Archief - Algemeen

Algemeen
Mariakapel de Loo-Esch nu een plek waar men rust, hoop en troost kan vinden

GEESTEREN - Vanaf Erve Mensman vertrok afgelopen zondagmiddag rond de klok van 15.00 uur muziekvereniging St. Ceacilia met in haar kielzog een stoet van ruim tweehonderd belangstellenden. Het gezamenlijke doel was de Mariakapel aan de Meijersweg die even later feestelijk werd geopend. De bouw was geïnitieerd door de werkgroep Mariakapel. Na de opening wordt deze opgeheven en opgevolgd door de Stichting Mariakapel. Pastoor Pikkemaat wijdde de kapel in die de naam de Loo-Esch draagt.

Dankbaarheid kwam naar voren uit de woorden van de sprekers. Dankbaarheid voor de inzet van de werkgroep, de vrijwilligers, alle betrokkenen en de familie Haarhuis die grond beschikbaar stelde voor het nieuwe thuis van moeder Maria. “We hopen van harte dat Maria zich hier thuis voelt”, aldus Herman Huis in ’t Veld, voorzitter van Stichting Dorpsbelang Geesteren.

Perfecte plek
Nadat de beslissing was genomen om een Mariakapel in Geesteren te realiseren, werden aanvankelijk vijf plekken geschikt bevonden. “Voor het bepalen van de definitieve plek keken we onder meer naar het landschap, wat zou de omgeving ervan vinden en is de plek ‘hufterproof’”, laat Jan Pieter de Boer, voorzitter van Stichting Mariakapel, weten. “Deze locatie aan de Meijersweg werd door ons als de juiste plek bevonden en voldoet aan alle voorwaarden.” Het idee voor de kapel werd opgedaan in Lattrop waarna het benodigde bedrag door middel van acties en sponsoren bijeen werd gebracht. Na een voorbereiding van twee jaar werd uiteindelijk na de bouwvakantie gestart met de bouw van Mariakapel de Loo-Esch die in een tijdsbestek van slechts twee maanden het daglicht zag.

Louter complimenten
Als een haven van rust prijkt de Mariakapel nu aan de Meijersweg. Bedoeld als plek waar mensen hun gedachten kunnen ordenen of een gesprek kunnen aangaan met Maria. Een plek waar belangstellenden rust, hoop en troost kunnen vinden. De kapel heeft eikenhouten gebinten, Bentheimer stenen als ondergrond en glas-in-lood ramen die een impressie vertonen van het landschap. Het altaar is vervaardigd van bankfronten, afkomstig uit een kerk en bovenin hangt een kroonluchter die zijn oorsprong kent in Frankrijk. De bestrating ligt in de vorm van de Ster van Bethlehem, een vorm vol symboliek. Een prachtig, zeventig jaar oud Mariabeeld vormt het hart van de Loo-Esch. Het beeld komt uit de Mariaschool in Reutum en stond daarvoor in de basisschool van Fleringen. De nieuwste aanwinst in Geesteren krijgt louter complimenten van bezoekers. “Wij hebben de kroonluchter geschonken”, vertellen Hilde en Piet Heijblom uit het Limburgse Nederweert. “Heel bijzonder dat onze lamp hier nu hangt. We hebben familie in Geesteren en gaan zeker nog eens naar de kapel terug. Mariakapellen kennen wij in het katholieke zuiden ook maar deze is echt heel mooi.”

Maria devotie
De 95-jarige Johan Mensink luistert geboeid als pastoor Pikkemaat, wethouder Volmerink en overige sprekers vertellen. “Ik ben Maria-fan van het eerste uur”, zegt de Geesterenaar. “Dat heb ik geërfd van mijn ouders en het is een van mijn mooiste erfenissen. We leven in een wereld van onzekerheid, kijk maar naar de politiek. Mensen zijn radeloos, weten het niet meer. Deze kapel heeft Moeder van goede raad, in het Latijn Mater boni concillii in de balk gegrift staan. Iedereen heeft z’n eigen gedachten over Maria maar niemand kan het precies uitleggen. Daarom wordt er een Mariakapel gebouwd. Want al lopen de kerken leeg, de Mariakapellen lopen vol. Al zijn de kerkdeuren gesloten, Maria is er altijd, altijd.” Wanneer de sprekers hun verhaal hebben afgerond zingt het koor Cantare twee liederen waaronder ‘Ave Maria’ van Caccini. En hoewel ze pas thuis is gearriveerd, kwijt Maria zich deze zondagmiddag niet van haar taak. Het publiek zwijgt en luistert; de Loo-Esch hult zich in rust en stilte.

Algemeen Viaster: van verborgen talenten naar zichtbare professionals VASSE – De werkgever die goed dóórvraagt bij zijn medewerker, ontdekt bij 80% van hen onbenut talent. Organisaties zitten dus bovenop een ongekend grote bron aan ongebruikte kwaliteiten. Het... Lees meer »
Algemeen Prins Arjan en Sik Evert regeren over de Alberger Bökke én de gemeente Tubbergen ALBERGEN - In een bomvolle residentie De Vette Bok (Partycentrum Morshuis) vond afgelopen zaterdag de wisseling van de wacht bij de Alberger Bökke plaats. Nadat DJ Dirk de stemming er goed in had... Lees meer »
Algemeen Een steekje los? Drie Alberger Bokk’n en de New York City Marathon ALBERGEN - Ruim 42 kilometer hardlopen door New York, een van de grootste en bekendste steden ter wereld. Droom van menig sporter, nachtmerrie voor anderen. Toch gingen op zondag 5 november 52.000... Lees meer »
Algemeen Resultaten enquête gepresenteerd op eerste centrale parochieavond H. Pancratiusparochie Parochiebestuur en pastorale team konden afgelopen woensdag velen de hand schudden bij aanvang van de eerste centrale parochieavond van de H. Pancratius parochie. Zo’n 180 personen hadden gehoor... Lees meer »
Algemeen Vernieuwde Cultuurhoes Albergen houdt open huis Albergen - Het Cultuurhoes in Albergen heeft de afgelopen periode een volledige metamorfose ondergaan. Momenteel zijn de werkzaamheden in de eindfase. Op vrijdag 24 november vindt de officiële... Lees meer »
Algemeen Energie besparen is geen ver-van-je-bedshow, denk mee tijdens het Energie Atelier Tubbergen - Je knipt het licht aan, zet de waterkoker aan voor een kop thee, legt de telefoon aan de lader, draait de verwarming wat hoger en zappt eens langs de zenders op de tv. Energie gebruiken... Lees meer »
Algemeen Kinderen Mariaschool Langeveen schuiven aan voor Burgemeestersontbijt LANGEVEEN - Een goede start van de dag begint met een goed ontbijt, dat geldt zeker voor kinderen. En ontbijten is natuurlijk veel leuker als je dit samen doet. Daarom schoven zeventien kinderen van... Lees meer »
Algemeen Stichting Heemkunde Albergen-Harbrinkhoek gaat verhuizen ALBERGEN - Na jarenlang in de kelder onder het priesterkoor van de H. Pancratiuskerk in Albergen de werkzaamheden te hebben uitgevoerd, gaat de Stichting Heemkunde Albergen-Harbrinkhoek met nieuwe... Lees meer »
Algemeen Leon Oosterik zet zijn politieke werk voort bij het CDA GEESTEREN - Zoals het er nu voorstaat zal Dorpen Centraal niet meer meedoen met de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Er is op verschillende manieren gepoogd om meer mensen bij de partij te... Lees meer »
Algemeen Nieuwe bioscoop Noabers komt naderbij TUBBERGEN - Al bijna vier jaar is Ronnie Filart bezig met het uitwerken van zijn grote ambitie; een bioscoop in Tubbergen. Afgelopen week presenteerde de Tubbergenaar zijn plannen waarvan een filmpje... Lees meer »
Algemeen H. Pancratiusparochie introduceert centrale parochieavond Een jaarlijkse parochieavond in de diverse geloofsgemeenschappen is een bekend fenomeen. Met ingang van dit jaar gaat het parochiebestuur van de H. Pancratius parochie echter ook een centrale... Lees meer »
Algemeen Concordia na negentig jaar kleurrijker dan ooit! Afgelopen zaterdagavond knalde het dak van Partycentrum Morshuis in Albergen waar muziek- en toneelvereniging Concordia haar negentigjarig jubileum vierde. Dit feest werd gevierd met een concert waar... Lees meer »
Algemeen ‘Mater Boni Consilii’ aan de Meijersweg GEESTEREN - Velen zullen denken wat de eerste drie woorden van de kop van dit artikel betekenen. Het is echter de Latijnse naam voor ‘Moeder van Goede Raad’. Deze tekst staat gekerfd in een eiken... Lees meer »
Algemeen Grote interesse voor een plek in het Glashoes Na een intensieve campagne hebben zestien initiatieven zich gemeld voor een plaats in het Glashoes, het huidige gemeentehuis van Tubbergen. Omdat er ruimte over is in het gemeentehuis, zijn de... Lees meer »
Algemeen Jubilerende rioolwaterzuiveringsinstallatie geeft inkijkje TUBBERGEN – Afgelopen zaterdag opende het waterschap Vechtstromen haar poorten en nodigde iedereen uit een kijkje te nemen bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Tubbergen. Het 50-jarig jubileum... Lees meer »
Algemeen Rick Lammerink en Wilhelm Scholten sluiten WorldSkills af met medal of excellence TUBBERGEN – Tijdens WorldSkills, het wereldkampioenschap voor beroepen, dat van 14 tot en met 19 oktober plaatsvond in Abu Dhabi, hebben Rick Lammerink en Wilhelm Scholten uitstekend gepresteerd.... Lees meer »
Algemeen Saamhorigheid bij viering driehonderd jaar kerk GEESTEREN – De afgelopen week stond in het teken van driehonderd jaar kerk in Geesteren. Door diverse werkgroepen is er een bijdrage geleverd om als sluitstuk op zaterdag 21 oktober een mooie... Lees meer »
Algemeen Koopdorp Geesteren verrast Kiek’nsweard en Jong Nederland GEESTEREN - Koopdorp Geesteren heeft twee verenigingen in Geesteren verrast met een bedrag van € 125,-. De opbrengst van de lotenverkoop, die met de jaarlijkse fietstocht in september wordt gehouden... Lees meer »
Algemeen ‘De Jurk voor jou’ zorgt voor stralende vrouwen MARIAPAROCHIE - Ze zocht stad en land af op zoek naar een passende jurk. Waarna Benedicte Groothuis-Hoitink uit Mariaparochie zo ongeveer bij haar buurvrouw Ine Morshuis uit kwam. Sindsdien werken... Lees meer »
Algemeen Educatie en aanpassingen bestaande voorzieningen voor veiliger fietsen Echt onveilige locaties waar veel ongelukken gebeuren, zijn in de gemeente Tubbergen nauwelijks meer aan te wijzen. Het nieuwe vastgestelde fietsveiligheidsbeleid richt zich dan ook niet meer op het... Lees meer »