu hangt. We hebben familie in Geesteren en gaan zeker nog eens naar de kapel terug. Mariakapellen kennen wij in het katholieke zuiden ook maar deze is echt heel mooi.”

Maria devotie
De 95-jarige Johan Mensink luistert geboeid als pastoor Pikkemaat, wethouder Volmerink en overige sprekers vertellen. “Ik ben Maria-fan van het eerste uur”, zegt de Geesterenaar. “Dat heb ik geërfd van mijn ouders en het is een van mijn mooiste erfenissen. We leven in een wereld van onzekerheid, kijk maar naar de politiek. Mensen zijn radeloos, weten het niet meer. Deze kapel heeft Moeder van goede raad, in het Latijn Mater boni concillii in de balk gegrift staan. Iedereen heeft z’n eigen gedachten over Maria maar niemand kan het precies uitleggen. Daarom wordt er een Mariakapel gebouwd. Want al lopen de kerken leeg, de Mariakapellen lopen vol. Al zijn de kerkdeuren gesloten, Maria is er altijd, altijd.” Wanneer de sprekers hun verhaal hebben afgerond zingt het koor Cantare twee liederen waaronder ‘Ave Maria’ van Caccini. En hoewel ze pas thuis is gearriveerd, kwijt Maria zich deze zondagmiddag niet van haar taak. Het publiek zwijgt en luistert; de Loo-Esch hult zich in rust en stilte.

Algemeen Aanleg Belevenispad Albergen gaat laatste fase in Op zaterdag 10 november is er wederom een vrijwilligersdag op het terrein rond de MFA in Albergen. Er wordt gestart met de laatste fase van de aanleg van het Belevenispad en hulp is daarbij van harte... Lees meer »
Algemeen Fysiotherapie Langeveld breidt locatie Albergen uit met ruime oefenzaal De afgelopen maanden is er hard gewerkt in het pand aan de Zandhuisweg 37 in Albergen. In de praktijk van Fysiotherapie Langeveld heeft een grote verbouwing plaatsgevonden. Een mooie ruime wachtkamer... Lees meer »
Algemeen Rabobank verhuist tijdelijk vanwege verbouwing pand Tubbergen Tubbergen - Rabobank Noord en West Twente verhuist tijdelijk naar een andere locatie, omdat het pand aan De Eendracht 1 in Tubbergen verbouwd wordt. Vanaf 1 november kunnen klanten de bank bezoeken... Lees meer »
Algemeen Prins Bernhard Cultuurfonds steunt ‘Red de Grutto’ met maar liefst € 7500,- Geesteren - Goed nieuws voor de Stichting Vogelwerkgroep Geesteren (SVG). Afgelopen woensdag kregen zij namelijk het bericht dat het Prins Bernhard Cultuurfonds zal bijdragen aan de actie ‘Red de... Lees meer »
Algemeen Brood en Banketbakkerij Koopmans bakt beste speculaasbrokken van Overijssel TUBBERGEN – Donderdag 11 oktober is bekend gemaakt dat Brood en Banketbakkerij Koopmans, de Patisserie College Banketbakker uit Tubbergen en Almelo, de eerste prijs heeft gewonnen bij de provinciale... Lees meer »
Algemeen Deuren Horlogerie Silderhuis voorgoed gesloten TUBBERGEN - Een batterij verwisselen van het horloge, een sieraad kopen voor de dochter of een horloge aanschaffen voor de vriend. Velen hebben dat wel eens gedaan bij Silderhuis in Geesteren. Dit... Lees meer »
Algemeen Kom met je vriendinnetje of vriendje armbandjes maken in Bibliotheek Tubbergen! Van 3 tot en met 14 oktober is het weer Kinderboekenweek. Het thema is dit jaar ‘Vriendschap’. Onder het motto ‘Kom erbij!’ worden op vrijdagmiddag 12 oktober, onder professionele begeleiding van... Lees meer »
Algemeen Kinderen Mariaschool zingen tachtigjarige Gerard Weultjes toe LANGEVEEN – Op donderdag 4 oktober hebben de kinderen van de Mariaschool in Langeveen de tachtigjarige Gerard Weultjes toegezongen voor zijn huis. Gerard staat bekend als de opa van de Mariaschool,... Lees meer »
Algemeen Eerste exemplaar boek Martin Paus voor Amerikaans ambassadeur TUBBERGEN – Afgelopen woensdag kwam Pete Hoekstra, U.S. Ambassador to the Netherlands, naar de gemeente Wierden om het eerste exemplaar van het boek ‘Gerrit Jan Kollen, een prominent Wierdenaar’ in... Lees meer »
Algemeen Noodlijdende Pancratiusbasiliek houdt acties voor financiële steun Tubbergen - De beheercommissie, het pastoraal team en pastoor Casper Pikkemaat buigen zich over de mogelijkheden om de inkomsten voor de Pancratiusbasiliek in Tubbergen te vergroten. Reden hiertoe is... Lees meer »
Algemeen Eerste exemplaar ‘Het verleden leeft’ uitgereikt aan Stichting Heemkunde Geesteren GEESTEREN - Een kleine twee jaar heeft Herman Silderhuis nodig gehad om zijn derde fotoboek met als titel 'Het verleden leeft' af te ronden. Het boek is een vervolg op het eerder verschenen '... Lees meer »
Algemeen Akoestische wildredder bewijst zijn waarde Sinds de introductie in 2017 heeft de Wildbeheereenheid (WBE) Tubbergen inmiddels honderd akoestische wildredders kunnen uitgeven. De wildredders worden ingezet binnen het werkgebied van de WBE... Lees meer »
Algemeen Informatiemarkt Natura 2000-gebied Springendal-Dal van de Mosbeek Op dinsdag 25 september wordt er een openbare informatiebijeenkomst gehouden over de stand van zaken van de natuurherstelopgave in het Natura 2000-gebied Springendal-Dal van de Mosbeek. Lees meer »
Algemeen Buurtschap Weiteman onthult herdenkingsbord bij 85-jarig bestaan GEESTEREN - Op de hoek van de Weitemansweg en de Blankemeersweg gaf het afgelopen zaterdagmiddag een gezellige drukte. De noabers uit buurtschap de Weiteman kwamen er op Burendag samen om het 85-... Lees meer »
Algemeen Team De Tukkers volbrengt 2bike4alzheimer met flinke opbrengst MANDERVEEN – Gesteund door € 7.485,- aan donaties toog team De Tukkers afgelopen vrijdag naar Huizen in ‘t Gooi om deel te nemen aan 2bike4alzheimer. Monique Heyink, Vincent Webbink, Riky Webbink en... Lees meer »
Algemeen Mail een foto van jouw leukste huisdier! 4 oktober is het Dierendag. Die ene dag in het jaar waarop je jouw huisdier extra mag verwennen. Lees meer »
Algemeen Essenkracht is het duurzaamheidsplatform voor alle inwoners gemeente Tubbergen TUBBERGEN - Na een intensieve periode van voorbereiding en afstemming met lokale duurzaamheidsinitiatieven is op maandag 17 september Stichting Essenkracht formeel opgericht op het gemeentehuis in... Lees meer »
Algemeen Monique ter Grote nu voor twee projecten naar Tanzania Monique ter Grote gaat zich begin volgend jaar opnieuw inzetten voor de verbetering van de basisgezondheidszorg in District Same in Tanzania. Ze vertrekt op Nieuwjaarsdag voor drie weken naar het... Lees meer »
Algemeen Reutum en Haarle vieren tweehonderd jaar kerk Met als thema ‘Geloven is vertrouwen’ heeft de geloofsgemeenschap Reutum en Haarle afgelopen zondag tweehonderd jaar kerk gevierd. Aan de feestelijke Eucharistieviering ging een plechtige intocht... Lees meer »
Algemeen Onthulling plaquette ter herinnering aan ‘Tubbergse Politiequaestie’ Burgemeester Haverkamp-Wenker onthult op donderdag 20 september de plaquette die de herinnering levend blijft houden aan de ‘Tubbergsche Politiequaestie’. Ruim een eeuw geleden was deze kwestie... Lees meer »